dla zaczynających-schemat zależności w ekspozycji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • senner
    Początki nałogu
    • 2007
    • 328

dla zaczynających-schemat zależności w ekspozycji

jeśli było albo zły wątek to proszę o przeniesienie!

jako że czasem ktoś ze znajomych prosi mnie o wytłumaczenie bardziej szczegółowo jak to jest z tą fotografią potrzebuję jakiś materiałów żeby ładnie wytłumaczyć te wszystkie zależności w ekspozycji. potrzeba matką wynalazków - stworzyłem taki schemacik, może być pomocny w tłumaczeniu, łatwiej pokazać palcem na kartce niż tłumaczyć i tłumaczyć..

wartości ekspozycji w krokach co 1 EV w granicach najczęściej używanych wartości [strzałki są, skala nie jest zamknięta] - więc można tłumaczyć, że jeżeli ustalimy sobie jakąś sytuację świetlną [np. 1/30, f/5.6 iso 200] i gdy chcemy zmienić któryś parametr o 1 EV to musimy też zmienić któryś z pozostałych o 1 EV w przeciwnym kierunku.

na schemacie dodatkowo trójpodział dla 3:2, też dla początkujących się przydaje.

'jaśniej' i 'ciemniej' odnoszą się do sytuacji świetlnej. o 'granicę statywu' proszę się nie kłócić, dla niedoświadczonych niech będzie 1/30.

resztę ze schematu chyba dacie radę sami wytłumaczyć ;]

have fun.

Ostatnio edytowany przez senner; 10607.

in film we trust
  • E.3
    Bywalec
    • 2009
    • 141

Świetnie przedstawione podstawy. Krótko, jasno i bez zbędnych (utrudniających odbiór) dodatków
    Moje graty: EOS 350, 50 f/1.8 (plastik fantastik) i IT

Komentarz

• blum
      Uzależniony
      • 2006
      • 509

oj, nie chce mi sie przegladac ale na oczy mi padlo ISO26500 .. chyba 25600
      i po co druga strona PDF'a jesli jest czysta? :>

Komentarz

• senner
        Początki nałogu
        • 2007
        • 328

słuszne uwagi, już poprawiłem, plik podmieniony

in film we trust

Komentarz

• blum
          Uzależniony
          • 2006
          • 509

yyy no to dalej.
          Od kiedy ciemniej to dluzszy czas, otwarta przyslona i wyzsze ISO?
          Chyba, ze ciemniej oznacza warunki w jakich chcemy fotografowac :>
          Takie troche zakrecone dla czytajacego czy mi sie tylko wydaje?

Komentarz

• senner
            Początki nałogu
            • 2007
            • 328

Zamieszczone przez blum
            yyy no to dalej.
            Od kiedy ciemniej to dluzszy czas, otwarta przyslona i wyzsze ISO?
            Chyba, ze ciemniej oznacza warunki w jakich chcemy fotografowac :>
            Takie troche zakrecone dla czytajacego czy mi sie tylko wydaje?

Zamieszczone przez senner
            'jaśniej' i 'ciemniej' odnoszą się do sytuacji świetlnej. o 'granicę statywu' proszę się nie kłócić, dla niedoświadczonych niech będzie 1/30.
            wystarczy czytać ze zrozumieniem a nie czepiać się o wszystko.
            schemat jest pomocą dla tłumaczącego, komentarz słowny jest niezbędny. to tylko pomoc, nie miałem zamiaru pisać podręcznika..

eh.. :-|

in film we trust

Komentarz

• blum
              Uzależniony
              • 2006
              • 509

nie czepiam sie o wszystko tylko daje Ci do zrozumienia, ze jak wejdzie tutaj jakis poczatkujacy, zobaczy wytluszczony tekst "schemat zależności w ekspozycji" to bedzie szukal schematu, kliknie w linka, otworzy i bedzie rozkmina. Nie przeczyta Twojego postu bo po co to ma robic :> Ja nie zrobilem tego bo chcialem tylko zobaczyc PDFa.
              Poza tym ktos sobie go zapisze na dysku, za jakis czas przesle drugiemu poczatkujacemu i dalej rozkmina bo w PDFie nie jest to opisane.

