[l.a.szpak] "moje wypociny"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • l.a.szpak

[l.a.szpak] "moje wypociny"

jako że jestem nowym użytkownikiem forum i zarazem totalnym amatorem proszę (co chyba oczywiste jak każdy nowy) o porady, opinie, sugestie itd...
    Krytyka jak najbardziej wskazana krytyki nigdy za wiele

1

2

wiem że rewelacji nie ma ale z góry dziękuje
    Ostatnio edytowany przez Gość; 25549.
  • Drzamich
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 28

Staraj się, zgodnie z zasada trójpodziału, nie umieszczać horyzontu pośrodku.
    Puszka, 2 zoomy, standard, tele

Komentarz

• Anpe
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 21

Drugie leci w lewo.
      Drzamich ma rację. Dodać trzeba tylko, że zasady są po to żeby je łamać, ale by je łamać trzeba mieć ku temu uzasadnienie (a tu go nie ma).

Komentarz

• l.a.szpak

jeszcze jedno...

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

Zamieszczone przez Drzamich
          Staraj się, zgodnie z zasada trójpodziału, nie umieszczać horyzontu pośrodku.
          a dlaczego???
          Czy nie można robić zdjęć które się nie stosują do tej "zasady"?
          Gdyby poczytać książki o kompozycji i zapoznać się z wielością a także wielorakością "zasad" (bo akurat zasada trójpodziału nie jest jedyną a ponadto niektóre mogą się różnić w zależności od grupy kulturowej) to można dojść do wniosku że zasady nie obowiązują
          Dobrze jest je znać i o nich wiedzieć ale już co do stosowania ich na siłę - jestem przeciw.
          Zdjęcie ma się podobać i nie jest ważne czy jest zgodne z jakimiś zasadami, szczególnie że niektóre z tych zasad mogą się wykluczać. Poprawność zdjęcia nie decyduje o jego świetności a niepoprawne zdjęcie może być genialne zarówno w treści jak i w formie.

Komentarz

• Canonborg
            • 2009
            • 6

w 100% zgadzam się z bebesky.
            Co do fotografii to chyba próbowałeś je troszkę porobić w stylu HDR przynajmniej tak mi się wydaje. Skutek jednak jest nie najlepszy. Zdecydowanie fajniej było by zrobić te fotografie decydując się na głównym temacie o który Ci chodziło. Czy o pokazanie na pierwszym planie trawy czy jednak kolorystyki nieba. W takim ujęciu sporo światła mamy na dole zdjęcia, natomiast niebo stanowi sporą część kadru i kusi tym by wyciągnąć więcej barwy, co za tym idzie pomimo 100% racji bebesky w ostatnim poście to jednak przedmówcy też mają racje twierdząc, że jest zbyt centralnie.
            Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

Komentarz

• l.a.szpak

i następne..

Komentarz

• l.a.szpak

następne...

Komentarz

• x-mac
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 285

Hmm... - w jakim celu wisi tu brzydka foliowa torba? Skupia wzrok, a kompozycyjnie niczego też nie buduje, ani to centralnie, ani w mocnym punkcie (może była przed zmianą proporcji kadru).
                  Mgłę bardzo lubię, tym bardziej uważam, że miałbyś fajne, klimatyczne foto bez tego rekwizytu.

1 2 3

Komentarz

• l.a.szpak

lekki zastój był więc dodaje następne...

Komentarz

• Canonborg
                      • 2009
                      • 6

ciekawie, ciekawie - gdyby je jeszcze troszke wyprostować pokombinowac z kontrastem i saturacją ...
                      Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

Komentarz

• l.a.szpak

Oj na prawdę dawno mnie nie było... przepraszam za gafę... miało być tak... (chyba)...

1.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

2.

3.

4.

nareszcie udało się wrzucić tak jak być powinno... przepraszam za wcześniejsze "zaśmiecenie "
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 25549. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Robson01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1574

3 nieostra, w 4 para lepiej gdyby była po lewej stronie.
                          Canon
                          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

Pracuję...