Lampa czy obiektyw??!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Domini-Q
    Bywalec
    • 2005
    • 151

Lampa czy obiektyw??!!

Cześć, mam bardzo lamerskie pytanie, ale proszę o wyrozumiałość. Sprzęt foto jest drogi i z tym każdy sie zgodzi. Mam EOSa 350D + kit, przymierzam się do kupna... no właśnie, co byście polecili jako pierwsze, zewnętrzna lampę
    Speedlite 580EX czy obiektyw Canon 70-200 2.8L USM? Czemu taki zestaw? Taki chcę, ale nie od razu wszystko. Jestem początkującym fotografem.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez Domini-Q
    co byście polecili jako pierwsze, zewnętrzna lampę
    Speedlite 580EX czy obiektyw Canon 70-200 2.8L USM?
    To co tobie w danym momencie jest bardziej potrzebne. To ty robisz zdjecia, wiesz jakie zdjecia robisz i do czego ci dane akcesoria potrzebne... Kup to czego ci bardziej w danym momencie brak.

Komentarz

• Domini-Q
      Bywalec
      • 2005
      • 151

Najlepsze jest to że raz bardzo potzrebuję lampy a raz przyddałby się obiektyw :-)
      Chodzi o to co Wy - forumowicze wcześniej kupiliście.? głupie takie pytanie ale dodam że obie te rzeczy zamieżam kupic do maja 2006. :-)
      EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• jdw
        Bywalec
        • 2005
        • 139

Canon 70-200 2.8L USM? (...) Jestem początkującym fotografem.
        chciłbym będąc począkujacym kupić sobie taki obiektyw

Komentarz

• Domini-Q
          Bywalec
          • 2005
          • 151

a co w tym złego? ze stanów za 1200$. a takie umiarkowane tele jest przydatne bardzo. nie będe przeciez kupował „narazie” jakiegoś taniego, kiepskiej jakości obiektywu a potem, znowu wydawać kasę na coś lepszego. a początkujący nie znaczy że od tygodnia focę, pozatym mam dobrego nauczyciela, jesli można tak to nazwać.

Komentarz

• Domini-Q
            Bywalec
            • 2005
            • 151

początkującym można byc nawet przez pare lat, prawda.

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

powiem Ci, ze bardzo chcialbym miec takie dylematy

Komentarz

• gawryl
                Uzależniony
                • 2004
                • 810

Ty serio uwazasz, ze my rozwiazemy Twoj problem? przecierz to Ty robisz zdjecia - przeczytaj to, co Ci Vitez napisal i sie zastanow...
                a jesli rzeczywiscie potrzebujesz w tej samej mierze i lampy, i lensa - to niezaleznie od wyboru bedziesz zadowolony w 50%, az se dokupisz te drugie
                swoja droga, co Ci Twoj dobry nauczyciel radzi ?
                350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Chodzi o to co Wy - forumowicze wcześniej kupiliście.?
                  Ja mam już wszystkie obiektywy jakie chciałem, a lampy ciągle nie mam - i nie mam żadnych bliskich planów jej zakupu. Natomiast doskonale wyobrażam sobie sytuacje, w ktorej uzasadniony będzie zakup lampy zaraz po kupnie 350D+kit. Także musisz sobie sam na pytanie odpowiedzieć. Zapytaj nauczyciela.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Domini-Q
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 151

To w takim razie kupię obiektyw :-).

Komentarz

• Alzail
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 574

mam podobny dylemat ale nie co inny nianowicie czy kupic dobre tele, czy slabsze powiedzmy sigme i lampe chyba wybiore pierwsze rozwiazanie.
                      350D

Komentarz

• fotomuka
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 107

obiektyw. lampa może poczekać masz wysokie iso i wbudowaną lampę, a kitowym obiektywem możesz sobie zrobić zbliżenie...wiadomo jakie - wiadomo jaki ma zakres...

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1122

Sprzęt foto jest drogi i z tym każdy sie zgodzi [...] zewnętrzna lampę
                          Speedlite 580EX czy obiektyw Canon 70-200 2.8L USM?
                          Tego... Ale to jakby dwa zupelnie rozne swiaty cenowe...
                          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• mxdanish
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 632

Weź kredyt i kupuj lampe i obiektyw
                            żartuje ale stając przed takim wyborem (zakładając że masz kase na obiektyw od ręki - bo jest "nieco" droższy) brałbym szkło
                            Pozdrawiam
                            5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                            RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Polaco
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1135

Zamieszczone przez mxdanish
                              Weź kredyt i kupuj lampe i obiektyw
                              żartuje ale stając przed takim wyborem (zakładając że masz kase na obiektyw od ręki - bo jest "nieco" droższy) brałbym szkło
                              Pozdrawiam
                              Dokladnie, jak udalo Ci sie uzbierac na takie szklo to tymbardziej uda Ci sie na lampe. Bierz smialo obiektyw...
                              Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                              Troche moich knotow

Komentarz

Pracuję...