20D zawiesił się przy wgrywaniu firmware 2.0.0

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emerald

20D zawiesił się przy wgrywaniu firmware 2.0.0

Chciałem wrzucić do 20D nowy firmware ver. 2.0.0. Ściągnąłem go ze strony producenta, wszystko robiłem, jak manual kazał i szło do 94%. Wtedy się zwiesił i przez 15 minut nic się nie działo. Jako, że na wyświetlaczu było napisane "DON'T TOUCH!!!!", nie dotykałem tylko zadzwoniłem do serwisu Canona. Pan kazał wyjąć baterię na 10 minut i podejść do walki jeszcze raz. Odczekałem 10 minut, włożyłem CF i baterię i... teraz mam tylko komunikat (nieważne czy body jest ON czy OFF) : "CF card containing firmware is required to update". Zadzwoniłem drugi raz do serwisu i tenże pan powiedział, iż mam zapakować 20D do kartonu i z kwitami gwarancyjnymi im wysłać, bo sam tego nie ugryzę.

Łudzę się, że ktoś na szanownym forum może poradzi mi, co zrobić z tym ustrojstwem. Jesli będe musiał, wyślę go do serwisu, ale głupio zostać na kilka dni czy tygodni z samym obiektywem.

Pozdrawiam i licze na HELPA.

Emerald
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Podejrzewam, ze niewiele sie uda. Jak aparat ma skopany firmware, to raczej trzeba go sprzetowo potraktowac.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Hmm ja byślę, że jeszcze bym coś pomajstrował (skoro pisze że chce CF z FW, to spróbować mu go dać ). Ale jeśli serwis chce Ci to naprawić w ramach gwarancji, to nie kombinuj, bo może być z tego jeszcze większy kwas. Lepiej trochę poczekać, niż później płakać.
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Slij do serwisu. Zbyt drogi i delikatny sprzet by kombinowac cos dookola po swojemu.

Muflon - przeciez napisal "włożyłem CF i baterie"

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Ciesz się, że dodzwoniłeś się do serwisu. Jakbyś miał aparat marki N. to musiałbyś czekać aż do padnięcia baterii :P
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• emerald

Cud!!!

Stał się cud. Opisywałem, że zawiesił mi się 20D przy aktualizacji firmware na 2.0.0. Po kilku próbach wyjmowania i wkładania baterii i CF, kiedy już byłem wściekły na cały świat... aparat zapytał się czy chcę aktualizowac z v.2.00 na 2.00. przycisnąłem OK i nie zawiesił się tym razem na 94%, ale doszedł do 100% i jest OK

Pozdrawiam... już radosny

Emerald

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

A nie mówiłem ;-) Fajnie że wszystko w porządku! :-D :-D :-D

Komentarz

• emerald

Jeszcze raz dzięki za dobre słowo

Emerald

Komentarz

• PALOMBO
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 136

grunt to się nie poddawać
                  20D , latarka i jakieś szkło

Komentarz

• maverick
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 39

emerald, pewnie nie odkręciłeś obiektywu, albo odkręciłeś i nakręciłeś "zaślepkę" żeby się aparat nie zasyfił w środku; pewnie wcześniej miałeś firmware v 1.1, bo z poprzednimi wersjami taki numer by nie przeszedł i bez serwisu by się nie obyło; Miałem tak samo; zwykła ciekawość, bo między v 1.1 a 2.0 teoretycznie nie ma żadnej różnicy za wyjątkiem implementacji Wi-Fi; Wnioski sam wyciągnij; Pozdrawiam
                    EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Zamieszczone przez emerald
                      Chciałem wrzucić do 20D nowy firmware ver. 2.0.0. Ściągnąłem go ze strony producenta, wszystko robiłem, jak manual kazał i szło do 94%. Wtedy się zwiesił i przez 15 minut nic się nie działo.
                      Dokladnie ta sama sytuacja przytrafila się mnie...
                      Nie pamiętam tylko na ilu procentach zawisło
                      W każdym badź razie też wydygany dzwoniłem do serwisu bo miałem aparat zaledwie kilka dni...
                      Z polecenia kolesia wyciągnąłem baterie, CF i za drugim razem poszło gładko...
                      Dobrze, że już problem rozwiązany bo radziłbym Ci próbować z kilka razy wgrywać na nowo zanim byś wysłał...

Jesli chodzi o serwis:
                      Zamieszczone przez Cichy
                      Ciesz się, że dodzwoniłeś się do serwisu. Jakbyś miał aparat marki N. to musiałbyś czekać aż do padnięcia baterii :P
                      Dodzwoniłem się do kilku minut
                      sigpic

Komentarz

• guest1
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 164

Miałem podobne zdarzenie na 96% zawisł jak wryty czekałem z 10 min
                        to były najgorsze 10 min w moim zyciu :d
                        po wyciagnieciu bateri i odpaleniu jeszcze raz zapytał czy update ja mu tak i poszło juz do konca
                        www.marekpaluch.pl
                        www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• emerald

Maverick: oczywiście, że obiektyw odkręciłem, bo w manualu krzyczeli o tym już w pierwszym zdaniu, a zaślepkę - i owszem - założyłem, co by się lustro i inne takie nie zasyfiły. Co do różnic, zgadzam się, że - jak na razie - żadnych nie widzę poza wspomnianą przez Ciebie, ale z drugiej strony, skąd miałem o tym dokładnie wiedzieć. Wszelakie infa producenta często daleko odbiegają od stanu faktycznego nie tylko w przypadku body.

Pozdrawiam również.

Komentarz

• maverick
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 39

Zamieszczone przez emerald
                            Maverick: oczywiście, że obiektyw odkręciłem, bo w manualu krzyczeli o tym już w pierwszym zdaniu, a zaślepkę - i owszem - założyłem, co by się lustro i inne takie nie zasyfiły.
                            I tutaj jest pies pogrzebany, bo ten aparat reaguje na położenie czujnika (taki wysyający bolczyk przy mocowaniu EF) - po nakręceniu dekla body przyjęło, że obiektyw jest przykręcony. Myślałem, że body w "bardziej inteligentny" sposób sprawdza, czy jest przypięte szkło, czy nie, ale oczywiście takich drobiazgów w manualu nie opisują.
                            EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez maverick
                              I tutaj jest pies pogrzebany, bo ten aparat reaguje na położenie czujnika (taki wysyający bolczyk przy mocowaniu EF)
                              Kurcze, może i faktycznie A ja też flashowałem body przy założonej zaślepce

Komentarz

Pracuję...