Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, czy sprzęt jak w temacie podpięty do 40D i speedlite 430 EXII sprawdzi się na ślubie?. Głównie chodzi mi o zestaw lumiquest ponieważ posiadam zwykły dyfuzor za 19 zł z allegro:wink: i w pomieszczeniach gdzie jest od czego odbić światło sprawdza sie bardzo dobrze, ale w kościele w którym będę focił ślub znajomych sklepienie jest bardzo wysoko i na dodatek nei jest białe:-|. Tak więc po przeczytaniu wielu wątków natknąłem sie na lumiquesta, chciałbym nim czasami doświetlać światłęm wypełniającym na AV a w kościel na M iso 800 przysłona 3,5-4.0 i czasy rzędu 1/30-60.
Prosze o jakieś rady a może znajdzie się jakiś użytkownik owego systemu?
Odnośnie szkła C 85 1.8 to pytanie ogólnie dotyczy focenia uroczystości ślubnej w kościele i w plenerze, mianowicie czy będzie on lepszym szkłem od posiadanego przeze mnie Tammiego 17-50?
Dodam tylko że nie będę na zarobku, poniewaz dowiedziałem się że młodzi nie będą mieć fotografa a jedynie "zdjęcia" z kamery od kamerzysty:-? tak więc pomyślałem że sprawię im małą niespodziankę i spróbuję ustrzelić choć kilka momentów
Pozdrawiam
Odnośnie szkła C 85 1.8 to pytanie ogólnie dotyczy focenia uroczystości ślubnej w kościele i w plenerze, mianowicie czy będzie on lepszym szkłem od posiadanego przeze mnie Tammiego 17-50?
Dodam tylko że nie będę na zarobku, poniewaz dowiedziałem się że młodzi nie będą mieć fotografa a jedynie "zdjęcia" z kamery od kamerzysty:-? tak więc pomyślałem że sprawię im małą niespodziankę i spróbuję ustrzelić choć kilka momentów
Pozdrawiam
Cześć Sayeret - o pierwszej części się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności z tym LumiQuestem - musisz poczekać na ekspertów.
Pewnie już czytałeś wiele wątków ślubnych, więc jakieś pojęcie możesz sobie wyrobić - nie wiem zatem skąd pytanie o 85/1.8 - to zasadniczo różne szkiełko od 17-50/2.8, tak w kwestii światła jak i kąta widzenia/ogniskowej. Sam się przymierzam do zakupu tej 85ki lub 100/2, bo światła w pomieszczeniach zwykle za wiele nie ma, a ISO też kiedyś się kończy:wink: Dodatkowo, zakres 50mm to czasem za mało jak nie chcesz wejść w "kadr" zebranych gości a zwłaszcza JE księdza Najlepiej weź jakiegoś modela/-elkę i zobacz co uzyskasz najdłuższą ogniskową swojego szkła z upatrzonych pozycji.
Fajnie, że zbadałeś dostępne EV we wnętrzu kościoła (stałe? - zachmurzenie, pora dnia) - tak pobieżnie licząc to nawet dla otwartej 85/100ki będziesz miał czasy 1/125-1/160s max (przy ISO800). To nieźle aby zamrozić ruch zestresowanych młodych, ale jedziesz po granicy czasów do utrzymania z ręki na cropie, no chyba że dysponujesz stabilizacją w dłoni:grin:
PS: też mieliśmy z żonką "budżetowy" ślub, z tymże postawiliśmy na FOTO (i dobrze, bo TV nie mamy).
pomyślałem że sprawię im małą niespodziankę i spróbuję ustrzelić choć kilka momentów
Pozdrawiam
Witaj,
generalnie na całą uroczystośc to ciasno, za ciasno, ale do ustrzelenia momentów będzie super. Nie zwracaj sobie głowy odbjaniem:-D, twój pseudo stofem wystarczy do rozproszenia, skoncentruj sie na młodych i kamerzyście (który bedzie tam pracował na kase) bo "amator" może mu zawadzać. Zapytaj co ksiądz o tym powie (no chyba, że masz paier z kursu) bo po co wprowadzać zamieszanie w imię szczytnych celów. Miej także w "pogotowiu" szerszego zooma, bo jak mały kościół to ścany są bardzo blisko za plecami (taki żart)
A na plener pod cropa to wg. mnie szkło idealne (sam tak robiłem)
Powodzenia.
światłęm wypełniającym na AV a w kościel na M iso 800 przysłona 3,5-4.0 i czasy rzędu 1/30-60.
Hmm mysle ze czasy poziomu 1/100 to juz bedzie max 85 co daje nam po cropie 135mm ja bym nie ryzykowal robic na 1/30 da sie ale raczej duze ryzyko. Z reszta po co przymykac az do 4.0 ? 2.0-2.2 i bedzie git..
