Pytanie NOWEGO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackpearl
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 22

Pytanie NOWEGO

Witam.Dzisiaj kupilem eos 40d i mam pytanie.Czy mogę podpiąć do niego ef 28-90 4-5.6 ze starego analoga eos 300.Nie mam na razie kasy na nic innego a wiadomo chcialbym trochę nim poptsrykac.Wiem ze MM pisal ze nie podpiąl by do cyfry obiektywu z analoga,ale dlaczego?.Możliwe ze mogę cos uszkodzić?Będe wdzięczny za odpowiedzi.Pozdrawiam.
  • Antolll
    Bywalec
    • 2007
    • 126

1. Gratuluje pomysłu kupowania drogiego body przy braku kasy na obiektywy.
    2. 28-90 podepniesz, tyle że jakościowo ten obiektyw jest mocno taki sobie, co bedziesz doskonale widział na zdjęciach z 40d.
    3. Pozbawiasz sie szerokiego kąta - 28 musisz pomnożyć przez 1,6.
    6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• comatus
      Uzależniony
      • 2006
      • 725

I tak oto Antolll wyczerpał temat.

Komentarz

• Antolll
        Bywalec
        • 2007
        • 126

Zamieszczone przez comatus
        I tak oto Antolll wyczerpał temat.
        Ale jestem fajny

A tak na poważnie.
        Jeśli masz w najbliższym czasie perspektywe kasy na obiektywy (i nie mam tu na myśli 200zł, raczej dodaj jedno zero) to zostaw 40d. A jeśli przez rok czy dłużej masz zamiar używać tylko 28-90 to ta puszka sie bedzie zupełnie marnować, lepiej kup jakąś starszą - gorszą - tańszą, ale szkło sensownej jakości (i tu sie zaczyna kolejny temat na więcej niż 2 posty).
        6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• jack070
          Bywalec
          • 2008
          • 144

No ale może chociaż kolega zakupiłby sobie kita... albo 50/1.8, jeśli zooma nie potrzebuje.

Albo opcja Antollla - sprzedać 40d, kupić gorsze body i jakieś sensowne szkło

Komentarz

• blackpearl
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 22

Wiem ze szklo jest najwazniejsze i dlatego wiem ze w pierwszej kolejnosci powinienem kupic ale nadazyla się okazja więc bralem.Przez dwa lata focilem lustrzanka innego systemu i doskonale zdaje sobie sprawe z wartosci dobrego obiektywu.Posiadalem dwie stalki 50,.sigmę apo 70-300, 35/2.Na razie nie mam nawet na waciki więc podepnę tego canona ef 28-90.Pozdrawiam.

Komentarz

• Mellan
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1851

Zamieszczone przez blackpearl
              ...Posiadalem dwie stalki 50,.sigmę apo 70-300, 35/2.Na razie nie mam nawet na waciki więc podepnę tego canona ef 28-90.Pozdrawiam.
              No więc nie jest tak źle, coś masz.
              Zamiana 40D na coś słabszego (300D?) jest moim zdaniem kiepskim pomysłem na łatanie portfela. Lepiej pogonić inne graty i dołożyć do czegoś lepszego, niż równać w dół.
              C-F-K - forever

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

Mellan tam jest czas przeszły: posiadałem.

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

No fakt! Dzięki za słuszną uwagę, Comatus.
                  Mimo wszytko podtrzymuję opinię o nierównaniu w dół, cokolwiek by autor wątku natenczas nie zachciał podpiąć. Nie musi przecież kupować od razu elek, tamrony czy sigmy można kupić w znośniejszych cenach.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• comatus
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 725

Wiesz, ja kupiłbym kita i do zabawy - wybór dużo lepszy niż 28-90, a cenowo to można poniżej 100 pln kupić (przynajmniej ja tak kiedyś kupiłem).

Komentarz

• Biperek
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 593

Będziesz się tylko frustrował. Pouśmiechaj się mocno do kogoś niech ci udostępni lub tanio odstąpi jakiegoś kita od xxxD. One są tanie jak barszcz, a pewnie będą lepsze.

EDIT:
                      No i comatus mnie ubiegł
                      Pozdrawiam
                      Marek/Biperek

Komentarz

• blackpearl
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 22

he wlasnie usmiecham się do znajomego bo ma calą skrzynke "L" i mówi ze gdzie s tam lezy tez "kit",zobaczymy.

Komentarz

• Antolll
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 126

Kit, 50/1,8 - i juz masz takie minimum na początek. A potem, jak przyjdzie więcej $ to lepsze szkła sobie kupisz do dobrej już puszki.
                          6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• pawelsz
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 141

jaki kit poniżej 100zeta ? no ok 18-55 IS kita można tanio dostać i nie jest zły, za 17-85 IS troskę więcej ale to już niezły wybór.
                            Szkoda, że, żaden forumowy mądrala nia zapytał o to, co się foci- jeśli coś lekko dynamicznego, to tamron/sigma to nie to (wiem, wiem- światło itd, ale jeśli AF nie trafia to i tak jest qpa pomijam słynne BF/FF)
                            A czy lepszy jest dobry obiektyw i gorsze body- pewnie tak, albo raczej może tak... całość tworzy zestaw używany do focenia, ot uchwyt, wygoda , szybkość zmian parametrów- ja uważam, że 40D jest niezły , pomimo swojego wieku technologicznego a dobry obiektyw mu pomoże w rozwinięciu skrzydeł.
                            40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• comatus
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 725

Zamieszczone przez pawelsz
                              jaki kit poniżej 100zeta ?
                              Zwykły kit 18-55. I jak napisałem: "przynajmniej ja tak kiedyś kupiłem" - dokładnie 80 pln + przesyłka (tu na forum).
                              Ale fakt, obecnie są ciut droższe.

Zamieszczone przez pawelsz
                              Szkoda, że, żaden forumowy mądrala nia zapytał o to, co się foci
                              Skoro ktoś nie mówi co foci to się zakłada, że wszystko - zwłaszcza jak się pyta o obiektyw o jaki zapytał.

Komentarz

Pracuję...