450d dla początkującego + kilka pytań

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • k201244
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 34

450d dla początkującego + kilka pytań

Witam,
    w końcu po wielu latach;-) zalogowałem się na cb Kiedyś dawno temu Was czytałem, później zaniechałem... ale przyszła wielkopomna chwila na kupno lustra. I oto jestem Koniec krótkiego przynudnawego wstępu. Przejdzmy do meritum

Podejrzewam, że mogę się w wielu pytaniach powtórzyć, więc nie zabijajcie (ew. odsyłajcie do odpowiednich tematów). Przez ostatnie kilka dni starałem sie przejrzeć forum jak również inne strony z testami etc.

Kompletnym amatorem nie jestem, jakaś podstawową wiedzę posiadam, prórbowałem coś tam kiedyś focić, ale jednak spokojnie traktujcie mnie jako amatora

Już nie będę pytał o wybór lustra - bo postanowiłem, że to będzie 450d o!!
    Jeden problem z głowy.

Niestety pojawiają się od razu inne problemy odnośnie akcesoriów i obiektywów itp. Jako, że nie lubie wyrzucać pieniędzy w błoto i często wyznaję zasadę by kupić coś droższego/lepszego (w tym przypadku na przyszłość), rodzą się pytanka.

Wiadomo, że docelowo (kilka lat) chciałbym pokryć obiektywami zakres 18-250. I mieć w miare kompletny zestawik. Na razie pieniążków nie starczy.

1. Jakie karty pamięci polecacie do 450d? (myślałem o sandisc sdhc 4gb extreme III, ale zupełnie wypadłem z tematu kart pamięci)
    2. Plecak mi zbędny. Ale torba by się przydała - najlepiej z możliwościa ala pas biodrowy. Czy możecie coś polecić? Wiem, że do toreb lowepro mozna dokupić pas biodrowy. A może canon deluxe gadget bag 10eg?
    3. Jako, że troszke chodzę po górach (uprawiam turystyke rowerową-wyprawy), to wymyślilem sobie, że filtr UV się przyda. Poczytałem testy, ale w głowie pustka. Może coś szanowna brać poleci.
    4. Myślałem o zakupie puszki z kitem. Troszkę się naczytałem. Nie jest tragiczny, a dla początkującego jak znalazl. Pozwoli się obeznać z cyfrą i pewnie pokaże czego mi brakuje. Ale.... czy ew. jest jakaś dla niego alternatywa? Ew. jakie następne w kolejności obiektywy byście radzili. Będę focił też pewnie oprócz gór, miejską dzunglę oraz pewnie imprezy ze znajomymi(domówki,grille itd..)...myślalem o stalce c 50 f/18 II podobno tania i dobra...ale może też jest jakaś lepsza/droższa alternatywa? Odnośnie pokrycia większego zakresu nie mam pomysłu (przeczytałem temat o zestawie idealnym hehe).

Z góry dziękuję za dobre rady i może jakieś nakierowania.
  • sprocket73
    Początki nałogu
    • 2008
    • 489

A nie chciałbyś pokryć sobie zakresu 18-250 jednym obiektywem ?

Od roku posiadam 450D + Tamron 18-250. Fotografuję głównie w górach, podczas wycieczek. Największą zaletą takiego zestawu jest brak żąglerki obiektywami, mniej noszenia, wygoda. Wg mnie rozsądny kompromis między kompaktem, a ważącym 3 kg zestawem foto.

Teraz można nawet kupić Tamrona 18-270 ze stabilizacją, choć jest wyrażnie większy i cięższy od 18-250.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• Merauder
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1092

ad 1
      Wlasnie ta, ktora wymieniles mam w posiadaniu i jestem zadowolony. Mala uwaga jest taka, ze ta wersja 30 mb/s wydala mi sie ciutke wolniejsza od wersji 20 mb/s. Tyle tylko ze 20-tke mialem 2 GB i moglo to byc spowodowane wielkoscia woluminu.

ad 3
      Ze swojej strony moge polecic Marumi, Hoye mialem wczesniej, jednak teraz juz bym kupil tylko Marumi.

ad 4
      Jak nie masz doprecyzowanych planow co do rozwoju szklarni to 50 1.8 do Twoich zastosowan powinna byc ok, jest tania i przy tym jak na woja cene dobra. Popstrykasz na tym pozniej zastanowisz sie nad czyms konkretniejszym.
      7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• k201244
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 34

Zamieszczone przez sprocket73
        A nie chciałbyś pokryć sobie zakresu 18-250 jednym obiektywem ?

