Canon Speedlite 380ex piszczy podczas ładowania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fasolka1988

Canon Speedlite 380ex piszczy podczas ładowania

Witam wszystkich bardzo serdecznie:-D
    od niedawna jestem posiadaczem wyżej wymienionej lampy, którą dostałem na szczęście za darmo:-D jednak dziwi mnie jej dosyć głośne jakby "piszczenie" zaraz po włączeniu oraz wyzwoleniu błysku gdy ładuje się do kolejnego. Później jej już nie słychać. Przeszukałem nasze forum z którym zaprzyjaźniłem się już bardzo dawno, jednak dopiero od niedawna jako zarejestrowany...używałem wujka google i niestety nic. Nie wiem czy to normalne, dlatego pytam o to użytkowników, którzy maja/mieli z nią do czynienia od nowości.

pozdrawiam
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

To normalne, wszystkie lampy piszczą gdy kondensatory się ładują.

Komentarz

• fasolka1988

dziękuję za odpowiedz, nie dziwie się już czemu nie znalazłem nic na ten temat skoro to standard...podejrzewałem, że to kondensatory (ma się technika elektronika i niedługo może inż. a takim głupim się jest)
      temat do zamknięcia ale mam nadzieje, że pomoże komus podobnemu do mnie

Komentarz

• mrek
        Początki nałogu
        • 2004
        • 331

Zamieszczone przez fasolka1988
        dziękuję za odpowiedz, nie dziwie się już czemu nie znalazłem nic na ten temat skoro to standard...podejrzewałem, że to kondensatory (ma się technika elektronika i niedługo może inż. a takim głupim się jest)
        temat do zamknięcia ale mam nadzieje, że pomoże komus podobnemu do mnie
        E tam zaraz do zamknięcia.
        Ja się dopnę z pytaniem OT czy ktoś ma moze dzwonek na telefon z dzwiekiem ladujacej sie lampy. Raz w duzym sklepie foto na slasku, ktorys z klientow mial wlasnie taki dzwonek. Glosny i wyrazny dzwiek ładującej sie lampy. Taki glosny jak za czasow lamp made in USSR, z ktorymi nie mozna bylo sie pokazac na slubie bo ksiadz wypraszal z kosciola (-:
        Nie pomyslalem zeby go zapytac skad ma ten dzwonek wiec teraz szukam po sieci i nie moge znalezc.
        Pozdrawiam
        Marek
        -----------
        canon user

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Zamieszczone przez mate00sh
          To normalne, wszystkie lampy piszczą gdy kondensatory się ładują.
          No nie wszystkie. 580EXII ładuje się bezgłośnie. Ale 430EX dobrze słychać.
          .

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez dr11
            No nie wszystkie. 580EXII ładuje się bezgłośnie. Ale 430EX dobrze słychać.
            1. Zależy w jakich warunkach słuchasz

2. Ludzie mają różnie wyczulony słuch. Pisk kondensatorów jest o dośc wysokiej częstotliwości i niektórzy mogą tak wysoko już nie słyszeć.

Komentarz

• dr11
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1143

Zamieszczone przez Vitez
              1. Zależy w jakich warunkach słuchasz
              W ciszy. W Szwecji nauczyłem już nawet rozróżniać jej parę rodzajów . 580EXII jest bezgłośna (nie licząc zoomu).
              .

Komentarz

• mate00sh
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1312

Ja tam słyszę jak mi się 580tka ładuje. I 430EZ też i Delta i studyjne Elinchromy i stare ruskie i enerdowskie lampy. To jest po prostu taka przypadłość kondensatora, że piszczy przy ładowaniu

Komentarz

• leloo
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 24

Panowie, to raczej trafko przetwornicy piszczy lub ktoras z cewek podczas ladowania kondziolkow, a nie one same.
                  Pozdrawiam
                  Leloo

Komentarz

• Jacek001
                    • 2009
                    • 13

Witam. W lampie piszczy przetwornica jak trafnie zauważył kolega leloo. Przetwornica ma za zadanie zrobić z 6V ok 400V, takim napięciem są ładowane kondensatory lampy. Lepszej jakości lampy mają zaimpregnowane i wytłumione trafo wcz, dlatego są cichsze.
                    Canon 400D, 17-85IS, Tamron 55-200, Kilka M42, Sunpak PZ42X, Sigma SD14, Sigma 30/1,4, Sigma 18-200 OS

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zamieszczone przez mate00sh
                      To jest po prostu taka przypadłość kondensatora, że piszczy przy ładowaniu...
                      Co za bzdura. Pisk który słychać pochodzi z układu zasilania baterii kondensatorów, a konkretnie z przetwornicy częstotliwości. Od razu widać kolego iż temat kondensatorów jest Ci zupełnie obcy.
                      Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...