Chcę kupić aparat do robienia filmów :-)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • duch1233434434

Chcę kupić aparat do robienia filmów :-)

Witajcie!
    Jaram się od pewnego czasu krótkimi filmikami, które mógłbym robić na co dzień. Myślę o scenkach z pozoru zwyczajnych, ale widzianych moim okiem. To zdecydowanie będzie plener, najczęściej dzienne oświetlenie, więc jakichś strasznych wymagań co do sprzętu nie mam. No, ale w końcu szukam aparatu z możliwością kręcenia filmów To może być pewien problem dlatego zwracam się do osób trochę bardziej niż ja obeznanych w temacie.

Moje wymagania to (wegług ważności):

- nienaganna jakość obrazu, z prędkością min. 24 kl/s
    - nienaganna jakość dźwięku, najlepiej stereo (ale nie koniecznie!)
    - niewielki, najlepiej niepozorny wygląd (chcę pozostać w cieniu)

- cena: nie ukrywajmy, jest kryzys, ja na filmikach nie zarabiam, więc nie stać mnie na zakup jakiejś lustrzanki z możliwością robienia filmików ani nowego kompaktu Canona robiącego w HD...

Czy coś poza Canonem S1 IS (wiem, że ten robi w mono...), Canonem S2 IS jest coś godnego zainteresowania się?

W temacie daję możliwość podzielenia się Waszymi doświadczeniami. Może też lubicie takie krótkie formy i możecie jeszcze coś zasugerować? Dopiero zaczynam wkręcać się w temat.

Z góry dzięki!
    Pozdro!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dopisać (a nie widze możliwości edycji).

Ważna jest dla mnie również:

- nielimitowana długość utworu (ograniczoną tylko kartą pamięci)
    - zoom przynajmiej 6x
    Ostatnio edytowany przez Gość; 25229. Powód: Automerged Doublepost
  • spoon
    Bywalec
    • 2008
    • 215

sprawdz kompakty panasonica - ot na przyklad ten: http://www.dpreview.com/reviews/panasonictz5/page11.asp
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Komentarz

• duch1233434434

Drogie bydle, ale Male !!! Sprawdze.

Wiem, ze jest Vimeo: np. tutaj filmik z tego Panasonica http://vimeo.com/channels/18990 ale może ktoś mógłby mi przesłać taki surowy pliczek (bez kompresji) bezpośrednio wyjęty z tego Panasonica ? Byłoby miło
      Ostatnio edytowany przez Gość; 25229.

Komentarz

• Jago
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1503

A jak do filmowania, to czy nie lepiej jakaś kamerka - np: http://www.euro.com.pl/kamery/samsung-vp-d381.bhtml Jest ona nie wiele większa od kompaktu i jest jednak dedykowana do tego, czym jesteś zainteresowany. No i zdjęcie kamerą też można zrobić.
        C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• kristof666

Do nagrywania filmów są kamery...
          Jak zależy Ci na filmach dobrej jakości, to nie kupuj aparatu...

Komentarz

• duch1233434434

Jago, no jest sporo większa jak dla mnie i trzymając coś takiego w ręce widać, że to kamera, a nie coś nie wiadomo dokładnie czy co No i nie wiem za bardzo jak tym czymś operować Nigdy nie miałem w ręku takiej kamery. Ciekawi mnie czy ten odchylany ekranik będzie można schować podczas kadrowania/kręcenia filmu ?

Duze gabaryty tej kamery to dla mnie spory problem. Mowisz kristof666 o lepszej jakości kamery. Napisz coś więcej.

Nie wiem też jakiej jakości potrzebuję. Nie chcę zbytnio zastanawiać nad tym. Chcę się po prostu wkręcić trochę w temat, wiecie. Jak dojdę do wniosku, że to mi się sposoba , a jak mówię nie będę na tym zarabiał, to nie chcę za jakiś czas wymieniać sprzętu, bo ten nie podoła, bo będzie inny nieznacznie lepszy, bo... bo... bo...

Te 0,8 Mpix w kamerze czy ta 1280 x 720 pikseli to chyba spoko rozdzielczości? Co myslicie?

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Zamieszczone przez duch1233434434
              Ciekawi mnie czy ten odchylany ekranik będzie można schować podczas kadrowania/kręcenia filmu ?
              Uchylny ekran można schować podczas kręcenia - wtedy jednak posługujesz się wizjerem. Uwierz mi, że jak chcesz nakręcić filmik, to lepsza jest kamera niż aparat fotograficzny a różnica w ich gabarytach jest nie odczuwalna. Oprócz pstrykania zdjęć posługuję też się kamerą i stąd taka moja rada.

