Latajace psy....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Madzika

Latajace psy....

I tu wlasnie moj problem natury technicznej i nei wiem od czego zalezny ze wszystkie zdjecia sa jakies nieostre..... a nawet gorzej szarawe i rozmyte tylko nie wime czemu umiecie mi pomoc? podpowiedziec co robie zle

• DonBolano
    Początki nałogu
    • 2008
    • 331

Autofocus nie wyrabia. Dalas na 'one shot' czy na "ai servo' ?
    Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• PiTTer
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 48

Zamieszczone przez DonBolano
      To jedna rzecz, poza tym nawet przy dziennym świetle ja bym dał ISO ze 400 jak masz kitowe szkło bo "psina" szybko się rusza. Co do kolorów i szarości to jest do wyboru w ustawieniach aparatu coś takiego jak styl obrazu, można go zdefiniować też samemu w zależności co komu pasuje. Jeśli robisz w RAW-ach to przy konwersji do JPG masz możliwość ingerencji w kolory, ostrość, balans bieli. Tylko jakiego sprzętu używasz w ogóle?
      to pytanie powinno paść na początku...:-D
      Tak jeszcze moim zdaniem to AF dałbym wszystkie pola z automatu bo samym centralnym np. to raczej ciężko trafić przy takich zdjęciach w psa a nie w trawę. I trzaskałbym seriami raczej na automatyce ekspozycji (P na pokrętle wyboru trybu).
      Ostatnio edytowany przez PiTTer; 15903.

Komentarz

• DonBolano
        Początki nałogu
        • 2008
        • 331

no sprzet jest w exifie - 400D + jakis obiektyw ktory daje 85-210 mm ogniskowej..
        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• PiTTer
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 48

no sprzet jest w exifie - 400D + jakis obiektyw ktory daje 85-210 mm ogniskowej..
          Dzięki Don, nie przeglądałem exifa, przynajmniej teraz wiem że moje rady podpasowały w sprzęt

EDIT do Madzika: to co napisałem to ciężko może od razu zrozumieć jak bawisz się lustrzanką od niedawna, zajrzyj do instrukcji obsługi i poczytaj o tych ustawieniach o których pisałem (o innych tym bardziej, żeby zrozumieć po co są), canon ma naprawdę niegłupie te instrukcje i dowiesz się szczegółów. Niestety, taką drogę pokonuje większość jeśli nie ma kto wytłumaczyć osobiście.

Komentarz

• Madzika

Oki to kroczkami

obiektyw nie kitowy ale Canon 70-300

zdjecia byly robione na manualu, P, auto, sport,

MA Af punktowym, centralnym automatycznym...

Obsluge czytalam, ale niestety to nie pierwszy raz co mam takie "efekty". Niestety najwiekszy problem jest z zlapaniem ostrosci nawet ogolnej a potem mimo wsio jak sie zlapie zdjecia sa neizadawalajce

taki efekt chce http://www.cmku.cz/grafika/psi_aktiv...frisbee_2a.jpg
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Na alservo, bo walczylam seriami ;-)
            Ostatnio edytowany przez Gość; 25356. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• PiTTer
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 48

Właśnie przejrzałem exifa i śmieję się z moich rad :-) ISO na 400, migawka 1/1600, f/5,6. Czyli DonBolano chyba dał odpowiedź, bo ja już nie wiem oprócz nie trafieniem AF w psa (ale ze zdjęć to nie wynika).
              Edit:może szkło jest winne?

Komentarz

• Madzika

Zamieszczone przez PiTTer
                Właśnie przejrzałem exifa i śmieję się z moich rad :-) ISO na 400, migawka 1/1600, f/5,6. Czyli DonBolano chyba dał odpowiedź, bo ja już nie wiem oprócz nie trafieniem AF w psa.
                Edit:może szkło jest winne?
                No tak ale nawte jak ostrosc w miare chwyta jest dalej takie"szare rozmycie" co mnie b denerwuej bo mialabym duzo fajnych fot a tak sie wkurzam ze taki badziew wyszedl ;/

No co do szkla nie jest to obiektyw najwyzszych lotow (raczej z najnizszej ółki ale jak sie nie ma co sie lubi.....