Nie zwracaj sobie głowy odbjaniem:-D, twój pseudo stofem wystarczy do rozproszenia, skoncentruj sie na młodych i kamerzyście (który bedzie tam pracował na kase) bo "amator" może mu zawadzać. Zapytaj co ksiądz o tym powie (no chyba, że masz paier z kursu) bo po co wprowadzać zamieszanie w imię szczytnych celów. Miej także w "pogotowiu" szerszego zooma, bo jak mały kościół to ścany są bardzo blisko za plecami (taki żart)
A na plener pod cropa to wg. mnie szkło idealne (sam tak robiłem)
Powodzenia.
Czyli mój "Stofen" powinien sobie jako tako poradzić? i pomimo tego że o odbijaniu światła od sufitu nie będzie mowy to głowica lampy pod kątem 45(stopni)? zauważyłem że pomimo takiego ustawienia i tak rozświetla praktycznie cała scenę na ogniskowych od 24mm wzwyż.
A co do księdza to zamierzam sie do niego udać wcześniej, co najmniej dzień przed i porozmawiać, papieru nie mam ale byłem 10 lat ministrantem:grin: i wiem jak sie zachować w kościele, byłem nawet lektorem.
Tak więc łykam tą 85 bo od dawna za mną chodzi i będę sie starał być niewidoczny podczas ceremonii.
A jezszce pytanko, czy jest ktoś spośród forumowiczów kto robił tym szkiełkiem ślub i to w trybie AV? bo zazwyczaj posiadając szkło ze światłem f 2.8 robi się w trybie M i TTL sobie radzi, a tutaj przy 85 f1.8 tylko doświetlałbym, czy zgodzicie się ze mną?
Pozdro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez iktorn92
Hmm mysle ze czasy poziomu 1/100 to juz bedzie max 85 co daje nam po cropie 135mm ja bym nie ryzykowal robic na 1/30 da sie ale raczej duze ryzyko. Z reszta po co przymykac az do 4.0 ? 2.0-2.2 i bedzie git..
Pzdr!
Miełem na myśli Tamrona 17-50 .
Oczywiście że 85-tki nie przymykałbym aż tak8)
Ostatnio edytowany przez Sayeret; 22429.
Powód: Automerged Doublepost
Ja kiedyś robiłem tą 85- tką pożyczoną od kolegi i powiem ci, że wszystko na M, f 1.8 do 2.2, szkło boskie niesamowita jakość obrazu (też miałem podpięte pod 40 ). Tamiego też miałem ale rozsypał mi się w rękach, jeśli trafiłeś ostrą sztukę to będziesz sporo używał na ślubie. 85 tylko do kilku kadrów (portretów) przy zakładaniu obrączek itp. Ja bym tylko delikatnie doświetlał lampą przy 85 -tce
pozdr
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Nie znam C 85 optycznie ale jak dla mnie za ciasno szczegolnie ze to 40D.
Zawsze na slubach uzywam zooma , a ze robie sobie zdjecia dla przyjemnosci Tamron 18-250 spokojnie mi starcza, tym bardziej ze mam rewelacyjna sztuke.
Wiekszosc moich zdjec slubnych wymaga ogniskowej okolo 20 mm, ale robie tez sporo zblizen i wtedy mozliwosc podjechania zoomem bez biegania po kosciele jest wielka wygoda.
Uzywam lampy 580 EXII z Lumiquest pocket bouncer a przy bliskiej odleglosci i portretach uzywam Big Bounce.
85 jako uzupełnienie Twojego tamiego jak najbardziej. Ale zamiast niego, i wyłącznie, to 85 sobie nie poradzi. No, chyba że same portrety i zbliżenia będziesz robił. Wiesz, w kościele to i 70-200 się fajnie sprawdza, zależy od inwencji i kościoła. Dobrze sobie rozplanować czas na przerzucanie obiektywów. Ja nie raz miałem problem, że nieoczekiwanie wypadnie jakaś sytuacja i trzeba szybko przepinać szkło :/ Dlatego najlepszym wyborem jest zoom w reportażu. Szeroki kąt to podstawa, a jako uzupełnienie możesz nacykać rodzynków 85.
Tak sobie czytam i czytam od jakiegoś czasu i wychodzi na to że będzie to mój pierwszy post na tym forum .
Tak więc witam forumowiczów !
Na temat Lumiquesta oryginalnego niewiele moge powiedzieć . Rozpraszacz zrobiłam sobie sama i w sobotę obleciałam na nim wesele . W karczmie gdzie było przyjęcie było bardzo ciemno więc bez dyfuzji byłoby cięzko . Zaraz wstawię kilka fotek .
Tak sobie czytam i czytam od jakiegoś czasu i wychodzi na to że będzie to mój pierwszy post na tym forum .
Tak więc witam forumowiczów !
Na temat Lumiquesta oryginalnego niewiele moge powiedzieć . Rozpraszacz zrobiłam sobie sama i w sobotę obleciałam na nim wesele . W karczmie gdzie było przyjęcie było bardzo ciemno więc bez dyfuzji byłoby cięzko . Zaraz wstawię kilka fotek .
W kwestii 5d mk2
to widziałem na Westerplatte 18 i Karmelickiej 8 za 7200, na allegro 6200 ale miał przebieg 20tyś klatek
Komentarz