problem z balansem bieli EOS 50d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • High_Tower

problem z balansem bieli EOS 50d

Witam jestem użytkownikiem EOS 50d i mam mały problem.
    Zdjęcia które nim robię wyglądają w ten sposób:

a powinny jak sądze wyglądać tak:

nie podoba mi się efekt jakby wszystko było robione przez jakis filtr pomarańczowy czy coś w tym stylu.
    dodam że balans bieli jest ustawiony na auto.
    Czy ktoś ma jakieś sugestie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak sobie z nim poradzić? Czy winna jest puszka?
    pozdrawiam.
  • piompo
    Coś już napisał
    • 2008
    • 69

Zamieszczone przez High_Tower

Czy ktoś ma jakieś sugestie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak sobie z nim poradzić? Czy winna jest puszka?
    pozdrawiam.
    Witam, ja co prawda mam 40tkę ale wydaje mi się że może powinieneś zmniejszyć nasycenie (color saturation) w puszce? Ogólnie popatrz jakie masz ustawienia jeśli chodzi o picture style, ustaw może na standard i wszystko wyzeruj a potem zmieniaj zgodnie z gustem.
    Pozdrawiam

Pioterr
    crop i słoiki

Komentarz

• High_Tower

nasycenie kolorów mam ustawione na wartość standardową (w domyśle 0 więc taki problem sądzę ze problem nie leży tutaj) (wartość suwaków stylów to 3,0,0,0)

Komentarz

• donald7000
        Początki nałogu
        • 2004
        • 382

Zamieszczone przez High_Tower
        ...Czy winna jest puszka?
        Winna jest pora roku i operator puszki.
        Korzystając z ustawień AWB zawsze będziesz miał dominację pomarańczu o tej porze roku.
        Proponuję obrać jakiś wzorzec szarości i ustawić puszkę, lub wybierz konkretną barwę temperaturową. Jeśli robisz w RAW'ach to skorygujesz na etapie "wywoływania" i po sprawie.
        Odwoływanie się do automatyki ustawiania balansu zawsze przynosi różne efekty. Ale robiąc w RAW'ach też nie pozbędziesz się kłopotów bo zawsze będzie Ci się wydawało że ten biały jest pomarańczowy albo bardziej niebieski lub zielony.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

http://canon-board.info/showthread.php?t=19896.html
          http://canon-board.info/showthread.php?t=12828.html

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

z balansem bieli nie wygrasz, szczegolnie ze czesto tor żużlowy lub jego fragmenty (banda) sa w cieniu a zawodnicy w sloncu, najlepszym sposobem jest poprawa WB plikow JPG na komputerze, nic nie kombinuj z ustawianiem balensem bieli w puszce, nic dobrego to nie da, rob na AWB

to normalne w sloncu ze balans ucieka, wiem bo robilem na setkach imprez żużlowych
            Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez sebcio80
              ....najlepszym sposobem jest poprawa WB plikow JPG na komputerze...

Noooooo... prawda pod warunkiem zastąpienia słowa "najlepszym" słowem "najgorszym" z dodatkiem "i najtrudniejszym"

Janusz,

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

a co w tym niby trudnego? w 90% przypadków ogranicza się to do klikniecia w auto-poziomy albo auto-kolor
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Mellan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1851

a co w tym niby trudnego? w 90% przypadków ogranicza się to do klikniecia w auto-poziomy albo auto-kolor
                  Tylko pozornie wydaje sie to takie latwe. A efekty w wielu sytuacjach sa baaaardzo dyskusyjne. :-)
                  Zalecam mimo wszystko zapoznanie sie a watkami polecanymi przez Janusza.
                  C-F-K - forever

Komentarz

• pan.kolega
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2817

Zdjęcie zrobione póżnym popołudniem, prawie zachód słońca, więc przynajmniej na Canonie SLR tak właśnie muszą wyjść. Tak samo jak żarowka też wyjdzie pomarańczowo, bo Canon tego nadmiaru czerwieni na AWB nie usuwa.

Jeżeli nie chce się romantycznych kolorów "magic hour" na zdjęciach żużlowych, to niestety trzeba samemu usunąć, najlepiej w rawach. Albo użyć custom WB na neutralny kolor i zdjęcia będą wyglądały jak w samo południe (ale cienie moga wyjść niebieskawe).
                    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

znam wątki Janusza, jednak robie zdjęcia sportowe już kupe lat i swoje doswiadczenie mam, na torze żużlowym najcześciej robisz zdjęcia delikatnie pod słońce, wiec zawodnicy są w cieniu, część w słońcu, banda w cieniu, tor w słońcu i cieniu, nie ustawisz balansu ręcznie, szczególnie że w kazdym miejscu toru masz inne warunki, a przeciez caly czas przesuwasz sie z aparatem i czasami robisz ujecia ze słońcem za plecami, w dodatku tor polewany jest wodą, często nierównomiernie co powoduje dodatkowe problemy i odbicia światła, gdzie Wy chcecie z tą szarą kartą balans bieli ustawiać? wchodzić na tor?

robiliście kiedyś zdjęcia na torze żużlowym? że się wypowiadacie?

a propos RAW to już totalna głupota w sporcie ;-)

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Tak ściśle i dokładnie to w jpegu już nie ma "ustawiania" czy korekcji WB. Jest jedynie usuwanie dominanty, zafarbu, poprawianie lokalne barw ale w gotowym jpegu WB juz nie ma. WB został ustalony jako zrównoważenie (ustalenie proporcji) kanałów w aparacie w trakcie konwersji do jpega i koniec.

