Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • panmateusz
    Początki nałogu
    • 2009
    • 310

Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?

Wygrzebałem jakiś czas temu z rupieciarni lampę Nissin 350T. Chciałbym wykorzystać ją jako drugą lampę, obok Speedlite 430EX II. Myślałem nad fotocelą i wyzwalaczem radiowym, trochę czytałem, ale nie mogę pojąć wielu zagadnień z zakresu oświetlenia. Dlatego ze względu na złe działanie fotoceli w słoneczny dzień jestem bardziej skłonny ku radiówce. Myślałem o wyżej wymienionym Phottix Tetra PT-04 II w zestawie z dwoma odbiornikami. Czy taki zestawik ma prawo działać, czy lepiej wywalić 350T do kosza i korzystać tylko z 430EX II?

Z tego co wyczytałem, chińskie radiówki dają sobie radę maksymalnie z czasem 1/250s, co może być za długie na skateboarding. Czy w takim wypadku (tylko Speedlite 430EX II) lepiej będzie kupić kabel synchronizacyjny?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
  • kundelyo

i z tym i z tym da radę, znam ludzi co mają 430ex II i jakiegoś starego metza i daję radę!

Komentarz

• Elmarqo
      Bywalec
      • 2007
      • 245

Ten kabel to chcesz podłączyć do 430EX II? Jeśli tak, to może być problem, bo ta lampa nie ma stosownego wyjścia.
      mareksliwinski.pl

Komentarz

• alloqba
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 46

Pewnie chodzi o przedłużenie gorącej stopki, a to można zrobić z każdą lampą, nawet bez wyjścia.

Komentarz

• Elmarqo
          Bywalec
          • 2007
          • 245

To się zgadza ale i tak to nie będzie miało wpływu na skrócenie czasu synchronizacji.
          mareksliwinski.pl

Komentarz

• panmateusz
            Początki nałogu
            • 2009
            • 310

Chodziło mi oczywiście o przedłużenie stopki, jak zaznaczył alloqba, co dało by mi możliwość ustawienia lampy na statywie. Czyli z miejsca odrzucić kablowe łączenie i kupić Phottix'a? Nie będzie problemów z synchronizacją tak starej lamy, z nową?

Komentarz

• Elmarqo
              Bywalec
              • 2007
              • 245

Może to Ci pomoże w podjęciu decyzji: http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-os...-czy-warto.htm
              mareksliwinski.pl

Komentarz

• panmateusz
                Początki nałogu
                • 2009
                • 310

Czytałem ten i podobne wątki na różnych forach dotyczące tego Nissina. Gdybym znalazł w nich odpowiedź, na moje, chyba proste pytania, to nie zaśmiecałbym forum. Po prostu nie wiem czy te dwie lampy będą razem działać bez problemu z tym modelem wyzwalacza. Na nic lepszego na razie mnie nie stać, a chce się poważniej zapoznać z tematem oświetlenia ;-)

Komentarz

• alloqba
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 46

Rzeczywiście, Phottix daje czasy jak przy fleszu bez automatyki, czyli u mnie (450d) i czyba zawsze u Canona do 1/200s. Jeżeli przedłużysz kablem wszystkie styki TTLa to będziesz mógł ustawić dokłądnie taki czas, jaki obsługuje Twoja lampa. Dokładnie tak, jakby była podpięta pod puszkę.

Zresztą, tu masz wszystko ładnie opisane: http://canon-board.info/showthread.php?t=12708

Komentarz

• HuleLam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1641

Zamieszczone przez panmateusz
                    Wygrzebałem jakiś czas temu z rupieciarni lampę Nissin 350T. Chciałbym wykorzystać ją jako drugą lampę, obok Speedlite 430EX II.
                    Nissin ma jedną wadę, jeżeli chodzi o użycie poza aparatem - brak regulacji mocy lampy. Będziesz skazany na program zielony / czerwony, lub tryb manualny o pełnej mocy. Wydaje mi się, że w fotografii sportowej to może być problem.
                    ...Oczywiście możesz kombinować z domowej roboty przysłoną palnika jako regulacją (ewentualnie z filtrami ND).
                    Fotograf platoniczny

Komentarz

• panmateusz
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 310

Dobra, a orientuje się ktoś jaki minimalny czas można osiagnąc przy 430EX II? Patrzyłem na instrukcję, szukałem chwilkę w internecie, ale nigdzie tego nie zamieszczają.

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

...jaki minimalny czas można osiagnąc przy 430EX II?
                        To zależy od modelu korpusu. W trybie HSS możesz używać lampy ze wszystkimi czasami naświetlania.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• panmateusz
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 310

Czytałem, że HSS zależy od kontrukcji lampy błyskowej, a puszka może to osługiwać, badź też nie. Chciałem sie dowiedzieć co to HSS, ale Google wyrzuca mi dużo dziwnych rzeczy, jak "Have Safe Sex". Korzystam z 450D.

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Chciałem sie dowiedzieć co to HSS...
                            Przecież napisałem powyżej iż HSS (High Speed Sync) jest to system (funkcja) umożliwiająca zsynchronizowanie błysku lampy ze wszystkimi czasami naświetlania, oferowanymi przez dany korpus.

Jeżeli chcesz się zagłębić w szczegóły to polecam lekturę :

Learn to use High Speed Sync mode on your flash, to get better results with daylight fill flash and prevent overexposure from locked shutter speeds.

Korzystam z 450D.
                            W takim przypadku minimalny czas z jakim możesz zsynchronizować 430EX wynosi 1/4000 s.
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• panmateusz
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 310

Dzięki za linka, przydatna strona. Zdecydowałem się na kabel synchronizacyjny E-TTL wraz z 430EX II oraz biała rozpraszająca parasolka lub softbox. W przypadku tego drugiego myślałem o wymiarach 60x60, ale nie wiem czy istnieje możliwość kupna z mocowaniem do lamp pokroju 430EX, czy trzeba piersćień do studyjnych jakoś specjalnie przerabiać.

Komentarz

Pracuję...