Komentarz

• senner
                Początki nałogu
                • 2007
                • 328

Zamieszczone przez blum
                nie czepiam sie o wszystko tylko daje Ci do zrozumienia, ze jak wejdzie tutaj jakis poczatkujacy, zobaczy wytluszczony tekst "schemat zależności w ekspozycji" to bedzie szukal schematu, kliknie w linka, otworzy i bedzie rozkmina. Nie przeczyta Twojego postu bo po co to ma robic :> .
                to już jego problem,to się nazywa wtórny analfabetyzm i/lub lenistwo.
                kto czyta nie błądzi ;]

ciekawe czy przy podpisywaniu umów też będzie stotował taką zasadę..

in film we trust

Komentarz

• gareth
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 81

Widzisz, mały wstęp do swojego PDF-a, a będzie wtedy pełnowartościową pomocą, dla bardzo początkującego fotografa

Komentarz

• senner
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 328

nie da rady, bo trzeba zmieniać wartości na suwakach w różnych kierunkach
                    [czas w lewo-przesłona w prawo lub ISO w lewo]
                    [przesłona w prawo -iso w lewo lub czas w lewo]
                    [iso w prawo - przesłona w lewo lub czas w lewo]
                    więc objaśniać musicie sami.
                    [jest wiec błąd w 1 poście, moja wina..
                    ale nie mogę edytować]

gdy ktoś zaproponuje w miarę składny opis tej metody przesuwania, chętnie zaimplementuję do PDFa.
                    dodałem tylko 'ilość światła na zdjęciu'

moze ktoś się połasi o automatyczne suwaki we flashu? ;]

in film we trust

Komentarz

• Slider
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1052

Sorry, ale w tym wypadku blum ma rację Nie chodzi o to, czy jasniej, czy ciemniej ale samo zatytuowanie skali "ilośc światła na zdjęciu". Wychodzi na to, że jesli chcemy mieć jaśniejsze zdjęcie, musimy skrócic czas i przymknąć przysłonę.. Zmień to na "warunki fotorgaficzne", albo "ilość światła przy robieniu zdjęcia" czy coś w tym stylu i będzie ok:-)

Nie neguj cudzych uwag, bo mają one na celu zazwyczaj pomóc. Rozumiem, że sam to robiłeś i szczerze gratuluję pomysłu, aczkolwiek nawet profesjonalne podręczniki przechodzą korekty przed publikacją..:-)

Pozdrawiam

Komentarz

• senner
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 328

Zamieszczone przez Slider
                        Nie neguj cudzych uwag, bo mają one na celu zazwyczaj pomóc.
                        nie neguję, ale chodziło o to że odebrałem nastawienie kolegi blum jako 'co jeszcze jest źle i coby wytknąć' [kłote blum: "yyy no to dalej"]. wiem że to prowadzi do ulepszania i stanu gdzie 'wszyscy są zadowoleni' etc. ale przy takim nastawieniu to człowiekowi od razu się odechciewa robienia czegoś nie tylko dla siebie.

proszę, werjsa w doc, każdy może dopisać co uważa za najtrafniejsze, mozemy zrobić konkurs na najlepszy tuning ;]
                        [trójpodział do edycji w paincie]

http://senner2.prv.pl/z/exp_by_senner.doc

dyskusja schodzi na tematy typowo ludzkie a nie metoryczne.
                        myśle że można coś z tym wątkiem zrobić- albo zamknąć albo wywalić zbędne posty albo przenieść na inne podforum, skoro materiały nie są dla początkujacych tylko dla tych co początkujących będą uczyć.
                        Ostatnio edytowany przez senner; 10607.

in film we trust

Komentarz

• Slider
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1052

myśle że można coś z tym wątkiem zrobić- albo zamknąć albo wywalić zbędne posty albo przenieść na inne podforum,
                          Nie, wątek jest ok. Tutaj może toczyc sie dyskusja z wtrącaniem ew. uwag, bo w zasadzie tych poczatkujacych bedzie interesować tylko PDF (z takiego założenia wychodzę:-))

[trójpodział do edycji w paincie]
                          Jak już jesteśmy przy trójpodziale to możnaby też się pokusić o zaznaczenie mocnych punktów wyznaczonych na zasadzie Fibonacciego, kilka złotych podziałów w kwadracie itp.. Nie wiem tylko, czy tych poczatkujących to zainteresuje..:-)

Komentarz

• senner
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 328

Zamieszczone przez Slider
                            Jak już jesteśmy przy trójpodziale to możnaby też się pokusić o zaznaczenie mocnych punktów wyznaczonych na zasadzie Fibonacciego, kilka złotych podziałów w kwadracie itp.. Nie wiem tylko, czy tych poczatkujących to zainteresuje..:-)
                            idźmy dalej, za chwilę będą wykresy krzywych dla obiektywów oraz test dyfuzorów..

slider, zlituj się ;]

in film we trust

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

slider, zlituj się ;]
                              No dobra..:-) Teraz serio: Skoro już mamy podstawę podstawy naświetlania (czasy, Przysłona, ISO), mamy podstawę podstawy kompoyzycji, czyi złoty podział, to IMHO dobrze byloby dodać podstawę podstawy koloru, czyli koło barw*

*O rozszerzenie odsyłam do wątku Janusza..;-)

Komentarz

Pracuję...