5D + m42 kompatybilność

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mjotek

5D + m42 kompatybilność

Witam,
    zamierzam kupić 5D a że posiadam parę obiektywów na m42 a konkretnie Pentacon 50 1.8, Pancolar 50 1.8, Sonnar 135 3.5, SMC Takumar 50 1.4 stąd moje pytanie - czy ktoś posiadający jeden z w/w zestawów zauważył jakies problemy w użytkowaniu? Słyszalem o możliwości uderzenia lustra w optykę czego chciałbym uniknąc...
    Pozdrawiam
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

takich szkieł nie mam, a te co podłączałem przez przejściówkę (szkiełka od zenita typu mir czy jupiter) działają bez problemu (w sensie niezahaczania bo jakość jest fatalna)
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• irekaro
      Początki nałogu
      • 2007
      • 262

nie zachaczy o lustro bo nie ma takiej możliwości, odległość od bagnetu + adapter do matrycy wynosi tyle samo co od gwintu do filmu w zenicie czy praktice. ostatnio zrobiłem próbę i porównałem zdjęcia z jupitera 135mm do canona 70-200 f4L na długości 135mm i nie zauważyłe żadnej różnicy - więc jupitera sprzedałem.
      canon

Komentarz

• szandor
        Uzależniony
        • 2005
        • 624

Od niedawna jestem w posiadaniu 5D, robiłem próby z Pancolarem electric 1,8/50, oraz z Heliosem-44M-4 tj 58/2, oraz z C50/1,4. Na FF ostrzenie manualne bezproblemowe, próby były tzw. linijkowe, więc mogę się wypowiedzieć tylko na temat ostrości: Mój pancolar nie jest gorszy od canona.
        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• ruda_bestia
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 24

Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D dslr ... and some others with different mount: Olympus Zuiko OM - Asahi Pentax PK - Contax Zeiss / Yashica C/Y - Praktina - Rollei QB - Leica R - Minolta - Nikon - Voigtländer - Schneider DKL tbc.
          super-multi-coated TAKUMAR 3,5/28 |super-multi-coated TAKUMAR 2/35 | SMC Takumar 1,4/50 | ... | super-multi-coated TAKUMAR 3,5/135 | http://www.rafalkucz.com

Komentarz

• 385
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 44

Używam pentacona 29/f2,8 razem z 5D . Świetne szkło do landszaftów
            http://bogdanszarmach.pl

Komentarz

• mjotek

jak widać zdania są podzielone, kolega szandor z pancolarem nie zauważył żadnych problemów natomiast z linka http://www.panoramaplanet.de/comp/ wynika że odpadają mi wszystkie 50-tki... :/ wyczytałem też że przy 5D mkii sytuacja wygląda jeszcze gorzej, chyba zrobię wyprzedaż

Komentarz

• Slawomir29
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 21

Ja mam mały problem z używaniem 5d+ zenitar fisheye, obiektyw nie wkręca się idealnie we właściwe położenie, czerwony znacznik nie jest na środku:
                Co powoduje, że na zdjęciach w rogach łapie mi osłonę przeciwsłoneczną:
                Wymieniałem już adapter ale trafić na właściwy chyba graniczy z cudem...
                Podobno da się przekręcić osłonę, zobaczymy...
                Poza tym jednym przypadkiem, innych problemów z m42 nie zauważyłem.

Komentarz

• mjotek

http://forum.mflenses.com/5d-mark-ii...rt-t15761.html

Komentarz

• Peri Noid
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 604

Zamieszczone przez Slawomir29
                    Ja mam mały problem z używaniem 5d+ zenitar fisheye, obiektyw nie wkręca się idealnie we właściwe położenie, czerwony znacznik nie jest na środku:
                    [...]
                    Co powoduje, że na zdjęciach w rogach łapie mi osłonę przeciwsłoneczną:
                    [...]
                    Wymieniałem już adapter ale trafić na właściwy chyba graniczy z cudem...
                    Podobno da się przekręcić osłonę, zobaczymy...
                    Poza tym jednym przypadkiem, innych problemów z m42 nie zauważyłem.
                    Jeśli nie znajdziesz innego, lepiej pasującego konwertera (ja mam ze 3 różne modele, każdy ma inaczej zrobiony gwint), to zawsze możesz poluzować te malutkie śrubki w ostatnim segmencie Zenitara, obrócić osłonę i znów ją zamocować. Tylko wtedy będzie on kompatybilny jedynie z twoim konwerterem.
                    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• irekaro
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 262

jeszcze jest jedna sprawa. mianowicie adapter do canona powinien mieć grubość 2mm. a z tego co pytam na allegro nikt takowego nie ma. mają najczęściej 1,5mm lub nawet 1,3mm. w stałkach może nie stanowi to problemu ale zoomy już nie są wyjustowane.
                      canon

Komentarz

Pracuję...