konwerter szerokokątny Emolux

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrewjohn
    Początki nałogu
    • 2008
    • 349

konwerter szerokokątny Emolux

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z konwerterami szerokokątnymi firmy Emolux.Sprzedawca na allegro bardzo chwali jakość obrazu i brak zniekształceń (ale w końcu taka jego rola). Czy w ogóle warto interesować się czymś takim jako namiastką obiektywu szerokokątnego? (chodzi o zastosowanie wybitnie amatorskie np.podróżnicze).
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

Z tym konkretnie nie miałem styczności, ale raczej takie rozwiązania jeżeli nie są dedykowane (tak jaki w kompaktach) pod konkretny obiektyw raczej się nie sprawdzają.

Komentarz

• andrewjohn
      Początki nałogu
      • 2008
      • 349

mate00sh,co konkretnie masz na myśli,pisząc,że takie rozwiązania się nie sprawdzają? Myslisz o jakości zdjęć,ostrości,dystorsji? Chodzi mi o możliwość w miare taniego poszerzenia kąta obiektywu dla doraźnych potrzeb wakacyjno-wycieczkowych. Czy faktycznie będzie aż taka kaszana?

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Miałem kiedyś coś takiego nakręcone na 50mm i o ile w środku kadru jako taka ostrość była zachowana to na brzegach było mydło i potworne aberracje. Przypomnij mi na PW to poszukam jakiegoś zdjęcia. Powtarzam - nie wiem jak ten konkretny konwerter.

Komentarz

• andrewjohn
          Początki nałogu
          • 2008
          • 349

W sumie to tak też podejrzewałem.Pewnie trzeba będzie jednak dozbierać na jakiś obiektyw szerokokatny...

Komentarz

• andrewjohn
            Początki nałogu
            • 2008
            • 349

Żeby zakończyć temat: pożyczyłem ostatnio konwerter szerokokatny Raynox 0,7 i podłączyłem do mojego kita. Efekty: poszerzenie kata widzenia, ale wyrażne nasilenie dystrosji beczkowatej oraz znaczne pogorszenie ostrości i wzrost aberacji chromatycznych na brzegach kadru.Dla mnie wyniki są nie do przyjecia, nawet do okazyjnego sptrykania wycieczkowego. Wniosek dla mnie samego (ewentualnie również dla innych)- szkoda kasy na podobne ustrojstwa. mateOOsh miał zupełną rację.
            Ostatnio edytowany przez andrewjohn; 19812.

Komentarz

• RoboD
              Bywalec
              • 2007
              • 100

Zachowałeś może fotki, chciałbym zobaczyć.
              Pozdrawiam Robert
              sigpic

Komentarz

• andrewjohn
                Początki nałogu
                • 2008
                • 349

Zamieszczone przez RoboD
                Zachowałeś może fotki, chciałbym zobaczyć.
                Sorry,ale nie zachowałem.

Komentarz

• Alde
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 360

Kiedyś bawiłem się konwerterem Titanium na Kita 18-55 tam było x0,42 i obraz dawał kołowy co mi akurat odpowiadało bo panoramy robiłem. Nie było tak źle super też nie było ale do normalnej fotografi lepiej kupić sobie np. przechodzaną Sigmę za 1200 i bedzie oki...

Komentarz

Pracuję...