Canon 30D + Tamron 17-50

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zyga102
    • 2009
    • 7

Canon 30D + Tamron 17-50

Witam Pięknie...!!!
    bardzo proszę o poradę. Czy warto kupić dzisiaj ten zestaw który miałby posłużyć kilka lat np: 5lat. . 30D kosztuje teraz 2500 zł + obiektyw 1500. Wiem że aparat już stary model ale tyle się o nim naczytałem pozytywnych opini.Aparat nie do pracy a do zdjęć rodzinnych i wycieczkowych oraz do zaszczepienia bakcylu w dużych dzieciach .Może dla Was nudny i przerobiony temat na wylot ale naprawdę już zgłupiałem czytając wiele wątków i się zagubiłem. Boję się kupować zużytych foto , bo jestem jednak zielony i nie chcę kupować kichy w worku. Bardzo proszę o sugestie na ten temat. Miałem do tej pory EOS300, i A95. Chcemy jednak trochę ambitniej pofotografować.
    Z góry dzięki ....Zyga :-D
  • caveman
    Bywalec
    • 2007
    • 239

Mam Canona 30D i bardzo sobie go chwalę. Zestaw o którym mówisz na pewno warto kupić, ale chyba nie za taki pieniądze. 30D w idealnym stanie poniżej 10000 klapnięć nie powinien kosztować więcej niż 2000zł.

Komentarz

• ilovemm90
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 26

Autorowi chyba chodzilo o nowe 30D bo takie na ceneo wlasnie za taka cene jest ;>

Komentarz

• Zyga102
        • 2009
        • 7

Dzięki za szybką odpowiedz. Tak , mówiłem o cenach nowego aparatu . Uważacie że mimo upływu lat ( z 2006r rozwiązania) warto kupić i na te parę przyszłych latek starczy.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Trochę to cacko z obiektywem kosztuje. Razem 4.000zł. Serce boli a rozum szaleje a myśli wciąż się kłębią w głowie.
        Ostatnio edytowany przez Zyga102; 26456. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Tomo123
          • 2007
          • 4

Za tą cenę lepiej jednak 40d , troszkę nowszy , w takich cenach teraz można kupić.

Komentarz

• Zyga102
            • 2009
            • 7

Tomcio....ale dużo osób(właściecieli) jednak pisze że zdjęcia z 30d są super a w nowej 40d coś tam jeszcze nie tak dostrojone, bateria dłużej, chwytność aparatu lepsza, zdjęciA ABSOLUTNIE nie gorsze jak w 40d, Dlatego tak się głowię czy to nie przerost treści na d formą . Przecież te 8Mpx to też starcza a reszta wychodzi ładnie. Niby odpowiedż prosta a jednak chyba nie taka prosta , zakup na dłuższy czas i chyba dlatego tak marudzę i pytam mądrzejszych.

Komentarz

• Kronos
              Bywalec
              • 2008
              • 237

Również polecam 20D/30D - cholernie dobre puszki. Zaoszczędzone pieniądze można dorzucić do szkła albo kupić jakieś akcesoria (filtry, osłony itp)

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez Zyga102
                Tomcio....ale dużo osób(właściecieli) jednak pisze że zdjęcia z 30d są super a w nowej 40d coś tam jeszcze nie tak dostrojone, bateria dłużej, chwytność aparatu lepsza, zdjęciA ABSOLUTNIE nie gorsze jak w 40d, Dlatego tak się głowię czy to nie przerost treści na d formą . Przecież te 8Mpx to też starcza a reszta wychodzi ładnie. Niby odpowiedż prosta a jednak chyba nie taka prosta , zakup na dłuższy czas i chyba dlatego tak marudzę i pytam mądrzejszych.
                Jedyną istotną (dla mnie) przewagą 40D jest lepszy AF. Obrazek (w wyższych czułościach) bardziej podobał mi się z 30stki.
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• dariusz_32
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 22

Moim zdaniem zestaw jak najbardziej godny polecenia, sam taki mam. Za używany zapłaciłem w sumie jakieś 2800 PLN. Gdybym miał kupować nowy, to brałbym jednak nowszy 40D, który można kupić poniżej 3000. Brakuje mi trochę dłuższej ogniskowej, przydałoby się coś koło 70mm.
                  50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII

Komentarz

• Zyga102
                    • 2009
                    • 7

Jeszcze jedno pytanko.....czy te 8Mpx ( w stosunku do 15Mpx dzisiaj ) to wystarczające na przyszłe lata. Zdjęć większych jak A4 napewno nie będę robić. POZDRO

Komentarz

• caveman
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 239

Zamieszczone przez ilovemm90
                      Autorowi chyba chodzilo o nowe 30D bo takie na ceneo wlasnie za taka cene jest ;>
                      Faktycznie, jest na ceneo za 2,5 klocka. W chwili obecnej masz do wybory 3 puszki: 30D, 40D i 50D. Jeśli potrzebne nowe body to ja dopłaciłbym do 40D lub używane 30D szukał na allegro(sz) i zszedł z kosztów. A jak chcesz mieć sprzęt na 5 lat to z pewnością bierz 40D lub nawet 50D. Z drugiej strony ja bym dzieciakom nie dawał do rąk zabawki za 4k zł.
                      pozdrawiam

Komentarz

• Kronos
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 237

Zamieszczone przez Zyga102
                        Jeszcze jedno pytanko.....czy te 8Mpx ( w stosunku do 15Mpx dzisiaj ) to wystarczające na przyszłe lata. Zdjęć większych jak A4 napewno nie będę robić. POZDRO
                        To zależy, jeżeli robisz przemyślane zdjęcia to i 6Mpx wystarczy. Jednak jak wykadrujesz 10% z całego zdjęcia to i 25Mpx nie wystarczy.

Komentarz

• dariusz_32
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 22

Zobacz na parametry, maksymalna rozdzielczość to 3504 x 2336, podziel przez 300 i będziesz wiedział jaki rozmiar zdjęcia w calach uzyskasz przy jakości takiej, jak dla druku w czasopismach, czyli 300dpi.
                          50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII

Komentarz

• Metroid
                            • 2009
                            • 4

Witam wszystkich na forum.

Ja tez zastanawiam sie nad kupnem 40d + tamron 17-50 aktualnie jest po 4.499 taki zestaw wiec moim zdaniem lepiej dolozyc do nowszej maszynki.
                            Ja z kolei zastanawiam sie czy nie poczekac az spadnie cena i nie kupic juz 50 d
                            Jedynie czego sie obawiam to obiektywu.
                            Poczytalem na forum i czesto nie lapia ostrosci
                            W mojej miejscowosci to na zamowienie wiec nie mam w czym wybierac zreszta nie za bardzo sie znam i pewnie dopiero na kompie zobacze czy cos jest nie tak.
                            A najgorzej jak nie bedzie trafial af to na bank w sklepie nie uda mi sie sprawdzic bo sie za bardzo nie znam na tym.

pozdr.
                            Ostatnio edytowany przez Metroid; 25271.

Komentarz

• panmateusz
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 310

Na szybko się podepnę pod temat - czy warto wymienić 450D na 30D? Kiedyś zadawałem to pytanie na forum, jednak nikt mi nie odpowiedział. Myślałem także o używanym 40D, ale chyba taka wymiana byłaby już za droga, gdyż odkładam też na szkła.
                              Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

Pracuję...