Komentarz

• tantal
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 404

Przeca exifa nie wywaliła:
                  Camera Model = Canon EOS 400D DIGITAL
                  Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/1000 second = 0.001 second
                  Lens Type = Canon EF 75-300mm f/4-5.6
                  Lens F-Number/F-Stop = 71/10 = F7.1
                  ISO Speed Ratings = 400
                  Focus Mode = AI servo auto focus (1)
                  Lens Type = Canon EF 75-300mm f/4-5.6
                  Focal Length = 85
                  AF Points In Focus (Used) = none / manual focus / 0 available focus points (bits 15-12)
                  Record Mode = JPEG (1)
                  Photo Effect = off (0)
                  Color Tone = 0
                  “Easy Shooting” Mode = sports (9)
                  Contrast = normal (0)
                  Saturation = normal (0)
                  Sharpness = 3

Za szybkie te psy do AF tego obiektywu jak kolega wyżej napisał,a kolory nie są podbijane przez aparat, trzeba Picture Styles poustawiać.

Komentarz

• Madzika

robione tym samem obiektywem... tu wyrobil AF..

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

A stabilizacja to była włączona czy wyłączona ?
                      A że blade, cóż, jeśli warunki były takie jak u mnie przed jedenastą to trudno się dziwić, zwłaszcza jeśli pieski ustawiły się pod światło.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• PiTTer
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 48

Zamieszczone przez Madzika

No co do szkla nie jest to obiektyw najwyzszych lotow (raczej z najnizszej ółki ale jak sie nie ma co sie lubi.....
                        Wiesz, nie mam lepszego szkła od Ciebie i chyba spróbuję porobić tego typu foty żeby się przekonać czy to rzeczywiście AF nie nadąża. Jakieś tam ptaki w locie to mi ostrzył bez problemów, ale to w sumie nie była taka szybka akcja jak z Twoim psem. Niech bardziej doświadczeni w tych "sportach" zabiorą głos, aż tak źle jest z 70-300 canona w szybkim ruchu??

Komentarz

• Madzika

Zamieszczone przez PiTTer
                          Wiesz, nie mam lepszego szkła od Ciebie i chyba spróbuję porobić tego typu foty żeby się przekonać czy to rzeczywiście AF nie nadąża. Jakieś tam ptaki w locie to mi ostrzył bez problemów, ale to w sumie nie była taka szybka akcja jak z Twoim psem. Niech bardziej doświadczeni w tych "sportach" zabiorą głos, aż tak źle jest z 70-300 canona w szybkim ruchu??
                          Wiesz chyba nie do konca to obiektyw za cale 700 zeta

zbieram na cos lepszego ale z czasem

z ta szaroscia foty robilam wczoraj 12-16 dzis 10-16 z roznych stron boiska ale ostrozsci"zylety"nie am nigdzie :-?

Komentarz

• PiTTer
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 48

Zamieszczone przez Madzika
                            Wiesz chyba nie do konca to obiektyw za cale 700 zeta

zbieram na cos lepszego ale z czasem

z ta szaroscia foty robilam wczoraj 12-16 dzis 10-16 z roznych stron boiska ale ostrozsci"zylety"nie am nigdzie :-?
                            Szkło "żyleta" wiadomo że nie jest, do L-ek trochę mu brakuje:-D rozumiem że nie masz wersji DO. Jak spojrzałem na ostatnie zdjęcie które było na ogniskowej 75mm, ISO 400 i f/6,3 to przy tak szybkiej akcji może trzeba jeszcze to ISO walnąć na 800? bo ustawiłaś mniejszą dziurę niż oferuje ci szkło, wiadomo, żeby GO obejmowało jak najwięcej piesków, ale na jakieś kompromisy trzeba pójść..

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Kolory można podkręcić w ustawieniach jpg-a (patrz instrukcja aparatu). Przy pełnym wiosennym słońcu zdjęcia często wychodzą właśnie w taki sposób. Jakkolwiek definiowane w aparacie style obrazu nie są roziwazaniem idealnym to w reporterce okołosportowej sprawdzają się całkiem znośnie.
                              A jak było z tą stabilizacją ?
                              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...