problem z przysłoną..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DigitalAsh

problem z przysłoną..

Witajcie
    Od niedawna używam zestawu Canon 30D + Sigma 18-125/3.8-56 OS i mam mały problem.. Otóż aparat nie chce ustawić przysłony na 3.8 - zamiast tego ustawia 4.0
    W serwisie Sigmy powiedzieli, że to wina aparatu - że nie ma w nim fizycznie możliwości ustawienia 3.8 i dlatego wybiera najbliższą wartość przysłony (czyli 4.0)
    W Canonie powiedzieli, że body jest jak najbardziej OK i że wina oczywiście leży po stronie Sigmy...
    I komu tu wierzyć??
    Macie jakieś doświadczenia z ustawianiem "nietypowej" przysłony ? Będę wdzięczny za odpowiedzi

DA
  • HenrykG
    Początki nałogu
    • 2007
    • 276

Aparat przybiera wartość najbliższą z tych, które "zna". Nie ma obiektywu Canona, który miałby przysłonę 3,8...
    Podobnie było w Minolcie

Nie ma się czym przejmować
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• pan.kolega
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2817

Ustawanie "cyfrowe" przysłony w 30D i podobnych jest rzeczywiście dosyć prymitywne i "z grubsza". Prawdziwie dokładne nastawienia można uzyskać tylko w obiektywach manualnych z analogową przysłona. Np. kiedy mi wychodzi z pomiaru, że przysłona ma być f/3.8923 to nie ma problemu tak właśnie ustawić w moim Jupiterze 37A.

A tak w ogóle to rozumiem, że ten wątek to jest żart?
      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez DigitalAsh
        I komu tu wierzyć??
        Macie jakieś doświadczenia z ustawianiem "nietypowej" przysłony ? Będę wdzięczny za odpowiedzi
        Po pierwsze to to szkło ma przysłony 3.5-5.6 a nie 3.8-5.6 : http://www.optyczne.pl/88.1-Test_obi...6.3_DC_OS.html

Po drugie przestaw w menu Custom Function 06 na 0 .

Po trzecie by ustawić na taką przysłonę, to szkło musi być w okolicach 18-20mm nie więcej, bo jak wyzoomujesz to nie da się bardziej otworzyć przysłony.

Komentarz

• DigitalAsh

panie.kolego: a dlaczego niby żart?? mam taki problem, to jako początkujący próbuję go wyjasnić, czy to takie śmieszne??
          Vitez: a jednak 3.8 http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/204 wiem, że 3.8 rzadko w tym zakresie uzyskam (uzyskałbym), ale jednak.. a tu tylko 4.0 ...
          pokombinuję z tymi ustawieniami
          henrykG i Vitez - dzięki!!

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

No i pomyliłem szkła. To tylko punkty dwa i trzy sprawdź.

Komentarz

• pan.kolega
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2817

panie.kolego: a dlaczego niby żart?? mam taki problem, to jako początkujący próbuję go wyjasnić, czy to takie śmieszne??
              Vitez: a jednak 3.8 http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/204 wiem, że 3.8 rzadko w tym zakresie uzyskam (uzyskałbym), ale jednak.. a tu tylko 4.0 ...
              pokombinuję z tymi ustawieniami
              henrykG i Vitez - dzięki!!
              Nie zauważyłem, że ten obiektyw ma się zaczynać od f/3.8. Rzeczywiście, biorąc to pod uwagę, Twój post nie jest już aż taki śmieszny. :-|

Śmieszna jest (ale tylko trochę) Sigma, że drukuje na obiektywie f/3.8, zamiast f/4.0 (0.11 ! stopa różnicy). Porównując to z EF 70-200 L f/4 IS, który w rzeczywistości jest f/3.54, albo Nikon 18-135 f/3.5-5.6, który mógłby być sprzedawany jako 18-145 f/2.6-5.6, (dużo innych przykładów) Sigma jest drobiazgowa (jak jest odchyłka w ciemniejszą stronę, to zaokrąglają ;-) ). 0.11 stopa to jest tyle co nic.

A w dodatku nie da się ponoć tego ustawić (wg. the-digital-picture). Jednak, być może pełny otwór jest, mimo, że pokazuje 4.0. Trzeba sprawdzić, używając DOF preview, czy przysłona drgnie ociupinkę. Jeżeli nie, to dobrze, ale praktycznego znaczenia to nie ma żadnego.

Is the Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM Lens right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!

This is a variable max aperture lens. The above chart shows the focal lengths the max aperture narrows at. Your are probably saying that this is an f/3.8 lens - why is the max aperture f/4 at the wide end? Good question - The Canon 40D and Rebel XSi / 450D DSLRs both report f/4 at 18mm. Sigma claims that you really are getting an f/3.8 aperture at 18mm but that the camera (and DPP) rounds up to the nearest 1/3 stop setting for display. I didn't conduct a test to determine if the extra 1/6 stop is really there or not.
              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

A mi się wydaje że ustawienie aparatu na 4.0 da realną (wyliczalną z jakichś zasad optyki) przysłonę 3.8 ale nie będzie tego nigdzie widać. Ot... chłyt małketingowy Sigmy byle nie wpisać 4.0 .

Komentarz

Pracuję...