Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Niestety jakiś czas temu podczas kolejnego czyszczenia zarysowałem lekko matrycę w 5D; czyli filtr AA nie jest taki twardy, jak by się wydawało, a czyściłem bardzo delikatnie. Niestety jest na niej rysa, którą widać szczególnie mocno na tle nieba. Oczywiście da się to podretuszować, ale jednak coraz bardziej denerwująca jest ta wada Kiedy w ubiegłym roku chciałem wymienić sam filtr AA powiedzieli mi na Żytniej, że tego nie robią i trzeba wymienić całą matrycę, a koszt wymiany podali mi w wysokości ceny jak za nowy aparat, więc zrezygnowałem i więcej czasu spędzam przy retuszu. Przeczytałem jednak na forum, że w niektórych aparatach wymieniali sam filtr i koszt był o niebo niższy. Czy ktoś wymieniał już sam filtr w 5D lub samą matrycę? Jeśli tak, to czy tylko robią to na Żytniej, czy jest też jakiś inny serwis w Polsce i ew. jaki jest koszt?
Witam,
Niestety jakiś czas temu podczas kolejnego czyszczenia zarysowałem lekko matrycę w 5D; czyli filtr AA nie jest taki twardy, jak by się wydawało, a czyściłem bardzo delikatnie.
Możesz napisać czym czyściłeś że zrobiła się rysa?
Specjalnym zestawem do czyszczenia (mini-odkurzacz + plastikowa "łopatka" ze specjalną nasączoną ściereczką). Nie pamiętam nazwy zestawu, ale kupowałem go chyba za 400 zł. Sprawdzę w domu i dam znać.
Procedura była taka, jak w opisie: najpierw "odkurzacz" a potem "łopatka". Niestety mini-odkurzacz był chyba za słaby i nie wyciągnął pewnie jakiegoś ziarenka piasku. Od tamtej pory boję się używać już tego zestawu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez airborne
mialem wymieniana matryce w ramach gwarancji na zytniej (fabryczne paprochy pod filtrem). Przy okazji tych paprochow pytalem w Foto-tronik i cena z ubiegłego roku jaka mi podali za wymiane filtra to ok. 1200 zl. W serwisie w Niemczech (Hamburg) rowniez wymieniaja sam filtr cena z ubiegłego roku jaka mi podali ok. 180 euro.
A czy przy wymianie samego filtra nie ma niebezpieczeństwa, że coś się dostanie pomiędzy matrycę i filtr? I będzie jeszcze większy ambaras?
Ostatnio edytowany przez lon; 2777.
Powód: Automerged Doublepost
Witam,
Niestety jakiś czas temu podczas kolejnego czyszczenia zarysowałem lekko matrycę w 5D; czyli filtr AA nie jest taki twardy, jak by się wydawało, a czyściłem bardzo delikatnie. Niestety jest na niej rysa, którą widać szczególnie mocno na tle nieba.....
Hmmmmmm... byłbyś pierwszym znanym "okazem", któremu udało się porysować to szkło. A jesteś pewien, że to rysa a nie ślad rozmazanego po szkle oleju albo inne podobne. Rysa jest tak nieprawdopodobna, że aż niemożliwa. Obejrzaleś matrycę dokładnie pod jakąś dużą lupą? To jest jednak powierzchnia "lustrzana" i może wyglądać jak rysa a naprawdę to rozsmarowane paprochy. Może pokaż jakieś zdjęcie z tą "rysą".
Spróbuj przeczyścić "na mokro" jakimś Eclipse albo innym alkoholem izopropylowym.
PS. Skąd jesteś? Bo może w okolicy ktoś mógłby Ci pomóc.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Procedura była taka, jak w opisie: najpierw "odkurzacz" a potem "łopatka". Niestety mini-odkurzacz był chyba za słaby i nie wyciągnął pewnie jakiegoś ziarenka piasku. Od tamtej pory boję się używać już tego zestawu.
Prawdopodobnie użyłeś zestawu Delkin Duster, niestety odkurzacz w nim ma dość twarde włosie i ja bym nie ryzykował jeżdżac nim po matrycy. Służy on do wyciągania pyłków z rogów komory matrycowej, a nie do samej matrycy. Łopatką z płynem raczej nie zarysowałeś.
W sumie sam sobie odpowiedziałeś - mogłoby to być ziarenko piasku które dostało się pod łopatkę czyszczącą.
Hmmmmmm... byłbyś pierwszym znanym "okazem", któremu udało się porysować to szkło. A jesteś pewien, że to rysa a nie ślad rozmazanego po szkle oleju albo inne podobne. Rysa jest tak nieprawdopodobna, że aż niemożliwa. Obejrzaleś matrycę dokładnie pod jakąś dużą lupą? To jest jednak powierzchnia "lustrzana" i może wyglądać jak rysa a naprawdę to rozsmarowane paprochy. Może pokaż jakieś zdjęcie z tą "rysą".
Spróbuj przeczyścić "na mokro" jakimś Eclipse albo innym alkoholem izopropylowym.
PS. Skąd jesteś? Bo może w okolicy ktoś mógłby Ci pomóc.
