[test] Samyang 500mm f/6.3 M

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

[test] Samyang 500mm f/6.3 M

Mam dziś przyjemność przedstawić Wam test kolejnego obiektywu ze stajni Samyanga - lustrzany teleobiektyw 500mm f/6.3 Multicoated.

Szkło wygląda tak:

Jak widać spory "grubasek" - na szczęście waży niewiele - ok. 700 g. Szkło ma mocowanie gwintowe - w zestawie jest przejściówka do bagnetu (w tym przypadku do Canona). Żadnej elektroniki.

Na początek cena szkła - ok 440 zł. Zestawiając parametry i cenę sprawdzę, czy w ogóle tym czymś da się robić zdjęcia

Kilka zdjęć z Canone 350d - ostrząc manualnie w małym wizjerku - loteria. Ciężko w ogóle coś pstrykać mając 800mm (500x1.6) i ostrząc ręcznie.. Po krótkim czasie dochodzę do wniosku, że jedyną pewną formą robienia zdjęć będzie statyw i aparat z Live View.

Po krótkiej wycieczce ze statywem po okolicy i obejrzeniu efektów mogę wyciągnąć następujące wnioski :

+ Stosunek cena/parametry
    + niezbyt ciężki jak na obiektyw 500mm
    + krótka konstrukcja (aczkolwiek gruba)
    + precyzyjny pierścień ustawiania ostrości
    + niewielkie winietowanie (nawet przy pełnej klatce)
    + akceptowalna jakość na potrzeby www czy niedużych odbitek)
    + nie aberruje (jak niektóre tanie lustrzane teleobiektywy)

- ostrość mogłaby być lepsza
    - duża trudność w ustawianiu ostrości
    - brak pierścienia przysłon
    - wielka średnica (właściwie uniemożliwia stosowanie filtrów)
    - dość ciemny (odpowiednik f/8 w Canonie przy porównaniu bezpośrednim)
    - nie nada się zupełnie do zdjęć w ruchu

Oczywiście nie możemy porównywać tego szkła do obiektywów Canonowskich, czy nawet żadnej Sigmy xxx~500mm czy Tamrona 200-500. Obiektywy te są kilkanaście razy droższe, mają AF i lepsze parametry. Samyang 500mm f/6.3 za nieco powyżej 400 zł to dobra propozycja dla kogoś zainteresowany zabawą z tego typu szkiełkiem. Warto mieć też w swojej puszce Live View (na szczęście wszystkie nowe puszki mają) i przynajmniej monopod. Efekty jakie możecie uzyskać - takie jak na poniższych zdjęciach.

Zdjęcia robi, rewelacji na pewno nie ma, ale 500mm za te pieniądze... - warte zastanowienia.

Za dostarczenie obiektywu do testu dziękuję dystrybutorowi - firmie Foto-Tip.
    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • HenrykG
    Początki nałogu
    • 2007
    • 276

- brak pierścienia przysłon
    Chyba nie ma obiektywu lustrzanego z pierścieniem przysłon...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

Zamieszczone przez HenrykG
      Chyba nie ma obiektywu lustrzanego z pierścieniem przysłon...
      No nie ma, co nie zmienia faktu, że to wada

Komentarz

• Sober
        Uzależniony
        • 2008
        • 513

Hmmm... nawet nie jest źle Szkoda że nie spróbowałeś zrobić np księżyca - ciekawe ile detali by było widać.

Do minusów zaliczyłbym koszmarne rozmycie tła.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Zamieszczone przez Sober
          Do minusów zaliczyłbym koszmarne rozmycie tła.
          Nie zaliczyłem tego do minusów - rozmycie tła ma mniej więcej takie, co tanie teleobiektywy. Nie zauważyłem jednak typowego rozmycia dla lustrzanych obiektywów, tzw. "obrączek".

Komentarz

• Koroviov

zdaje się że lustrzane 500mm od soniaka ma pierścień jak i AF
            sam obiektyw wydaje się być zaskakująco dobry jak za tą cenę. Miałem kiedyś do czynienia z jakimś lustrzanym obiektywem i to co tamten produkował nie umywa się nawet do tego samjanga. Tam było mydełko i to na 6 mpx. Tutaj na zdjeciach z wymagajacej matrycy mk2 jest nad wymiar dobrze

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Zamieszczone przez Koroviov
              Miałem kiedyś do czynienia z jakimś lustrzanym obiektywem i to co tamten produkował nie umywa się nawet do tego samjanga.
              Dokładnie, miałem kiedyś jakiegoś Rubinara 500mm na M42 i tam było jak przez tanią lornetkę - nieostro i niebiesko od aberracji.

Jeśli będzie zainteresowanie - przetestuję też lustrzane 800mm od Samyanga.

Lustro od Sony chyba też nie ma przysłony.

Wpadł mi do głowy jeszcze jeden plus - Samyang ustawia ostrość już od mniej niż 2 m - co w obliczu konkurencji jest dobrym rezultatem (np. Sony 500mm Reflex - 4m).
              Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

sample wygladaja zaskasujaco ok, chociaz jak w przypadku 85 1.4 przydalo by sie potwierdzenie ostrosci
                400 zł... to jednak taniutko, cos czuje ze Samyang jeszcze sporo namiesza...
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• HenrykG
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 276

Lustro od Sony chyba też nie ma przysłony
                  Nie ma. Konstrukcja obiektywu lustrzanego wyklucza przysłonę...
                  Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Nie oszukujmy się, ruskie lustrzane obiektywy kosztują 300-500 zł, a tu mamy nówkę z gwarancją i zawsze nam zostaje możliwość reklamacji w razie czego.

Komentarz

• Tomek_P
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 106

Obiektyw ideał dla detektywa, który śledzi niewierne żony.... czasami i mężów ale to pewnie rzadziej

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Ta, wreszcie sceny z filmów, w których ktoś robi zdjęcia szpiegowskie z auta z 200 metrów jakimś krótkim obiektywem będą realne :]

Komentarz

• zaitsev
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1660

Dzięki za test. Szczerze mówiąc spodziewałem się takich osiągów tego obiektywu, które czynią go bardzo dużą konkurencją dla sprzedających na Allegro stare teleobiektywy na m42. Ale chyba jednak najciekawiej zapowiada się samyangowski fiszaj 8mm f/3,5.

Komentarz

• grztus
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 107

Cichy, jeśli masz możliwość wypożyczenia i przetestowania wersji 800mm, to bardzo chętnie obejrzę wyniki. Dawniej miałem Rubinara 1000mm, teraz przydało by się coś podobnego, tylko naprawdę nie wiem czy warto iść w Samyanga.
                            Swoją drogą, Rubinarem można było poszaleć KLIK i KLIK

Komentarz

• analogforever
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 675

Zamieszczone przez zaitsev
                              Dzięki za test. Szczerze mówiąc spodziewałem się takich osiągów tego obiektywu, które czynią go bardzo dużą konkurencją dla sprzedających na Allegro stare teleobiektywy na m42. Ale chyba jednak najciekawiej zapowiada się samyangowski fiszaj 8mm f/3,5.

Konkurencją dla starych dobrych teleobiektywów na m42 czy z innymi mocowawniami to on nie jest w żaden sposób,co najwyżej dla jakiegoś Beroflexa 500mm,miałem ten obiektyw do sprawdzenia jeden dzień i po zrobieniu kilku klatek oddałem,zdjęcia zamieszczone w wątku są jakoś za dobre,nie wiem jaka była obróbka ,ale takie nie wychodzą z aparatu,druga sprawa to jego światło wychodziło mi koło 9,5 a nie 5,6.
                              T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Komentarz

Pracuję...