Canon 50D - problem z matrycą?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Klusek
    Coś już napisał
    • 2009
    • 50

Canon 50D - problem z matrycą?

Witam wszystkich serdecznie

Od dłuższego czasu jestem czytelnikiem tegoż forum. Lektura pozwoliła mi na dokonanie wyboru co do zmiany korpusu i w ogóle systemu (przez rok używałem Nikona). Zakupiłem zatem Canona 50D i do tego Sigmę 70-200/2.8 (na razie tyle - czekam na kolejne szkła...). W każdym razie moje szczęście nie trwało długo, bo po zrobieniu kilku testowych fotek w dniu dzisiejszym (okazja była dobra - Cracovia Maraton ) niestety entuzjazm opadł. To, co zobaczyłem, przeszło moje najśmielsze oczekiwania - niestety w negatywnym sensie. Nie wiedziałem, że puszka przy ISO200 może wypluwać tak słabe fotki...i w związku mam pytanie i dużą prośbę do fachowców o opinię, czy poniższe zdjęcia to wynik nieprawidłowo działającej matrycy, czy może ja coś robię źle przy wywoływaniu RAW'ów w DPP? (zresztą w Lightroom'ie 2 jest podobnie...) Chodzi mi o fakturę skóry maratończyka i ten ogromny moim zdaniem szum jak na ISO200 (pomijam na chwilę fakt, że z AF prawdopodobnie nie trafiłem ) Opinia taka dałaby mi podstawę do ewentualnej reklamacji korpusu.

Pozdrawiam

Tu cała fotka

A poniżej crop twarzy

PS.Przepraszam, że moją aktywność na forum zaczynam problemem...
    Ostatnio edytowany przez Klusek; 25507.
  • CrazyEyesDogg
    Bywalec
    • 2008
    • 201

Moim skromnym zdaniem raczej masz szkiełko do wymiany:rolleyes:... Po prostu mydli + ma słabą rozdzielczość... No ale niech się wypowiedzą wyjadacze
    Ostatnio edytowany przez CrazyEyesDogg; 20618.
    .

Komentarz

• bierhoff
      Bywalec
      • 2008
      • 191

Może masz włączone bajery-buzery w stylu priorytet średniokontrastowojasnocichociemnych partii obrazu czy inne wodotryski? Stąd mógłby w cieniach wyciągać więcej i mocniej szymieć..
      Tak głośno myślę, ponieważ wydaje mi się, że czułość rzędu ASA 400 to jeszcze jest używalna w tym aparacie, 800 awaryjnie, a dopiero wyżej jest kaszana.

Co do ostrości - Focus Test Chart. Jeżeli faktycznie nie jest w stanie ostrzyć, dwa wyjścia. Jeżeli nie chcesz wysyłać obiektywu do serwisu, to mikroregulacja. Chociaż, ja raczej bym polecał drugie rozwiązanie - serwis do ewentualnej regulacji.

Komentarz

• Klusek
        Coś już napisał
        • 2009
        • 50

@CrazyEyesDogg - szkło faktycznie trochę mydli na 200mm, ale generalnie ostrość jest ok.

@bierhoff - to chyba było z włączonym priorytetem jasnych partii obrazu. Wyłączyłem w takim razie i...zasadniczo nie ma różnicy :/
        A czy rzeczy w rodzaju korpusowego odszumiania zdjęć w wyższym ISO powinienem mieć włączone, czy wyłączone? (Nikon ma takie rzeczy standardowo włączone, więc dylematu nie ma )

Pozdrawiam

PS.Sam obiektyw miał pewną tendencję do Front Focusa, ale pobawiłem się w mikroregulację w korpusie i w sumie to jest w porządku.

Komentarz

• margo7355
          Coś już napisał
          • 2005
          • 73

Ja bym problemu upatrywał w sigmie, jeszcze z eosem 350d miałem kilka szkieł sigmy i jeden tamron, nie współpracowały dobrze z korpusem, wymieniłem na elki canona teraz mam 50d, kilka "L" -- i jestem bardzo zadowolony, jakość obrazu z kita 18-55is przy przy pełnej dziurze i 3200 iso jest u mnie wielokrotnie lepsza niż to co zaprezentowałeś, a produkt wyjsciowy z elki to brzytwa..

Komentarz

• Klusek
            Coś już napisał
            • 2009
            • 50

Hmm, w takim razie będę musiał to zareklamować...
            Swoją drogą, czy mógłbyś wstawić jakiś przykład crop'a z Twojej puszki (z jakąś Elą ), cobym miał punkt odniesienia?