Od roku posiadam 450D + Tamron 18-250. Fotografuję głównie w górach, podczas wycieczek. Największą zaletą takiego zestawu jest brak żąglerki obiektywami, mniej noszenia, wygoda. Wg mnie rozsądny kompromis między kompaktem, a ważącym 3 kg zestawem foto.

Teraz można nawet kupić Tamrona 18-270 ze stabilizacją, choć jest wyrażnie większy i cięższy od 18-250.
        hmmm... przeoczylem to szklo! bardzo ciekawa propozycja ten z IS 18-270 jest drozszy jakies 400-500zl i ciut ciezszy jak widze...ale pewnie warto?

odpowiadajac na Twoje pytanie...pewnie, zebym chcial. Tylko wtedy po prostu rezygnowac z kita.
        jak z jakoscia wykonania tego tamrona? no i czy jest duzy rozstrzal w jakosci szkla? musialbym kilka sprawdzic przy zakupie? nie wiem czy bym rozroznil bubla od dobrego (czytalem ze w sigmach i tamronach czasami krucho z jakoscia).

przeszukujac jeszcze net znalazlem karty
        kingston 8gb klasa 6 ew sandisc 8gb...moze warto wieksza pojemnosc kosztem tej predkosci? co uwazacie?

co do toreb to nasuwaja mi sie na razie modele:
        lovepro inverse 200 AW
        love pro oftrail 2
        ktos ich uzywal?
        poreczne?

Komentarz

• andrewjohn
          Początki nałogu
          • 2008
          • 349

Zamieszczone przez k201244
          kingston 8gb klasa 6 ew sandisc 8gb...moze warto wieksza pojemnosc kosztem tej predkosci? co uwazacie?
          Co do kart to lepiej brać te szybsze. I lepiej zamiast np jednej 8 G wziąć dwie po 4G. W razie ewentualnej awarii lub zgubienia można uratować część zdjęć na drugiej karcie.
          Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• kiray
            Bywalec
            • 2008
            • 136

(myślałem o sandisc sdhc 4gb extreme III
            Mam 3 sztuki, zero problemów przez rok użytkowania - szybka i niezawodna.
            www.foto-ps.pl

Komentarz

• Stanislaw
              Bywalec
              • 2008
              • 124

Ja bym raczej polecał tamrona 17-50 2.8 i canon ef-s 55-250. Lepiej mieć coś chociaż w jednym zakresie o lepszej jakości optycznej i jaśniejsze. A na takie imprezy, grille to chyba lepiej sigmę 30 1.4 zamiast 50 mm, no ale też sigma jest kilka razy droższa.
              Ostatnio edytowany przez Stanislaw; 19388.
              EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
              facebook

Komentarz

• Jago
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1503

Ad 1. Ta karta o której myślisz, to dobry wybór.
                Ad 2. Skoro myślisz o torbie na biodro, to polecam coś z typu colt. Jeśli chodzi o firmy, to zobacz ofertę Lowepro i Tamrac – coś z niej dla siebie powinieneś wybrać.
                Ad 3. Sądzę, że jak zapoznasz się z tym testem o filtrach UV: http://www.optyczne.pl/index.php?tes...opu&test_tel=5 to pustki w głowie mieć nie będziesz.
                Ad 4. Napisałeś w swoim poscie: Myślałem o zakupie puszki z kitem. Troszkę się naczytałem. Nie jest tragiczny, a dla początkującego jak znalazl. Pozwoli się obeznać z cyfrą i pewnie pokaże czego mi brakuje. Sądzę, że samemu sobie odpowiedziałeś od czego należy zacząć.

Zamieszczone przez andrewjohn
                Co do kart to lepiej brać te szybsze. I lepiej zamiast np jednej 8 G wziąć dwie po 4G. W razie ewentualnej awarii lub zgubienia można uratować część zdjęć na drugiej karcie.
                Jestem tego samego zdania

Zamieszczone przez Stanislaw
                Ja bym raczej polecał tamrona 17-50 2.8 i canon ef-s 55-250. Lepiej mieć coś chociaż w jednym zakresie o lepszej jakości optycznej i jaśniejsze. A na takie imprezy, grille to chyba lepiej sigmę 30 1.4 zamiast 50 mm, no ale też sigma jest kilka razy droższa.
                A ja bym na razie poczekał z innymi szkiełkami a na początek do kita proponuję np: lampę, statyw, dyfuzor.