Niestety to jest rysa, aparat był już na Żytniej i też stwierdzili, że rysa
A jestem z Trójmiasta.
dzięki za zainteresowanie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Cichy
Prawdopodobnie użyłeś zestawu Delkin Duster, niestety odkurzacz w nim ma dość twarde włosie i ja bym nie ryzykował jeżdżac nim po matrycy. Służy on do wyciągania pyłków z rogów komory matrycowej, a nie do samej matrycy. Łopatką z płynem raczej nie zarysowałeś.
W sumie sam sobie odpowiedziałeś - mogłoby to być ziarenko piasku które dostało się pod łopatkę czyszczącą.
Chyba rzeczywiście tak się ten zestaw nazywa.
Co do odkurzacza, to nie ciągnąłem włoskami po matrycy i niestety najpewniej coś się dostało pod łopatkę. No i teraz boli na Żytniej koszt wymiany matrycy ok 3,5 KPLN Mozna za to kupić nowy 50D!
Na razie musi wystarczyć GIMP
Ostatnio edytowany przez lon; 2777.
Powód: Automerged Doublepost
tak to jest jak się uzywa nie dość że dziwnych to drogich wynalazków do czyszczenia matrycy....Jak byś uzyl połeczek do uszu to nie miał byś rysy, tylko czystą matrycę.
btw. Spróbuj jednak na mokro przeczyścić, tylko nie tym badziewiem co wcześniej.
Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze
Nie pierwszym, nie pierwszym, Vitez już podrzucił link do mojego opisu, poniżej ktoś też opisywał to samo. Wbrew pozorom nie tak ciężko jest to zarysować, u mnie nie było żadnego widocznego paprocha a rysa poszła przez cały filtr na samym środku.
Też czyściłem jakimś zestawem podobno do tego przeznaczonym /szpatułka, jakiś płyn itp./
W każdym razie w 40D to dziadostwo wymieniają koszt z wysyłką ok 350 zł brutto.
Wymienili Ci na Żytniej sam filtr AA w 40D? Bo mi już drugi raz odpowiedzieli, że samego filtra nie wymieniają tylko całą matrycę. To samo powiedzieli w Tech-Foto z Warszawy. Argumentują, że nie ma możliwości, że nie dostaną się zabrudzenia.
Nawiasem mówiąc w Gdańsku znalazłem www.okserwis.com.pl/, w którym odpisali, że wymienią sam filtr. Trochę się boję, że może faktycznie coś się dostanie i wpadnę "z deszczu pod rynnę"
Wymienili Ci na Żytniej sam filtr AA w 40D? Bo mi już drugi raz odpowiedzieli, że samego filtra nie wymieniają tylko całą matrycę. To samo powiedzieli w Tech-Foto z Warszawy. Argumentują, że nie ma możliwości, że nie dostaną się zabrudzenia.
Nawiasem mówiąc w Gdańsku znalazłem www.okserwis.com.pl/, w którym odpisali, że wymienią sam filtr. Trochę się boję, że może faktycznie coś się dostanie i wpadnę "z deszczu pod rynnę"
Wymienili choć nie bez "oporów" poczytaj tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=17120&page=19 /od postu 187/- opisałem całe moje przejścia z żytnią, dzisiaj napisała tam też koleżanka najeli że jej także wymieniono filtr na żytniej w tej samej cenie.
tak to jest jak się uzywa nie dość że dziwnych to drogich wynalazków do czyszczenia matrycy....Jak byś uzyl połeczek do uszu to nie miał byś rysy, tylko czystą matrycę.
btw. Spróbuj jednak na mokro przeczyścić, tylko nie tym badziewiem co wcześniej.
Ja porysowałam właśnie pałeczkami do uszu...
A podobno kobiety są delikatne
I potwierdzam że da się wymienić filtr, tzn. mam nadzieję, bo aparat właśnie jest na Żytniej, ale twierdzą, że spoko, tylko nie na gwarancji, a za 330zł (tata zawoził, a uprzejma pani przyjęła jako sprzęt gwarancyjny).
I myślę, że p3cpl przetarł szlak, bo mi nie robili ŻADNYCH problemów. I nawet uprzejmi byli.
I myślę, że p3cpl przetarł szlak, bo mi nie robili ŻADNYCH problemów. I nawet uprzejmi byli.
Tak, ale nie dla wszystkich modeli CANONA niestety !
W przypadku 5d na żytniej w dalszym ciągu nie da się wymienić samego filtra.
Zgodnie z tym co napisałem w wątku, który przywołał i Vitez i p3cpl - napisałem pismo o tym fenomenie do p. Magdy Lokajczyk z prośbą o interwencje. Następnego dnia odpisała mi, że prześle maila do serwisu i skontaktuje się ze mną i ... do dnia dzisiejszego cisza w temacie, a od pisma minał już ponad tydzień.
ps. U mnie w 5d matryce zarysowały czyścidełka marki Delkin.
Po powrocie aparatu z innego serwisu popastwię się nad zarysowanym filtrem i spróbuję rozszyfrować z czego jest on zrobiony. Ale szkło to nie jest napewno.
Skoro serwis na Żytniej nie wymienia filtra w 5D, to do jakiego serwisu dawałeś do wymiany?
Rozumiem, że jeszcze nie otrzymałeś aparatu i nie możesz sprawdzić jakości wymiany. Chodzi mi o to, czy po wymianie nie ma paprochów pomiędzy matrycą i filtrem. Jeśli u Ciebie będzie wszystko ok, to może i ja się zdecyduje na wymianę; tylko nie wiem do jakiego dawałeś do naprawy.
Komentarz