[MatusP] Architektura

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

[MatusP] Architektura

Jest to składanka z kilkudziesięciu HDRów, a każdy z nich powstał z trzech ekspozycji.
    Ogniskowa 18mm, f/16, czasów nie pamiętam, ale przeskok co 2EV.

BLOG
  • kuzi4
    Początki nałogu
    • 2008
    • 411

Zdjęcie fajnie poskładane. Jedynie przyczepię się do tego, że delikatnie leci w prawo. Bardzo chętnie zobaczył bym je w kolorze.
    WWW.RSMP.PL
    http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
    WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
    www.rallynews.pl

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Powinieneś zrobić z kilkuset... Przecież do takiego zdjęcia w ogóle HDR nie jest potrzebny...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Zamieszczone przez MatusP
        Jest to składanka z kilkudziesięciu HDRów, a każdy z nich powstał z trzech ekspozycji.
        Ilość z lekka przesadzona, w/g mnie wystarczyłoby złożyć go z jednego kadru w 2-3 ekspozycjach. Wybacz, ale nie widzę uzasadnienia dla aż takiej komplikacji, ale to Twoja praca...
        Ogólnie podoba mi się. Ostatnimi czasy bawią mnie takie gięcia ;-)
        C-F-K - forever

Komentarz

• MatusP
          Początki nałogu
          • 2008
          • 442

Tjaaa... nie widzieliście miejsca, a się mądrzycie. Po pierwsze - bez HDRa ani rusz. Przeskok co 2 EV, a i tak ledwo się wszystkie tony zmieściły. Po drugie - robiłem kitem, na 18mm i wierzcie mi, NIE DAŁO SIĘ zrobić mniejszej liczby kadrów. Tzn. może dałoby się o kilka, ale wolałem mieć bezpieczne zakładki, niż potem płakać. Kąt "widzenia" tego zdjęcia jest podobny do możliwości rybieog oka, natomiast pole widzenia pojedynczego kadru przy 18mm (w pionie) stanowi ok. 2/3 wysokości i 1/5 szerokości tej składanki.

A co do koloru - niezbyt ciekawie wygląda.
          BLOG

Komentarz

• yerzu
            Bywalec
            • 2007
            • 160

Mogłeś się cofnąć o 2 - 5 m i byś to zmieścił w 3 kadrach ... sztuka dla sztuki ... sorry ale bez sensu

Komentarz

• MatusP
              Początki nałogu
              • 2008
              • 442

Za mną była już ściana...
              BLOG

Komentarz

• x-mac
                Początki nałogu
                • 2009
                • 285

Nie ma co zniechęcać młodego kolegi - niezła próba, mimo paru niedociągnięć. 3 kadrami nie uzyskałby takich giętych belek (chyba, że zaginałby rzeczywistość jakimś PS-em, za czym osobiście nie przepadam). Ta prawa belka, zdaje się, "nieznacznie przekroczyła" już granicę sprężystości materiału?
                HDR: nie znam się, generalnie nie lubię, preferuję grę naturalnym światłem - i czy były potrzebne przy tej cz-b. fotce? Dużo więcej roboty. Udanych kadrów!

ps: sklejałem kiedyś mapę z 36 skanów A4 jako podkład do swojego dyplomu, więc wiem ile to roboty z samym dopasowaniem - teraz tego unikam

1 2 3

Komentarz

• MatusP
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 442

HDRy były potrzebne. Albo wodoczne wszystkie drzazgi i zupełnie białe niebo i morze, albo "normalne niebo i całkowita czerń na deskach i piachu. Ale skoro nie widzicie w tym HDRa na pierwszy rzu oka, to chyba dobrze, nie?
                  Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
                  BLOG

Komentarz

• comatus
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 725

MatusP, znam to miejsce i powiem, że zdjęcie wbiło mnie w krzesło. Najlepsze foto sopockiego molo jakie widziałem. A czy to HDR i z ilu zdjęć robiony to już mnie nie interesuje. Ale sam uważam, ze tak to HDR, bo inaczej to ciężko.

Czekam na kolejne zdjęcia :-)

Komentarz

• tpop
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1465

Zamieszczone przez Mellan
                      Ilość z lekka przesadzona, w/g mnie wystarczyłoby złożyć go z jednego kadru w 2-3 ekspozycjach.
                      rozpacz ogarnia jak sie czyta takie teksty. No jak ma uzyskac taki kadr majac do dyspozycji 18mm i jedno ujęcie? Wez do reki aparat, ustaw 18mm (i to na 1.6) i spojrz w wizjer.
                      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Canonborg
                        • 2009
                        • 6

git foto i dla mnie to jest HDR, przeszkadza mi ten cypelek z lewej chętnie bym go występlował.
                        Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

Komentarz

• Mellan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1851

Zamieszczone przez tpop
                          rozpacz ogarnia jak sie czyta takie teksty. No jak ma uzyskac taki kadr majac do dyspozycji 18mm i jedno ujęcie? Wez do reki aparat, ustaw 18mm (i to na 1.6) i spojrz w wizjer.
                          No tak, nie doczytałem tych 18mm na cropie. Do tego autor wspomina dalej o pionowych kadrach.
                          No cóż, nie wiem jak prezentuje się molo od spodu, ile tam jest miejsca i dlaczego warto tam wejść. Przesadziłem z tym jednym kadrem, ale ilość kilkudziesięciu to zbytek. Jak się w przyszłości zdarzy odwiedzić Sopot wlezę tam z ciekawości, ale napewno nie z 18mm na cropie. Autorowi wypada pogratulować pracowitości.
                          C-F-K - forever

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

Zamieszczone przez MatusP
                            Tjaaa... nie widzieliście miejsca, a się mądrzycie.....
                            Nie badz taki pewien. Niektorzy mieszkali (lub mieszkaja) w 3City. Zdjecie ogolnie bardzo, bardzo. Jestem na tak.

Komentarz

• MatusP
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 442

Autorowi wypada pogratulować pracowitości.
                              Niestety, pracowity to jestem tylko, jeśli idzie o zdjęcia

Przesadziłem z tym jednym kadrem, ale ilość kilkudziesięciu to zbytek.
                              To nie zbytek - zakładki wykonywałem na ok. 30-40% kadru. I nazbierało się ok. 35 kadrów (czyli ok. 105 wykonanych na miejscu RAWów). Żałowałem, że nie posiadam 10mm... I jeszcze długo posiadać nie będę.

Zamieszczone przez mor_feusz
                              Nie badz taki pewien. Niektorzy mieszkali (lub mieszkaja) w 3City. Zdjecie ogolnie bardzo, bardzo. Jestem na tak.
                              Chodziło mi o tych malkontentów, którzy gadali, że przesadziłem z ilością kadrów. Gdyby znali molo od spodu i probowali robić tam zdjęcia - nie mówiliby takich rzeczy.

Zamieszczone przez Canonborg
                              git foto i dla mnie to jest HDR, przeszkadza mi ten cypelek z lewej chętnie bym go występlował.
                              Dla mnie Orłowo to bardzo ważny element krajobrazu tamtego miejsca i nie zdecydowałem się go wyklować.
                              Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
                              BLOG

Komentarz

Pracuję...