hmmm... przeoczylem to szklo! bardzo ciekawa propozycja ten z IS 18-270 jest drozszy jakies 400-500zl i ciut ciezszy jak widze...ale pewnie warto?..........
                Właśnie czy warto Tutaj musisz sobie odpowiedzieć na jedno pytanie: a mianowicie czy w kwestii lustrzanki chcesz się rozwijać inwestując w końcu niemały cash w kolejne szkła, czy też pozostajesz przy jednym w miarę uniwersalnym obiektywie (oszczędzając nie tylko pieniądze, ale i np czas na zmianę szkieł). I na to pytanie musisz samemu znaleźć odpowiedź

Zamieszczone przez Merauder
                .........ad 4
                Jak nie masz doprecyzowanych planow co do rozwoju szklarni to 50 1.8 do Twoich zastosowan powinna byc ok, jest tania i przy tym jak na woja cene dobra. Popstrykasz na tym pozniej zastanowisz sie nad czyms konkretniejszym.
                To szkiełko jest rzeczywiście tanie. Jednak jaki pieniądz taka też i jakość. Jak się na nie zdecydujesz, to proponuję dołożyć do 50/1,4 - lepiej trochę odczekać i kupic raz a dobrze
                Ostatnio edytowany przez Jago; 16499. Powód: Automerged Doublepost
                C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• k201244
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 34

Zamieszczone przez kiray
                  Mam 3 sztuki, zero problemów przez rok użytkowania - szybka i niezawodna.
                  oczywiscie namieszaliscie mi wszystkimi odpowiedziami oczywiscie dziekuje za wszystkie.

Co do kart. Racja. Bezpieczniej kupic 2 sztuki. Decyduje sie na 2x 4gb Sandisc.
                  Co do filtrow to zaraz to wszystko poczytam.
                  Odnosnie torby to i tak warto zerknac w sklepie, wiec pewnie po pracy dzis gdzies podjade. Pytanie czy sa w centrum Wawy jakies sklepy duze fotograficzne?

na razie zdecydowanym faworytem jest http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepr...se-200-aw.html
                  pozniej:

ale musze to wszystko wymacac:P

najgorsze, ze zamiast kupic, focic i miec z tego przyjemnosc, to siedze i czytam wszystko co mozliwe w necie hehe;/

na razie chyba pozycze 50 1.8 od kolegi i sie obeznam, a pewnie docelowo kupie 50 1.4

co do zoomow to jeszcze nie wiem

Komentarz

• k201244
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 34

i jak czytam to wszystko to

chyba bardziej potrzebuje filtru polara niz uv... czlowiek juz sie gubi w tym wszystkim

Komentarz

• preinwher
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 458

chyba bardziej potrzebuje filtru polara niz uv... czlowiek juz sie gubi w tym wszystkim
                      Polar to dobry wybór, niezastąpiony na wakacje.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Jago
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1503

Proponuję kupić jeden i drugi.

Komentarz

• Merauder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1092

Co do akurat polara to zastanowilbym sie grubo, tzn w zaleznosci od Twojej wiedzy na temat jego stosowania. Sam wiem po sobie jak majac jeszcze A80-tke napalilem sie na polara i czesciowo spieprzylem fotk iz wakacji, bo nie dosc, ze kupilem selco (smiech na sali) to jeszcze uzywalem go dosc nie umiejetnie.
                          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Jago
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1503

Zamieszczone przez Merauder
                            Co do akurat polara to zastanowilbym sie grubo, tzn w zaleznosci od Twojej wiedzy na temat jego stosowania. Sam wiem po sobie jak majac jeszcze A80-tke napalilem sie na polara i czesciowo spieprzylem fotk iz wakacji, bo nie dosc, ze kupilem selco (smiech na sali) to jeszcze uzywalem go dosc nie umiejetnie.
                            Jak nie kupi polara, to nigdy nie nauczy się jak go używać.

Komentarz

• k201244
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 34

Zamieszczone przez Jago
                              Jak nie kupi polara, to nigdy nie nauczy się jak go używać.
                              hehe piekna wypowiedz.
                              wydaje mi sie, ze polar by mi sie przydal. Duzo fotek w wakacje, do tego w gorach - stawy a i pewnie na mazurach/morzem tez bede focic w trakcie rowerowych wypraw.

jakas wiedze teoretyczna o polarach mam:P na bledach sie naucze

tylko bym jakiegos badziewia nie kupil

mozna cos do kita kupic w miare sensownego do 100/150zl?

Komentarz

Pracuję...