Proszę o pomoc z ustawieniem expozycji zdjęcia po kalibracji monitora

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

Proszę o pomoc z ustawieniem expozycji zdjęcia po kalibracji monitora

Witam,

Miałem zmiane komputera i teraz próbuję sobie skalibrować "w miarę możliwości" ekran.
    Wywołałem fotki w labie z zaznaczeniem "bez korekcji" i na ich podstawie ustawiłem korekcje kolorów na monitorze żeby wygladały w miare tak jak te wywołane. i teraz zastanawiam sie jak ustawić przy kolejnych fotach expozycję, przed daniem do labu. załaczam poniżej 2 ustawienia tej samej fotki. Proszę o opinie która na waszych komputerach jest lepiej ustawiona?:
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
  • Klusek
    Coś już napisał
    • 2009
    • 50

Hmm, wydaje mi się, że ta pierwsza (teoretycznie ciemniejsza) jest bardziej poprawna, ale to tylko moja subiektywna opinia
    Pozdrawiam

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

proponuję przeczytać na przykład to:

Suder Pictures - fotografia dla firm i przemysłu. 230 J’aime. Nowoczesna fotografia dla firm i przemysłu. Budujemy profesjonalny wizerunek, który procentuje.

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

dzięki za link.
        Czyli w zasadzie mam dwie drogi do wyboru.

1. Oddać fotki do labu tak jak są (ciemniejsze) i nich automat w labie je skoryguje
        2. Przestawić ustawienia monitora tak aby obraz na nim odpowiadał fotkom z laba bez korekcji, następnie wykonać kopię wszystkich fotek z odpowiednio zmienionymi ustawieniami i taki dać do labu z zaznaczeniem że bez korekcji.
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez mastercheat
          dzięki za link.
          Czyli w zasadzie mam dwie drogi do wyboru.

1. Oddać fotki do labu tak jak są (ciemniejsze) i nich automat w labie je skoryguje
          2. Przestawić ustawienia monitora tak aby obraz na nim odpowiadał fotkom z laba bez korekcji, następnie wykonać kopię wszystkich fotek z odpowiednio zmienionymi ustawieniami i taki dać do labu z zaznaczeniem że bez korekcji.
          3. znaleźć kogoś z kalibratorem i skalibrować monitor tak jak należy

Komentarz

• maxon52
            Bywalec
            • 2007
            • 144

3. Skalibrować monitor - pierwsze i najważniejsze
            4. W labie zaznaczyć - bez kalibracji auto z maszyny , sam korygujesz foty po skalibrowaniu monitora i kilka obrobionych daj naświetlić w labie.
            5. Porównaj fotki z laba czy jest OK , jeżeli jeszcze ni , to profil z laba i jeszcze próby.
            Życzę udanej zabawy.
            edynki iątki eki i duperelki

Komentarz

• Tomson420
              Coś już napisał
              • 2006
              • 88

na pierwszy rzut to jedynka wygląda mi na lekko za ciemną, a dwójka minimalnie za jasną.
              Może nawet naświetlenie dwójki jest dobre, ale problem może leży w czymś innym - w kolorach, w głębi kolorów, w kadrze - trudno powiedzieć….
              canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Tomasz1972
                3. znaleźć kogoś z kalibratorem i skalibrować monitor tak jak należy
                Dokładnie - szczególnie jak się robi to zarobkowo. Zamiast wyczyniać jakieś bezsensowne sztuki lepiej zainwestować 700 pln...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• mastercheat
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 477

to może jeszcze jedno.
                  bo własnie mam tem problem, że na standardowym ustawieniu monitora wersja ciemniejsza fotki jest ok, a jasniejsza za jasna.
                  Za to przy zmienionych parametrach ciemniejsza jest za ciemna, a jaśniejsza ok, no i jaśniejsza zgadza się mniej więcej z tym co dostaje z labu (ps. widać wtedy na monitorze wszelkie niedoskonałości np. na twarzach, czego przy standardowym ustawieniu monitora nie widać, a co na wywołanych fotkach szczególnie powiększeniach widac doskonale)
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez Krzychu
                  Dokładnie - szczególnie jak się robi to zarobkowo. Zamiast wyczyniać jakieś bezsensowne sztuki lepiej zainwestować 700 pln...

tylko nie wiem czy taka operacja ma sens, skoro w moim miasteczku w labie pewnie nawet nikt nigdy nie słyszał o czymś taki jak profil koloru labu, bo do ustawienia monitora dają właśnie testowe zdjęcie wywołane na ich labie...
                  Ostatnio edytowany przez mastercheat; 21323. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• JerzyC
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 103

Coś pośredniego między pierwszą a drugą fotką. Monitor mam skalibrowany. Tak w ogóle pierwszy jak i drugi przykład wymaga jeszcze sporej pracy w PS.

Komentarz

• bebesky
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1231

chcesz żeby ludzie oceniali poprawność kolorystyczną zdjęć zamieszczonych na jakimś serwerze??
                      A czy zapytałeś czy te osoby mają poprawnie skalibrowane monitory??
                      A czy zapytałeś jaką mają przeglądarkę? (bo nie wiem jak u innych ale mnie o ile firefox i IE dają prawie jednakowe barwy to już Opera odrobinę od nich odbiega - nie wiem dlaczego)

Jeżeli robisz to za pieniądze to już ci poradzono - naucz się pierw jak "drukować" zdjęcia.

Komentarz

• mastercheat
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 477

dzięki za pomoc tym co pomogli

Pozdrawiam
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        i proszę o zamknięcie wątku bo dyskutować nie zamierzam z niektórymi tu obecnymi na temat: dlaczego by nie robić tego co się lubi i przykoazji troche dorobić, a dlaczego nie...
                        A tego czego dowiedzieć się chciałem to już się dowiedziałem.
                        Ostatnio edytowany przez mastercheat; 21323. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Bingant
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 507

Możesz jeszcze robić odbitki w Częstochowie u p. Klamki, ma lab w bramie w 2-ej Aleii NMP. Udostępniają profil ICC. http://www.imagecenter.com.pl/
                          6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• mastercheat
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 477

w tej chwili korzystam z fuji tego przy dworcu PKP. ALe dzięki za namiary.

Komentarz

Pracuję...