Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
chce kupic nowy aparat i niemoge sie zdecydowac ktory z tych dwoch wybrac.
Wiem ze to dwa inne typy ale chodzi mi glownie o jakosc zdjec oraz o dosc duze makro.
I czy wystarcza do makro oryginalne obiektywy ,czy bede musial jeszcze cos dokupic (wolalbym nie)
Ceny to za eos digital rebel 1300$ Canadyjskich a za pro 1 1500$ canadyjskich
jezeli chcesz miec aparat hybrydowy, to zapomnij o PRO1.. uwazam ze to jeden z gorszych wypustow Canona... zwlaszcza jesli porowna sie go z konkurencja.
Kup albo Minolte A1/A2, albo Olympusa 8080.. z tym ze nie bedzie on mial takiego tele jak Minolta.
Wiadomo jednak, iz najszybszy oraz najlepszy jakosciowo bedzie 300D. Obiektyw macro kosztuje dodatkowo ok. 500-600zl.. Soligor 100mm/3.5 Macro ... jednak uzyskasz nim takie powiekszenie jakiego hybryda ci nie da.. + zarypista glebia ostrosci..
jezeli chcesz miec aparat hybrydowy, to zapomnij o PRO1.. uwazam ze to jeden z gorszych wypustow Canona... zwlaszcza jesli porowna sie go z konkurencja.
Kup albo Minolte A1/A2, albo Olympusa 8080.. z tym ze nie bedzie on mial takiego tele jak Minolta.
Tutaj bym się nie zgodził. Uważam , ze anjlepsze 8-megapikselówki to Oly 8080 i Canon Pro1 (używałem, więc wiem). Minolta A1/2 ma tragiczną ostrość i kolory. Jeśli chodzi o wady Pro 1 to brak AF assist lamp i spore szumy od ISO 200. Ja po Olku 8080 używam 300D i uważam, ze zalety, jakie on posiada rekompensują mi brakujące funkcje hybrydy
Cichy a jak sie przedstawia maksymmalne makro w canonie pro 1 bez dodatkow ,tylko z standartowym osprzetem.
Fajnie jak bys mial jakies zdjecie takiego makro na maxa (dobrej jakosci)dla porownania .
Cichy, od kilku miesiecy mam te zabawki u siebie w sklepie na polce.. i mam deczko inne zdanie na temat Pro1 ktory jest zenujacym sprzetem.. wolal bym G5 :]
Ja sie bawilem A1 i A2 oraz Pro1 (sprzeciki znajomych lub znajomych znajomych) i tez mam odmienne zdanie niz Cichy - jakosc z A1/A2 bije na glowe Pro1, dodatkowo mniejsze szumy.
Jednak...
Do makro w tej cenie zdecydowanie lepszy 300D+kit (cos tam oprocz macro trzeba zrobic) + Soligor .
Ogolna jakosc, szybkosc, mozliwosci bedziesz mial o niebo lepsze, podobnie fotografowanie w trudniejszych warunkach (niskie szumy, lepszy wizjer i wygodniejsze ustawiania recznej ostrosci) niz w jakimkolwiek kompakcie, nawet (za drogich jak na mozliwosci) w 8megapikselowcach.
Czy ma z was ktos zdjecie maksymalnego makro robione eosem 300d ze standartowym obiektywem, jestem ciekaw czy standart wystarczy do tego co potrzebuje.
Miałem pół roku Minoltę 7Hi (praktycznie to samo co A1) i byłem z niej zadowolony, ale do tego stopnia irytował mnie wyzjer LCD, że sprzedałem i kupilem... używanego Canona D30 i mogę Ci go polecić z czystm sumieniem !! kosztuje ponad 1000zł mniej niż 300D (na allegro) więc za różnicę można kupić bardzo dobry obiektyw makro
wiem, że zaraz ktoś będzie marudził że ma Tylko 3.2 Mpx, ale nie da się go porównać z żadną hybrydą bo nie dorasta mu do brudu na piętach i nigdy nie będę żałował że zamieniłem hybrydę na lustro bo wreszcie WIDZĘ co fotografuję
oczywiście jak masz wiecej kasy (tyle co na 300D) to kup Canona D60.
Wbiliscie mi niezlego klina,myslalem ze wybor bedzie prostszy a tu dochodza inne aparaty.
Na szczescie mam mozliwosc kupienia jednego z nich i wrazie niezadowolenia oddac i wymienic na inny w ciagu 30 dni ,ale mam obawy ze te 30 dni to zamalo by sprawdzic mozliwosci takiego sprzetu.
Jak poczekasz to może RABEl będzie dostępny jako BLACK BODY.
Wygląda na mniej plastikowy, obiektywy mozna zmieniać.
I wygląda jak aparat a nie kostka masła z dzirą na okulary!
300D!!!!!!!!!!!!!!!!!! a najlepiej 10D - trochę więcej zapłacisz ale masz cudy niewidy na kiju.
300D!!!!!!!!!!!!!!!!!! a najlepiej 10D - trochę więcej zapłacisz ale masz cudy niewidy na kiju.
dla niektórych bariera cenowa pomiędzy nimi jest nie do obejścia (dla mnie też...) bo trzeba pamiętać o obiektywach itp. i nagle z 5000zł robi się 8000zł
dla niektórych bariera cenowa pomiędzy nimi jest nie do obejścia (dla mnie też...) bo trzeba pamiętać o obiektywach itp. i nagle z 5000zł robi się 8000zł
To fakt.
Z samochodami jest samo, jeszcze alu, poduszki, i cena idzie w górę o 10kPLN.
Mój kolega jest minoltowcem. jest zapowiedź jakiejś nowej cyfrówy z obiektywem na stałe coś koło 30-200. szczegółów nie znam. Jak Cie to interesuje to zajrzyj na http://www.minolta.pl/products/consu...tal/index.html
Jestes pewien co do fragmentu swojej wypowiedzi odnosnie obiektywu _na stałe_ ?
Cytat z linku ktory podales:
"Firma Konica Minolta Camera, Inc. ma przyjemność zapowiedzieć rozpoczęcie prac nad lustrzanką cyfrową z wymiennymi obiektywami"
zdaje sie zaprzeczac stwierdzeniu "obiektyw na stale" .
Komentarz