Komentarz

• duch1233434434

Jago, napisz mi co jest takiego w kamerze co wyroznia ja w porownaniu z aparatem. Jakbys mi wskazal link do jakichs samplki to byloby cudownie! Nie chodzi to, ze nie nie wierze w to co piszesz, ale chce sprawdzic czy sa to dla mnie az tak znaczace roznice, zeby brac kamere

Wiesz, nie chodzi mi tylko o gabaryt, ale o sam ksztalt. Z daleka widac, ze to kamera, a pan, ktory tu przyszedl chce sobie pewnie nagrac filmik Ja raczej wole spontanicznosci i naturalnosc, a nie zeby ktos tam z odleglosci kilku metrow mi pozowal (czego ja moze wcale nie chce ) Ja wole pozostac troche w cieniu. Wiesz, co innego jesli na film w glownej mierze skladaja sie rzeczy martwe. Wtedy nie ma sprawy. Moze byc kamera. Ale ja nie bede robil takich filmikow

Komentarz

• Jago
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1503

duch1233434434 Sądzę, że interesujące Ciebie informacje znajdziesz na forach tematycznych o kamerach, np: http://forum.optyczne.pl/viewforum.p...06e83c55011dcb lub innych.

Komentarz

• dj_drops
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 84

jak szukasz czegoś nie pozornego to poszukaj Toshiba Camileo P30 lub tańszy odpowiednik P10. Jak trzymasz w dłoni to wystaje tylko obiektyw praktycznie a możliwości ma spore (nawet jak na cene)
                    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
                    http://noop.pl <-homesite

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez duch1233434434

- nienaganna jakość obrazu, z prędkością min. 24 kl/s
                      - nienaganna jakość dźwięku, najlepiej stereo (ale nie koniecznie!)
                      Wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć aparat (jak rozumiem kompakt), który sprosta tak postawionym wymaganiom. Widziałem sporo filmów kręconych takim aparatami i jakość nadawała się hmmm.... /tutaj dużo zależy od wymagań/ - dla mnie do niczego :-D. O jakości dźwięku lepiej nie mówmy, bo to czysta abstrakcja. Zresztą tanie kamery też nie rozpieszczają pod tym względem.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Jerry_R
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 722

Wchodzi powoli do sprzedazy PANASONIC TZ7: http://www.dpreview.com/news/0901/09...nasonictz7.asp

Wart rozpatrzenia.
                        Pozdrawiam!

Komentarz

• Jago
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1503

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          Wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć aparat (jak rozumiem kompakt), który sprosta tak postawionym wymaganiom.
                          I z tego powodu zaproponowałem też kamerę. duch1233434434 a skoro chcesz filmować dyskretnie, to może pomyślisz o czymś takim: http://chce.to/p20174_D%C5%81UGOPIS,...PENDRIVE%204GB! lub http://www.ctr.pl/produkty/kamery-sp...-okularach.htm Wtedy będziesz incognito na 100 % 8)
                          Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.

Komentarz

• Kostrzewski79
                            • 2014
                            • 1

Odp: Chcę kupić aparat do robienia filmów :-)

Z własnego doświadczenia, jeżeli kogoś interesuje taki rodzaj filmów polecam aparat poklatkowy Brinno - filmy poklatkowe tworzone tym aparatem robią wrażenie. Oczywiście w zależności, kto czego potrzebuje. Jeżeli ktoś szuka gotowych rozwiązań, chce mieć automatyczne nagranie bez dodatkowego montażu, to taki aparat nadaje się idealnie. Tutaj można zobaczyć przykładowe filmiki: Brinno Time Lapse Video- Collection - YouTube

Komentarz

• pr83
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 65

Odp: Chcę kupić aparat do robienia filmów :-)

Kolego sympatyczny... Sądząc po podanych przez Ciebie propozycjach (Canon S1/S2 IS) to budżet masz bardzo ograniczony, a co za tym idzie zapomnij o jakości obrazu czy dźwięku. W tej chwili telefony oferują lepszą jakość niż S1 czy S2... Dozbieraj trochę i wtedy zacznij myśleć o zakupie nowego sprzętu a tymczasem filmuj tym co masz dostępne (nawet jeśli to tylko kalkulator), i popracuj sobie może nad montażem? Innej opcji nie widzę, no chyba, że zupełnie nie masz czym kręcić to kup pierwszy z brzegu sprzęt. Po cholerę się rozwodzić nad tematem, który nawet nie wiesz sam czy Cię tak do końca wkręci?

Komentarz

Pracuję...