Komentarz

• bierhoff
              Bywalec
              • 2008
              • 191

Powiedz tylko jakie konkretnie parametry zdjęcia Cię interesują (przysłona, ogniskowa, czułość, a może i konkretny obiektyw), to się coś wstawi.

Komentarz

• Klusek
                Coś już napisał
                • 2009
                • 50

Zamieszczone przez bierhoff
                Powiedz tylko jakie konkretnie parametry zdjęcia Cię interesują (przysłona, ogniskowa, czułość, a może i konkretny obiektyw), to się coś wstawi.
                Bardzo chętnie coś pokroju: (idealnie by było, gdyby to była ta sama Sigma )
                200/2.8 (najchętniej ISO 100/200)
                70/2.8 (dowolne ISO)
                A jeśli nie macie, to tak naprawdę cokolwiek innego, byleby było bez żadnych ingerencji ze strony PS'ów,itp. Czysty crop pozwoli mi w pewnym sensie odnieść się do tego, co ja dostaję od swojego sprzętu.

PS.W ogóle, to dziękuję za dotychczasową pomoc (i proszę o jeszcze )

PSS.I jeszcze sobie przypomniałem, że o ile to możliwe, to chętnie zobaczyłbym 85/[email protected]...

Komentarz

• bierhoff
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 191

Sigmy tej nie mam, ale 85 na pokładzie się znajdzie, więc mogę te zdjęcia zarezerwować - zrobię je dzisiaj i wstawię.
                  Co do Sigmy, no to już ktoś inny będzie musiał wesprzeć.

Komentarz

• Klusek
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 50

Sigmy tej nie mam, ale 85 na pokładzie się znajdzie, więc mogę te zdjęcia zarezerwować - zrobię je dzisiaj i wstawię.
                    Co do Sigmy, no to już ktoś inny będzie musiał wesprzeć.
                    Z góry dziękuję i z niecierpliwością czekam na fotki

Komentarz

• Loome
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1008

wieczorem dam rawa z 85mm robilem z ciekawosci mini tescik

Komentarz

• Klusek
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 50

Zamieszczone przez Loome
                        wieczorem dam rawa z 85mm robilem z ciekawosci mini tescik
                        Ok, czekam zatem A gdyby ktoś z Szanownych Forumowiczów był w posiadaniu owej Sigmy, tym bardziej prosiłbym o jakieś sample na wymienionych wcześniej ogniskowych/przysłonach

Komentarz

• bierhoff
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 191

Oto i one:

Od ASA 100 do 3200 - wszystkie z 1.8/85 robione na 2.8. Cały EXIF zachowany, więc wszystko jest zapisane.

PS. Jeżeli nikt z Sigmą by się nie pokwapił, to mogę jeszcze ogniskową 135 "obstrzelić" na różnych czułościach w razie potrzeby.
                          Ostatnio edytowany przez bierhoff; 21045.

Komentarz

• Klusek
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 50

Oto i one:

Od ASA 100 do 3200 - wszystkie z 1.8/85 robione na 2.8. Cały EXIF zachowany, więc wszystko jest zapisane.

PS. Jeżeli nikt z Sigmą by się nie pokwapił, to mogę jeszcze ogniskową 135 "obstrzelić" na różnych czułościach w razie potrzeby.
                            Bardzo uprzejmie dziękuję
                            Porównałem sobie z tym, co widać u mnie i tu jest znacznie lepiej (oczywiście odrzuciłem na bok kwestię ostrości/CA/itp i skupiłem się czysto na sprawdzaniu szumów w ciemnych miejscach). Dobrze, że masz tą samą puszkę - porównanie wydaje się być bardziej miarodajne dzięki temu

Dzwoniłem również do sklepu - twierdzą, że być może coś z samym obiektywem jest nie tak - cóż, muszę pojechać jutro do nich...

Niemniej jednak, gdyby ktoś miał cropy z dobrej Sigmy 70-200/2.8, to temat aktualny - będę miał odniesienie przy sprawdzaniu kolejnej sztuki...

Komentarz

• bierhoff
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 191

Mnie zastanawia tylko jeszcze, czy stopień zacienienia twarzy w słoneczny dzień nie jest na tyle większy od moich przykładów, że mogło szumem bardziej pociągnąć...
                              Chociaż z drugiej strony, jeżeli nie były włączone te priorytety jasnych coś tam, to powinno być podobnie.

Komentarz

Pracuję...