Canon 50mm f 1.4 - szybki teścik i pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yacomitam
    • 2008
    • 8

Canon 50mm f 1.4 - szybki teścik i pytanie

Z ciekawości porobiłem trochę testów jak obiektywy zachowują się przy ostrym świetle i lekko zbaraniałem.

Tytułowe szkiełko przy f 1.4 - f 3.5 daje paskudne fioletowe halo wokół*jasnych rozświetleń. Czy to normalne, czy też to raczej może wina aparatu (Canon 40D)? Nie mam pojęcia co o tym myśleć - doradzi ktoś?

Wklejam wycinek ze swojego testu.

Acha - nakręcony filtr UV, ale on nie jest sprawcą - bez niego jest identycznie.

Pozdrówka.
    Jacenty
    Ostatnio edytowany przez Yacomitam; 15652.
  • DonBolano
    Początki nałogu
    • 2008
    • 331

To jest chyba aberracja chromatyczna, bolączka tego modelu. Z kolei dużo prostszy konstrukcyjnie i tanszy 50/1.8 prawie w ogole nie aberruje.
    Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Yacomitam
      • 2008
      • 8

Ale żeby aż taka? W końcu to nie jest obiektyw za 400 zyla - właśnie kupiłem go jako ten "lepsiejszy" od 1.8

Komentarz

• DonBolano
        Początki nałogu
        • 2008
        • 331

Hehe.. Ciesz sie, ze nie jest gorzej, jak w przypadku 85/1.2 tam to jest sajgon
        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• zanussi
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1696

da się z tym żyć, 85/1,8 też tak ma.... nie ma bardzo jasnych stałek bez tego problemu... no może prócz 135/2 i szerokich...
          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• iREM
            Uzależniony
            • 2005
            • 951

Zamieszczone przez Yacomitam
            Ale żeby aż taka? W końcu to nie jest obiektyw za 400 zyla - właśnie kupiłem go jako ten "lepsiejszy" od 1.8
            Jeśli nigdy nie słyszałeś o tym zjawisku to chyba przeinwestowałeś.
            To trochę tak, jak kupowanie samochodu i pytanie co to jest benzyna.
            Mam nawet w rodzinie osobę, która kupiła 40D i do dziś nie wie jak przyciemnić lub rozjaśnić ekspozycję. Pewnie Ciebie to nie dotyczy, ale jest takie pytanie, które zawsze warto sobie zadać: wymieńmy 3 powody dla których kupujemy ten a nie inny sprzęt.
            Wszystko można zrobić lepiej.
            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• jasnezetak
              Bywalec
              • 2007
              • 134

Da się z tym Żyć , sam mam 50 1.4 i naprawdę mogło być gorzej..

Komentarz

• Slider
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1052

Hmm.. no dobra. Tutaj jest pokazany (nazwijmy to sobie) skrajny przypadek, kiedy mówimy o bardzo duzym kontraście.. Jak jest natomiast z CA w normalniejszych warunkach?

Komentarz

• iREM
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 951

Zamieszczone przez jasnezetak
                  Da się z tym Żyć , sam mam 50 1.4 i naprawdę mogło być gorzej..
                  Jak nie będziesz robić żaluzji pod światło to pewnie że tak! ;-)

Komentarz

• Maćko_Pń
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 110

Mam to szkło i robię nim zdjęcia od f 1,8, poniżej tego światła wychodzą takie siupy, że szkoda nerwów. Akurat aberacja jest najmniejszym problemem, największą bolączką jest drastyczny spadek ostrości. Szkło na 1,4 jest NIEUŻYWALNE. Po prostu przymykasz do 1,8 i wszelkie problemy się kończą.
                    5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Komentarz

• dr11
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1143

Yacomitam, kiepsko to wyglada. Uzyles AF? Jesli tak to ustaw ostrosc manualnie na LifeView. Przy pelniej dziurze nawet drobne nietrafienie AF moze zaowocowac takimi efektami. Mam 50 i na 1.4 z 40D jest w miare a z 5D jest dobrze. Od 1.8 bardzo dobrze.
                      .

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez Maćko_Pń
                        Mam to szkło i robię nim zdjęcia od f 1,8, poniżej tego światła wychodzą takie siupy, że szkoda nerwów. Akurat aberacja jest najmniejszym problemem, największą bolączką jest drastyczny spadek ostrości. Szkło na 1,4 jest NIEUŻYWALNE. Po prostu przymykasz do 1,8 i wszelkie problemy się kończą.
                        W tym problem, że wersję 1,8 też musisz przymknąć... :-)

Komentarz

• Yacomitam
                          • 2008
                          • 8

Co to jest aberracja chromatyczna wiem. Zastanawiałem się tylko czy wszystkie egzemplarze tak mają, czy tylko mój funduje mi takie fioletowe badziewie. Nic to. Trzeba będzie jakoś z tym żyć

Pozdrówka.

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

A sprawdzales na innym egzemplarzu? Jak wybieralem to jeden od drugiego diametralnie sie roznil.
                            EDIT: Ok, przeciez wystaczy, ze odpowiesz sobie na pytanie, czy taki obraz Cie satysfakcjonuje
                            Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                            .

Komentarz

• iREM
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 951

Zamieszczone przez Yacomitam
                              Co to jest aberracja chromatyczna wiem. Zastanawiałem się tylko czy wszystkie egzemplarze tak mają, czy tylko mój funduje mi takie fioletowe badziewie. Nic to. Trzeba będzie jakoś z tym żyć
                              Pozdrówka.
                              No tak, teraz już wiesz, miałem na myśli, że gdybyś wiedział przed kupnem miałbyś większe pole manewru. Ja z tego powodu np. nie kupiłem 28 1,8.
                              Niestety, mają to paskudztwo nawet elki po 5 tysięcy :-(

Komentarz

Pracuję...