40d - pierwsza lustrzanka, jaki obiektyw?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hajski
    • 2009
    • 6

40d - pierwsza lustrzanka, jaki obiektyw?

Witam wszystkich,

przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Po lekturze Internetu i forum wybór padł na Canona 40D (myślę przyszłościowo). Myślałem o 50D, ale dałem się przekonać że lepiej kupić tańsze body a lepszy obiektyw.

Pytanie które mnie nurtuje to jaki(e) obiektywy wybrać?

Dostępny np. w e-cyfrowych kit z obiektywem EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS wydaje się być atrakcyjny cenowo. Jak sądzicie czy w mojej sytuacji lepiej kupić taki kit czy też body + 1 bądź dwa tańsze obiektywy?

Z góry dziękuję za pomoc!!
  • trzeszcz6
    Bywalec
    • 2008
    • 188

było mnóstwo razy
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Komentarz

• Tom77
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2875

Masz na to jakiś budżet, co bedziesz pstrykał ?

Komentarz

• hajski
        • 2009
        • 6

Problem w tym że było mnóstwo razy i mnóstwo opinii ;-)
        Niektórzy piszą kup kit, inni kup najtańszy a później wybieraj, inni kup trzy tak aby pokrywały zakres ogniskowej.

Budżet jest do 4100zł. Pstrykał będę amatorsko - na tą chwilę szukam czegoś w miarę uniwersalnego, czasem jakiś portret czasem jakiś krajobraz.

Komentarz

• caveman
          Bywalec
          • 2007
          • 239

Zamieszczone przez hajski
          Budżet jest do 4100zł. Pstrykał będę amatorsko - na tą chwilę szukam czegoś w miarę uniwersalnego, czasem jakiś portret czasem jakiś krajobraz.
          No to nie zaszalejesz bardziej niż C40D + 18-75IS. Ewentualnie rozejrzyj się za 40D+Tamron17-50 f/2.8 skoro myślisz przyszłościowo.

Komentarz

• hajski
            • 2009
            • 6

ajj, miało być 5100.. sorry

Komentarz

• Tom77
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2875

Może 450D z kitem + 50 1.8 + 85 1.8. Jeżeli w najbliższym czasie oprócz 40D/50D planujesz wydatki na lepsze szkło to warto, jeżeli ma to byc zestaw docelowy to wybrałbym tanszą puszkę

Komentarz

• hajski
                • 2009
                • 6

Puszka już została wybrana finalnie. Na tą chwilę szukam zestawu obiektywów które pokażą mi w miarę szeroką gamę możliwości, oczywiście w założonym budżecie....

Komentarz

• l.a.szpak

to zależy czy chcesz wszystko nowe czy w gre wchodzi cosik używanego... jesli nowe to ja na Twoim miejscu z takim budżetem zrobiłbym tak...

1. Samo body 40d ( jakies 2500 - 3000 zł patrząc na allegro nowe chodzi)

2. Tamron 17-50 (nówka jakieś 1700 zł... forumowicze polecą Ci zakup u kolegi Cichego, sam na dniach poczynam zakup tego szkiełka )

3. i za resztę jakąś torbę/plecak (co uznasz za wygodniejsze), może GRIP (sam niedawno zakupiłem do swojego 400d i powiem że bardzo fajna sprawa jest )

Komentarz

• SirDuncan
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 122

opcja 1
                    uzywany 40d w bdb stanie - 2000
                    uzywany T17-50 - 1500 (???)
                    uzywany C85/1.8 - 1200

zostaje jakies 400 na karty/torbe/dodatkowy akumulator etc.

opcja 2
                    uzywany 40d w bdb stanie - 2000
                    uzywany kit - 150
                    uzywany C70-200/4 - 1800
                    uzywany C50/1.4 - 1000

jak chcesz koniecznie wszystko nowe, to bierz jak kolega wczesniej sugerowal-40D, T17-50 i zbieraj kase dalej ;-)
                    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• TomekGda
                      • 2008
                      • 12

Proponuje używane:
                      40D 2000PLN
                      24-105L 3000PLN

Uniwersalny zestaw mi spisuję się znakomicie. Przyszłościowo można dokupić C10-22 jak będzie brakowało szerokiego kąta i jasne stałki tam gdzie jest za ciemno.
                      5D, 24-105, 50/1.8

Komentarz

• Loome
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1008

mysle ze wszystko zostalo powiedziane - wiecej opcji zamiesza tylko koledze.
                        wybor odpowiedniej opcji to juz kwestia indywidualna, nie ma jednej prawdy jesli portret to polecam blende kupic

Komentarz

• hajski
                          • 2009
                          • 6

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tak jak pisał Loome, im więcej opcji tym gorzej, więc podjąłem "męską" decyzję i kupiłem dziś Canona 40D z obiektywem Tamron 17-50.

O wrażeniach (miejmy nadzieję pozytywnych) opowiem za kilka tygodni.

Komentarz

• Musztarda

A myślałeś o zabawie w stare obiektywy? wiem że brak autofokusa etc, ale jeżeli zamierzasz fotografować dla przyjemności, a nie dla swojej kieszeni, to kup sobie kilka starych obiektywów z niezłym światłem i baw się w ostrzenie ręczne, w 50 możesz ostrzyć patrząc przez LCD, a i wizjer nie jest taki masakryczny jak w setkach. Ja bym wziął 50, przejściówkę i jakąś starą 105 ze światłem 2.8, 50 ze światłem 1.4 (jak pogrzebiesz to się dogrzebiesz nawet do 1.2), znajdziesz jakiś szeroki kąt, 70-200 osawę i będziesz miał wszystko czego potrzebujesz w cenie 1 albo 1,5 nowego obiektywu. Ja bym tak zrobił

pozdrawiam!

Komentarz

• Sayeret
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 30

Hej.
                              Dobrego wyboru dokonałeś
                              Sam przed Nowym Rokiem stałem przed podobnym dylematem i zakupiłem 40D+ T 17-50, niedawno dokupiłem jeszcze C 85 1.8 i można naprawdę przyjemnie fotografować
                              EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Komentarz

Pracuję...