Usuwanie rozmaitych zafarbów z jpegów jest jednym z trudniejszych zadań w obróbce. Usunięcie zafarbu z jednego obszaru najczęściej najczęściej generuje zafarb w innym. Obróbka jpega jest zawsze mocno niszcząca - zwykle na końcu wychodzą koszmarki.

Nie znam żadnego z poleceń PSa, które zaczynają się od "auto" żeby działało tak jak byśmy tego chcieli. To takie samo ustawienie jak w aparacie "na zielonym". Działa? Oczywiście, że działa. Zależy co kogo satysfakcjonuje.

...

robiliście kiedyś zdjęcia na torze żużlowym? że się wypowiadacie?
                        A sądzisz, że nie?

...
                        To może nie głupota ale coś w tym jest. http://canon-board.info/showthread.php?t=20393

...jednak robie zdjęcia sportowe już kupe lat i swoje doswiadczenie mam,...
                        A ta kupa to ile? Jeśli prawdą jest Twój wiek to to raczej kupeczka a nie kupa.
                        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Bo ? Możesz rozjaśnić ? Głupota to raczej późniejsze traktowanie jpg'ów auto-balansami....
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• ewg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1079

Czyżby fotka była robiona o zachodzie słońca? Jeśli tak to Auto WB pomylił się mniej niż Ty. ;-) Chyba, że twierdzimy iż idealny WB ma maskować wszelkie tego typu efekty jak zachody słońca, etc...

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

Zamieszczone przez Janusz Body
                              Tak ściśle i dokładnie to w jpegu już nie ma "ustawiania" czy korekcji WB. Jest jedynie usuwanie dominanty, zafarbu, poprawianie lokalne barw ale w gotowym jpegu WB juz nie ma. WB został ustalony jako zrównoważenie (ustalenie proporcji) kanałów w aparacie w trakcie konwersji do jpega i koniec.
                              oczywiscie ze sie da

Usuwanie rozmaitych zafarbów z jpegów jest jednym z trudniejszych zadań w obróbce. Usunięcie zafarbu z jednego obszaru najczęściej najczęściej generuje zafarb w innym. Obróbka jpega jest zawsze mocno niszcząca - zwykle na końcu wychodzą koszmarki.
                              jakosc jezeli spada to niewiele bardziej niz w RAW, normalnie nie do zauwazenie, nie rob z plikow RAW jakiegos cuda ze mozesz sobie dowolnie przesuwac suwaczki i zdjecie jest gladziutkie,

nalezalo by w tym miejscu pamietac ze ja jestem wielkim przeciwnikiem RAw w kazdej postaci i kazdym miejscu, nawet jak chodzi o zdjecia slubne ;-)

Nie znam żadnego z poleceń PSa, które zaczynają się od "auto" żeby działało tak jak byśmy tego chcieli. To takie samo ustawienie jak w aparacie "na zielonym". Działa? Oczywiście, że działa. Zależy co kogo satysfakcjonuje.

A sądzisz, że nie?
                              auto funkcje w PS daja czesto porzadane efekty, jezeli fotografowales faktycznie żużel to zwracam honor ale widocznie nie poznales spefyfiki pracy fotoreportera, mecz zaczyna sie o 20 w niedziele a do 21 pare zdjec z imprezy musi juz byc na serwerze... nie ma kompletnie czasu na zabawe w jakis tam RAWach,

To może nie głupota ale coś w tym jest. http://canon-board.info/showthread.php?t=20393
                              ble ble ble, moze jakis konkursik na priva? zrobisz fotke w RAW + JPG i podeslesz mi JPGa a sam wywolasz plik w RAW i zobaczymy kto uzyska lepszy ekeft

A ta kupa to ile? Jeśli prawdą jest Twój wiek to to raczej kupeczka a nie kupa.
                              no gratulacje, jak widac zwracales za mala uwage na warunki swietle na torze bo dalej mi nie odpowiedziales jak bys ustawil balans bieli na torze? gdzie jest strasznie duzo zmiennych, cienie i swiatla, a jak rozumiem Twoja zabawa w RAWach polegala by na wywolaniu tego samego zdjecia 5 razy z inna temperatura i zlepienie go w calosc z kawalkow

Zamieszczone przez Krzychu
                              Bo ? Możesz rozjaśnić ? Głupota to raczej późniejsze traktowanie jpg'ów auto-balansami....
                              ha ha, osobiscie nie znam zadnego fotoreportera kto by focił na RAWach... ale popytam
                              co jest takiego zlego w traktowaniu JPGa auto balansami?

co Wy ludzie z tego RAW jakiegos boga zrobiliscie? to juz jest przesada, zaraz dojdziemy do wniosku ze bez RAW to sie zdjecia nie da zrobic bo ten format sam w sobie powoduje ze zdjecia sa lepsze...

Komentarz

Pracuję...