Która Sigma do szerokiego kąta.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • satriani
    Początki nałogu
    • 2004
    • 443

Która Sigma do szerokiego kąta.

Interesuje mnie jak najszerszy kąt, pod lupą mam dwa obiektywy w prawie identycznej cenie SIGMA 10-20/4-5.6 EX DC i SIGMA 18-50 f/2.8 EX DG. Zdjęcia głównie pejzaży, praktycznie z najszerszym kątem. Czy lepiej kupić ten 10-20mm - bo bardziej odpowiada mi zakres ogniskowych, czy może jednak lepszą jakość optyczna uzyska sie przy SIGMA 18-50 f/2.8 EX DG ? Proszę o opinie i sugestie. Zestawienia z tabelek oczywiście znam, oglądałem także testy ale chciałbym znać Wasze zdanie?
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

zaczalbym od 18-50. bardziej "neutralny" zakres ogniskowych, ktorym latwiej zrobic poprawne zdjecia.

10-20 to juz bardzo specyficzne szklo. nie zastapi Ci 18-50, ktory jest bardziej uniwersalny. a w praktyce przy 18mm mozna robic znakomite, szerokokatne krajobrazy. jak Ci z czasem zacznie brakowac mm to pomyslisz o jeszcze szerszym. na poczatek odradzam 10-20, bo Cie wypaczy
    www albo tez flickr

Komentarz

• Arkan
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1401

Zobacz Tokinę 12-24/4 - z testów wynika, że niewiele ustępuje EF-S 10-22 i to głównie w zakresie dystorsji, a nie jakości optycznej. Dodatkowo jest stałoświetlna, a to zawsze jest miłe.
      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• fotomuka
        Bywalec
        • 2004
        • 107

Zamieszczone przez akustyk
        zaczalbym od 18-50. bardziej "neutralny" zakres ogniskowych, ktorym latwiej zrobic poprawne zdjecia.

10-20 to juz bardzo specyficzne szklo. nie zastapi Ci 18-50, ktory jest bardziej uniwersalny. a w praktyce przy 18mm mozna robic znakomite, szerokokatne krajobrazy. jak Ci z czasem zacznie brakowac mm to pomyslisz o jeszcze szerszym. na poczatek odradzam 10-20, bo Cie wypaczy
        zdecydowanie zgadzam się z akustykiem. takie szeroki jak 10 mm kąt to już jest do specyficznego użycia. jak zabraknie mm to wtedy. ja mam 18 ef-s i starcza absolutnie- fajne ujęcia czasem wychodzą a coś ponad to nie jest potrzebne - chyba że masz taką robotę że potrzebujesz używac 10 mm i robić naprawdę szeeeroki kąt.

Komentarz

• satriani
          Początki nałogu
          • 2004
          • 443

@ akustyk , dziękuję za odpowiedź. Z tego co się dotychczas dowiedziałem, ale mogę być w błędzie -ten obiektyw z ogniskową 10mm tak naprawdę bedzie odwzorowywał ogniskową 16mm ?
          Bawiłem się już w plenerze Nikonem D70 z obiektywem 12-40mm i bardzo przypadła mi do gustu właśnie ta ogniskowa. Zgadza się, że zniekształcenia obrazu po bokach są dość mocno widoczne (beczkowanie) ale kadruje w ten sposub żeby później je dociąć. Mam też kilka innych szkieł EF, więc nie będzie to mój jedyny obiektyw.
          Co masz na myśli pisząć "wypatrzy"? chodzi ci o to że przez ten szeroki kąt mogę wpaść w nawyk jakiegoś niepoprawnego kadrowania?
          Czy jednak, jeśli by przyjąć że zostanę przy tych ogniskowych to jakość, odwzorowanie szczegółów są gorsze niż w ogniskowej 18-50mm?

@Arkan - dziękuję za info o Tokinie już sprawdzam, czy miałeś z nią jakieś bliższe kontakty?
          Ostatnio edytowany przez satriani; 570.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Zamieszczone przez satriani
            Co masz na myśli pisząć "wypatrzy"? chodzi ci o to że przez ten szeroki kąt mogę wpaść w nawyk jakiegoś niepoprawnego kadrowania?
            wyrobi Ci nawyk szukania zbyt szerokich scenerii i ladowania zbyt duzej ilosci elementow w kadr "bo inaczej sie nie da"

dopoki nie robisz zdjec do okreslonych potrzeb, stara zasada fotografii mowi: "skupiac sie na tym co wazne, i tylko na tym". ultraszerokim katem bedzie Ci trudno

Zamieszczone przez satriani
            Czy jednak, jeśli by przyjąć że zostanę przy tych ogniskowych to jakość, odwzorowanie szczegółów są gorsze niż w ogniskowej 18-50mm?
            chyba nie. nawet najlepszy ultraszeroki praktycznie nie ma szans konkurowac pod wzgledem jakosci optycznej z dobrej klasy szerokim katem. ograniczenia optyki

a 18-50 to wypasione szklo
            www albo tez flickr

Komentarz

• satriani
              Początki nałogu
              • 2004
              • 443

Zamieszczone przez mmsza
              Miałem do czynienia z Sigmą 10-22 - raz, że ciemna (4,5), dwa jakość dupna jak każda Sigma. Stanowczo nie polecam.
              @mmsza - ja głównie używałbym takiego obiektywu w połączeniu ze statywem, czy wtedy ma to znaczenie?
              Pisząc "ciemna" czy masz na myśli, że jakość obrazu jest także gorsza (bardziej zaszarzone, mydlane) w stosunku do sigmy 28-50 ze światłem 2,8 ?
              Ostatnio edytowany przez satriani; 570.

Komentarz

• satriani
                Początki nałogu
                • 2004
                • 443

Zamieszczone przez akustyk
                wyrobi Ci nawyk szukania zbyt szerokich scenerii i ladowania zbyt duzej ilosci elementow w kadr "bo inaczej sie nie da"

dopoki nie robisz zdjec do okreslonych potrzeb, stara zasada fotografii mowi: "skupiac sie na tym co wazne, i tylko na tym". ultraszerokim katem bedzie Ci trudno
                Jeszcze raz dzięki za cenne wskazówki, jednak czy zakres 10-20 mm nie jest wystarczający żeby właśnie uciąć zbyt szeroki plan. Wiem o czym mówisz, bo dokładnie tak było jak kadrowałem póżniej niektóre elementy z poziomego kadru z 12mm. Myślałem właśnie że zomm 10-20 powinien spełnić rolę "docinacza" w odróżnieniu np od stałki szerokokątnej.

Komentarz

• takpoprostu
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 394

tfuuu fuuu... ale tu pajęczyn... ekh! ekh! ile kurzu ! Musze tu troche odświeżyć,,,

Czy można zakupić gdzieś jeszcze nową Sigme 15-30 ????
                  *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

• gadget_zary
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1046

tylko z 2 reki, to szkło nie jest już z produkowane

Komentarz

• takpoprostu
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 394

dostac zapewne i z drugiej reki nie będzie takie proste...
                      *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

• gadget_zary
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1046

swego czasu na allegro był duży wysyp sigm 15-30 i 17-35 (obie kryją FF).

Komentarz

• takpoprostu
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 394

17-35 a 15-30 w sumie porównywalne...

pomyślę... albo poczekam i zobacze co tam ciamciang z tym 14mm wykombinuje albo zapoluje na którąś z Sigm...
                          *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Komentarz

• 385
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 44

sigmy 17-35 nie polecam , żenująca jakośc optyczna
                            http://bogdanszarmach.pl

Komentarz

• takpoprostu
                              Początki nałogu
                              • 2009