Jaka drukarka pod gruby papier?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xmartyx

Jaka drukarka pod gruby papier?

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu używam drukarki Epson R2400 i niestety wydruki na papierze o duzej gramaturze (285 gsm) sa totalnie niszczone przez drukarkę. W ostatecznym etapie wydruku, gdy papier ma juz wyjść z drukarki na rogach (ramka ma 5 cm przy A4) drukarka zostawia mi ślady atramentu, przez co caly wydruk jest zniszczony. Użycie opcji "thick paper", wyłączenie szybkiego wydruku, i wydłużenie czasu schnięcia dyszy nie pomaga. Sprawdziłem dokładnie na stronie producenta, i papier ma 0,40mm, czy to za dużo dla R2400?

Jak sobie z tym radzić? a może sa jakieś inne drukarki, które poradzą sobie z wydrukiem na grubych papierach?

Używam tylko i wyłącznie oryginalnych tuszy epsona.

ps
    Wlasnie przeglądam specyfikacje R2880 i widze, ze ma możliwość wydruku materiałów o grubości do 1,5mm, a takze na plytach DVD (wiec to juz calkiem gruby materiał), czy ta drukarka az tak rozni sie od R2400 - ze obejdzie sie bez tych komplikacji?
    Ostatnio edytowany przez Gość; 26513.
  • ElSor
    Uzależniony
    • 2008
    • 504

A nie masz czasem wygietego papieru ? U mnie tez sie tak dzialo - wystarczylo "wygiac" papier w rekach w 2ga strone i jest dobrze
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• xmartyx

hmmm, tego jeszcze nie probowalem, dzieki za wskazowke.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez ElSor
      A nie masz czasem wygietego papieru ? U mnie tez sie tak dzialo - wystarczylo "wygiac" papier w rekach w 2ga strone i jest dobrze
      jest lekka poprawa, ale nadal atrament jest po bokach, rowniez z przodu wydruku... ;(
      Ostatnio edytowany przez Gość; 26513. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Zamieszczone przez xmartyx
        niestety wydruki na papierze o duzej gramaturze (285 gsm) sa totalnie niszczone przez drukarkę.
        Załaduj papier od przodu
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• xmartyx

Dziala!
          Niestety jeden z tuszy mam na wykonczeniu i zamiast czarno-bialego wydruku mam zielony i jakosc strasznie spadla i mydlo sie zrobilo (i dadkowo rozmazalo na bialej ramce od dolu) przy takiej formie wydruku od przodu, ale nie ma juz tego atramentu na rogach, mam nadzieje, ze jak wymienie tusze na nowe, to juz wszystko bedzie grac.

Zdecydowanie za duzo za zachodu z tymi wydrukami.

Dzieki.

To jeszcze moze tak przy okazji,
          co polecacie bardziej do A3 i wydrukow na papierach 285-325gsm:
          Canon 9500mk2
          czy
          Epsona R2880
          ?
          Ostatnio edytowany przez Gość; 26513.

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

ZTCW zarówno w R2880 jak i w Pro9500 jest ten sam patent ładowania grubych nośników od frontu. Wydaje mi się, że jak wymieniać R2400 to dopiero na 3800
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...