Czy BF moze byc wina obiektywu?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • storm
    Bywalec
    • 2004
    • 183

Czy BF moze byc wina obiektywu?

Witam,

Zakupilem wlasnie 17-40 f4L canona, i zauwarzylem ze mam przy nim 1cm BF.

Inne moje obiektywy ostrza idealnie.

Kupowalem w firmie w ktorej mam tydzien na ew wymiane na inny egzemplarz, ew zwrot pieniedzy, zastanawiam sie jednak czy Back focus moze byc spowodowane wada obiektywu czy raczej jest to wylacznie wina body?
  • mganko
    Bywalec
    • 2005
    • 127

moze byc zle skalibrowany obiektyw, ale 1 cm to niewiele.
    Ewentualnie wymien na inny egzemplarz i zobaczysz czy to maja wszystkie modele, wtedy bedzie jasne ze to korpus ma BF

Komentarz

• storm
      Bywalec
      • 2004
      • 183

1cm to dla mnie naprawde duzo, tymbardziej ze sprawdzane na nie duzych odleglosciach, linijka i karta do sprawdzania ff / bf.
      Jestem zadowolony z jakosci fotek, kontrastow itp. ale jakos nie usmiecha mi sie fakt ze gdy lapie ostrosc na oczy to wychodzi ona z tylu glowy.

Zastanawiam sie czy kalibracja body w serwisie canona by wystarczyla.
      Tylko co wtedy z innymi szklami ktore do tej pory ostrza poprawnie.

Chyba najlatwiej jest znalesc drugie body 20d zalozyc tam ten obiektyw i sprawdzic czy jest to samo.
      Jesli to samo to wina wtedy obiektywu.. a jesli nie, to body.

Komentarz

• Semtex
        Początki nałogu
        • 2005
        • 347

Lepiej sprawdz z innym obiektywem 17-40L może będzie ok , szczególnie sieria tx jakoś niedomaga ale sam mam taką i u mnie ok
        5d + plecak

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez storm
          Chyba najlatwiej jest znalesc drugie body 20d zalozyc tam ten obiektyw i sprawdzic czy jest to samo.
          Jesli to samo to wina wtedy obiektywu.. a jesli nie, to body.
          Mozesz smialo sprawdzic z moim body - na pewno nie mam FF/BF (a przerozne szkla podpinalem) wiec jesli i u mnie wyjdzie to znaczy ze akurat wina szkla co sie baaaardzo rzadko ale zdarza.

Komentarz

• storm
            Bywalec
            • 2004
            • 183

vitez: dzieki, narazie nie chce sprawiac klopotu z tym, pierw poprosze znajomego z pracy by przyniusl swoja puszke. Dopiero jak odmowi to sie bym zglosil.

Semtex: nie wykluczone ze tak zrobie finalnie.

Komentarz

Pracuję...