ilosc zdjec rocznie 450d vs. 40d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ralfk

ilosc zdjec rocznie 450d vs. 40d

Hello
    wlasnie spedzam kolejne godziny przed kompem przegladajac forum i inne serwisy odnosnie wyboru lustrzanki.
    wybor padl na 40d i prawdopobonie tamron 17-50mm/2,8
    ale budzet zaczyna sie kurczyc i moze zamiast 40D kupic 450D. chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?

robie zjecia glownie typu kids&pets, chociaz krajobrazy od czasu do czasu rowniez sie trafiaja.

wielki dzieki
    Rafal
  • malkontent
    Początki nałogu
    • 2007
    • 299

Zamieszczone przez ralfk
    chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?
    Porównując ergonomię 400d i 50d to przy pierwszym zdjęciu.
    Jedyne co mi się bardziej podobało w 400d a nie ma tego w modelu wyższym, to sposób włączania, a reszta jest tylko lepiej.

Komentarz

• jagular
      Początki nałogu
      • 2007
      • 422

Ciekawe, czyżbyś potrafił obliczyć ergonomię i wyrazić ją w jednostkach zdjęcia/rok?

Masakryczne masz pomysły...:E

A wracając do tematu, odpowiedź zawiera się w zakresie od "przed pierwszym uruchomieniem" do "nigdy".
      Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• fotobronx
        Bywalec
        • 2007
        • 134

Boszzzz takiego tematu jeszcze nie bylo,,,,za poprzednikiem...po jednym zdj

Komentarz

• zbyszekjan
          Początki nałogu
          • 2007
          • 348

Duuuużo lepszą ergonomię i autofokus odczujesz już po pierwszych zdjęciach. Lepszy uchwyt ( 40D, 50D wygodnie trzyma się nawet bez gripa), większy wizjer, drugie kółko nastaw.
          pozdrawiam

Komentarz

• noel
            Bywalec
            • 2008
            • 177

.... co jest bardziej pracowite ?...-> 1000 mrówek czy 1000 słoni?...
            Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Zamieszczone przez ralfk
              ...... chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?
              Sorry, ale nie Qmkam o co chodzi .......

Zamieszczone przez ralfk
              ..... ale budzet zaczyna sie kurczyc.........
              Więc kup gorsze body a lepsze szkło - tutaj w końcu zajarzyłem .....
              Ostatnio edytowany przez Jago; 16499. Powód: Automerged Doublepost
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez ralfk

robie zjecia glownie typu kids&pets, chociaz krajobrazy od czasu do czasu rowniez sie trafiaja.

wielki dzieki
                Rafal
                Cokolwiek miałeś na myśli zdjęcia z jednego i drugiego przy takim profilu będą praktycznie takie same. Zainwestuj w szkło jak koniecznie chcesz coś kupić...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Mad_Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1458

Proponuje wejsc na jakas stronke z danymi technicznymi, otworzyc odbydwa i porownac. Potem zadac sobie pytanie typu czy chce 3,5 klatki na s czy 6,5 itp
                  40d to klasa wyzej niz 450d choc zdjecia beda wygladac prawie tak samo. Pewnie 450d bardziej szumi na wyzszym iso.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                  Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• tymk27
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 23

słuchaj ja miałem 400d jak sie przesiadłem na 40d to różnica jest taka jakby sie przesiąść z malucha do mercedesa. Uwiez mi warto dopłacić do 40d

Komentarz

• bebesky
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1231

no to już dawno mnie nic tak nie rozbawiło

a odpowiadając na pytanie - NIGDY

Komentarz

• budzikk

Nie ma się nad czym zastanawiać, bierz 40D:

+uchwyt aparatu, bez gripa daje radę, czego o 450D niestety powiedzieć nie możemy
                        +ISO daje radę, nie szumi tak bardzo
                        +dwa kółeczka do nastaw, badzooo przydatne

Dołóż kasy, a będziesz na pewno zadowolony.

Komentarz

• pan.kolega
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2817

Pytanie bardzo sensowne i naturalne, ale jak widać mało kto rozumie.

Parę zdjęć w tygodniu albo mniej można zrobić aparatem pokrytym papierem ściernym gruboziarnistym i owinietym drutem kolczastym bez nadmiernych cierpień.

Dopiero kiedy się robi kilkaset dziennie to zacznie boleć.

Mam 20D i 450D i jedyna różnica jaka mi się daje we znaki ergonomicznie to ciężar 20D.

Wybulwienie w uchwycie, które wprowadzono kiedyś tylko po to żeby pomieścić wielkie baterie, jest w ogóle ergonomicznie zbedne, kiedy sie trzyma aparat prawidłowo. Ja bym wolał, żeby go w ogóle, albo prawie, nie było (jak Leica albo dawne SLR)

Jeśli się robi kilka tysięcy zdjęć rocznie, różnice w guzikach i "uchwycie" nie mają znaczenia. Waga (prawie) zawsze ma znaczenie. Kiedy się nie odejmuje oka od wizjera 24/7 każdy detal może mieć znacznie, ale też do (prawie) wszystkiego można się przyzwyczaić.
                          I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• panmateusz
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 310

A czy opłaca wymienić się 450D na używane 40D? Myślałem o 20D, ale obawiam się zjechanej migawki.
                            Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Tom77
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2875

[QUOTE=ralfk;643381]Hello
                              wlasnie spedzam kolejne godziny przed kompem przegladajac forum i inne serwisy odnosnie wyboru lustrzanki.
                              wybor padl na 40d i prawdopobonie tamron 17-50mm/2,8
                              ale budzet zaczyna sie kurczyc i moze zamiast 40D kupic 450D. chcialbym zapytac przy ilu zdjeciach robionych rocznie 40D przebije 450D - ergonomia, szybszym autofocusem itd.?

Jeżeli masz na myśli wygodę uzytkowania to akurat dla mnie ważniejsze jest szkło. Do 400D dokupiłem gripa i jest całkiem nieźle. Nie robiłem 40D ale np. D80 robi się zdjęcia dużo lepiej niż 400D z gripem. Z drugiej strony drugi spust do portretu w gripie bardzo się przydaje. Przy amatorskiej zabawie nie ma to większego znaczenia.

Komentarz

Pracuję...