Witam posiadam Lustrzankę Canon 450D od niedawna jestem początkujący. Wybrałem się w plener fotografować zachody no i tutaj już jest pod górkę. Mam zwykły kitowy obiektyw oraz 70 - 200 f/4 L USM. Jak narazie nie udało mi się zrobić dobrze doświetlonego zdjęcia. Albo jest prześwietlone albo za ciemne. Byłem z kumplem który ma podobny aparat i ten sam obiektyw robiliśmy testy i wyszło że mój za bardzo przepala nie wiem co mam robić
Problem Canon 450 D
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Komentarz
-
Poczytac o robieniu zdjec w trudnych warunkach oswietleniowych.7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
-
A jakie masz ustawienia aparatu?Zrób może w pełnej automatyce i wtedy zobaczWitam posiadam Lustrzankę Canon 450D od niedawna jestem początkujący. Wybrałem się w plener fotografować zachody no i tutaj już jest pod górkę. Mam zwykły kitowy obiektyw oraz 70 - 200 f/4 L USM. Jak narazie nie udało mi się zrobić dobrze doświetlonego zdjęcia. Albo jest prześwietlone albo za ciemne. Byłem z kumplem który ma podobny aparat i ten sam obiektyw robiliśmy testy i wyszło że mój za bardzo przepala nie wiem co mam robić
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tamKomentarz
-
-
2_Buszmenek_5 musisz napisać coś więcej, w jakim trybie robiłeś zdjecia, jaki był ustawiony pomiar światła itd.Najlepiej to wrzuć też te nieudane zdjecia.Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 ISKomentarz
-
wiadomo, że albo będzie przepalenie, albo niedoświetlenie... normalne.
kup filtr szary połówkowy np. cokin`a, wtedy zmierz sobie światło ciemniejszą partię zdjęcia, a zachód przysłoń szarą połówką.
Komentarz
-
mnie sie wydaje ze tu bardziej problem w podstawach a nie w opcjach typu filtry polowkowe...450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitISKomentarz
-
-
Hmm.. ale wtedy działałoby to chyba tylko w jedną stronę. Skoro autor napisał, że zdjęcie jest albo za ciemne albo prześwietlone, to przyczyny szukałbym gdzie indziej:-)
co do tego:
To jeszcze o niczym nie świadczy. Wystarczy, że pomiar światła był inny i już wyniki się nie zgadzają:-)
PozdrawiamKomentarz
-
Oddałem aparat do serwisu razem z kartą oraz zdjęciami. Robiłem zdjęcia na manualu oraz na programie. Na programie przysłonę ustawiałem na 8, 11, 16, czas sam mi dobierał pomiar ekspozycji miałem zawsze na środku. Zdjęcia wychodziły prześwietlone. Robiliśmy testy kumpel drugim Canonem z moim obiektywem robił na tych samych parametrach u niego wyszły doświetlone ładne zachody słońca. Wkurzyłem się i wysłałem puszkę do serwisu. Jeżeli coś źle napisałem to mnie poprawcie ;]Komentarz
-
Ciekawe jak miałeś ustawiony pomiar światła, może na punktowy (bo o ile pamiętam 450D już oferuje ten pomiar)? jakbyś wtedy celował wybranym AF w obszar ziemi (drzewa czy coś innego na tle zachodzącego słońca) to na pewno przepali całe zdjęcie. Tylko To mi się nasuwa jeśli robiłeś na manualu i automatyce ekspozycji.Komentarz
-
Pomiar ustawiłem na wielosegmentowy. Celowałem w najjaśniejszy punkt. Robiłem zdjęcia na statywie, w seryjnych zdjęciach 3 wyszły przepalone jedno dobre następne za ciemne i na koniec znowu przepalone. seria zrobiła 8 zdjęć.Komentarz
-
Komentarz