40D vs 1Ds

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • petteri

40D vs 1Ds

witam serdecznie.

Mam dylemat . do wyboru ( za +_ te same pieniadze ) nowy 40D lub uzywany ( 12500 klatek ) 1Ds (sprawdzony w serwisie Canona) .

I co wybrac ?
    Wielkie dzieki za wszelkie konstruktywne rady.

Pzdr
  • fahrenheit
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

12 500 toż to nówka, może 125 tys

Komentarz

• Loome
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1008

dzis ogladalem na dpreview sample z 1D.. strasznie szumi..

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez Loome
        1D czy 1 Ds ? Mimo iż puszki dzieli zaledwie rok to ich matryce trudno jakkolwiek porównywać.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• blum
          Uzależniony
          • 2006
          • 509

Zamieszczone przez Loome
          petteri pisze o 1Ds.. pewnie mkI. Tutaj i tutaj tak na szybko znalazlem porownanie z 5D mkI.

Komentarz

• wojkij
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1915

To trochę tak jakby wybierać pomiędzy pickupem a coupe. Puszki imo do kompletnie innych zastosowań i sam powinieneś wiedzieć czego Ci trzeba. Robisz np ptaki to pewnie weźmiesz puszkę z corpem, szybka i (chyba) mniej szumiąca, potrzebujesz plastyki i rozmycia albo pancerności i dobrego servo to weźmiesz 1ds. I tyle

Btw - jeśli lubisz bajery to z 1ds będziesz się męczył, już 1ds mk2 trąci myszką i aż boje się myśleć jak wygląda menu i lcd w wersji mk1.
            Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
            www.kwapisz.org

Komentarz

• Loome
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1008

mi chodziło o 1D bez s, tak jak napisalem wiem ze to nie to samo co Ds, ale moze choc troche da porownanie, i moze nakierowac na szukanie sampli na dpreview
              poza tym to co widze po samplach w 2 linku bluma, nie rozni 1D i 1Ds wiele jesli chodzi o wysokie iso..

pozdrawiam

Komentarz

• MM-architekci
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2227

Wolal bym 40d , 1ds to juz jednak dziadek , jesli juz 1dsmkII , ale wiadomo to juz inny wydatek ;]
                no comment...

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez petteri
                  Mam dylemat . do wyboru ( za +_ te same pieniadze ) nowy 40D lub uzywany ( 12500 klatek ) 1Ds (sprawdzony w serwisie Canona) .

I co wybrac ?
                  nie da się sensownie odpowiedzieć na to pytanie bez informacji (choćby ogólnej) co, jak i w jakich warunkach zamierzasz tym fotografować?
                  oraz jak masz zamiar oszklić puszkę?
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Absolutnie wybrałbym 1d. Świetna matryca CCD Panasa. Ostra z cienkim filtrem. Szybki, bardzo precyzyjny AF. Sam mam 1d jako backup - choć to nie jest dobre określenie. Mój pracuje równolegle z 1dsII, zapinam na nim najczęściej tele (mam crop 1,3). 40d to zabawka przy jedynce. Minusy 1d:
                    - prądożerność (dotkliwa zimą, aku na 200-300 zdjęć zaledwie)
                    - fatalne LCD (ja nie używam prawie wcale)
                    - szum od iso 640 w górę - dla mnie do przejścia, łatwo usuwalny softem

Klata z 1 maja

Jeśli pytanie było about 1DS, to pisałem nie na temat Ale DS w cenie 40d? Przecież za dziadka deesa wołają dzisiaj 4 koła. Chyba, że pozłacane 40d wchodzi w grę
                    Ostatnio edytowany przez himi; 5321.

Komentarz

• tomygun
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 204

Zamieszczone przez wojkij

Btw - jeśli lubisz bajery to z 1ds będziesz się męczył, już 1ds mk2 trąci myszką i aż boje się myśleć jak wygląda menu i lcd w wersji mk1.
                      akurat menu w MKI i MKII nie różni się znacząco, tak samo "kosmiczna" obsługa, ale oczywiście do opanowania...
                      GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez Loome
                        mi chodziło o 1D bez s, tak jak napisalem wiem ze to nie to samo co Ds, ale moze choc troche da porownanie....
                        Nie no, super porównanie, pełne przełożenie, 4MPx CCD i 12 MPx CMOS :rolleyes:

i moze nakierowac na szukanie sampli na dpreview
                        A to nie prościej, zamiast nakierowywać, po prostu podać linka:
                        http://www.dpreview.com/gallery/canoneos1ds_samples1/
                        :-)
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Loome
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1008

najprosciej to odeslac do google ale w sumie racja, tylko ze akurat na 2 oknie mialem wlaczone to porownanie, stad napisalem, pardon

Komentarz

• himi
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 2638

Obsługa jedynek od mk1 do mk2 nie różni się prawie wcale. Trójki są inne. Ja mam opanowaną obsługę i nie nastręcza mi żadnych problemów. Kwestia przyzwyczajenia.

Komentarz

• petteri

Piekne dzieki. Niestety juz sprzedany ... niezaleznie od decyzji nie mialem szansy nawet dokonac wyboru ( klatek dwanascietysiecy piecset !!!). Wiec w moje lapy trafil nowy 40D plus 28-135 IS . Wiem, wiem : obiektyw nielubiany na forum . Mi sie podoba zakres , a i swiatlo nie przeszkadza. Ostrosc jest dla mnie ( ja po prostu lubie fotografowac ) rowniez znakomita . Poza tym moge wydawac na filtry ( do jednego , nie kilku obiektywow ) , oswietlenie , statyw... I robic to co lubie - czyli zdjecia.
                              Mam 12 m2 na swoje wlasne studio , gdzie nikt mi nie bedzie nawet sprzatal
                              Pozostaje tylko do upolowania eos 33 ( tak z sentymentu do filmu cz-b ).
                              Jeszcze raz dziekuje za szybka reakcje .

Komentarz

Pracuję...