Carl Zeiss Sonnar 2.8/180

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdjecie

Carl Zeiss Sonnar 2.8/180

Witam,
    Tak sie rozrzewniłem wczoraj, załozyłem Sonnara 180 do 10D i pojechałem na spacer..... Stare czasy mi się przypomniały, ostrość ręczna...piękne.

A i jakość fotek moim zdaniem świetna..

Tak tylko rzucam, bo wszyscy na codzień walczymy z testami, zomami, żyletami, pogonią za drogimi cackami... A tu klasyka i spokój duszy

pozdrawiam
  • birez
    Uzależniony
    • 2005
    • 609

Zamieszczone przez zdjecie
    A tu klasyka i spokój duszy
    Nooo... ja jak robie cos obiektywem z manualnym fokusem, to wszystko mozna o mnie powiedziec, ale na pewno nie to ze osiagnalem spokoj duszy - liczba przeklensw dobiegajaca z aparatu mogla by nie jednego szewca zaskoczyc.

Natomiast ostatnio wzialem do reki aparat kolegi - jakis Chinon manualn. Kurde, gdyby dslr'y mialy taka matowke ! Ten raster i kliny to rewelacyjna sprawa i czynia cuda....

Ech... marzenia...

P.S. tak wiem, gdzies w sieci sprzedaja takie cudo, jednak czemu canon nie montuje tego fabrycznie ?

Komentarz

• C41photocrew
      Zablokowany
      • 2005
      • 528

chinona poszukujesz??? ale full manual czy AF

Komentarz

• p13ka
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1013

Zamieszczone przez C41photocrew
        chinona poszukujesz??? ale full manual czy AF
        A może matówki szuka? Ja nie miałbym nic przeciwko wymianie matówki w 20D, pomimo, że ona jakiś tam powidok rastra ma, na taką z rastrem i klinami. Tylko...czy taka jest ?

Komentarz

• Riccardo
          Uzależniony
          • 2005
          • 691

Zamieszczone przez p13ka
          A może matówki szuka? Ja nie miałbym nic przeciwko wymianie matówki w 20D, pomimo, że ona jakiś tam powidok rastra ma, na taką z rastrem i klinami. Tylko...czy taka jest ?
          Pozdrawiam
          Riccardo
          --
          Fuji & Ricoh

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Riccardo
            Dokladnie tak... jakby ktos zamawial to chetnie sie podlacze do zamowienia 8)

A i jeszcze jakby to ktos montowal... bo ja do takiego majsterkowania mam dwie lewe rece i obie sie mocno trzesa

Komentarz

• birez
              Uzależniony
              • 2005
              • 609

Zamieszczone przez Riccardo
              O wlasnie o tym myslalem. Cos takiego powinny w dslr'ach montowac. Gdyby jeszcze sie dalo u nas cos takiego od reki nabyc i zalozyc, to bym sie chwili nie wachal.
              Bo ten miniraster z 20d w porownaniu z rastrem w np. tamtym chinonie, to jest g... nie raster. Mi przynajmniej w zadnym stopniu nie pomaga w ostrzeniu.

Komentarz

• Riccardo
                Uzależniony
                • 2005
                • 691

no to jeszcze to:
                Pozdrawiam
                Riccardo
                --
                Fuji & Ricoh

Komentarz

• C41photocrew
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 528

jakby ktos bral to z checia tysh bym sie skusil...kurde a montaz?:d

Komentarz

• nonaC

350D + Sonnar 180/2,8

witam

od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem "trzystapiecdziesiatki". wczoraj przegladalem kolekcje obiektywow mojego ojca. nie mogl nie rzucic mi sie w oczy praktycznie fabrycznie nowy sonnar 180/2,8. z lektury forum wiem, ze mozna go dokrecic do mojego eosa przejsciowka m42-ef. czy mozecie podzielic sie wiedza i doswiadczeniem gdzie mozna kupic mozliwie najlepszej jakosci przejsciowke i jakie ewentualnie niespodzianki moze sprawiac ww szklo (przede wszystkim chodzi mi o wiarygodnosc automatyki ekspozycji).

pozdrawiam,
                    jarek z.
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 3326.

Komentarz

• Błajo
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 473

http://allegro.pl/search.php?string=...&category=8863 tam tego duuzo Ja kupilem jakis tam super hiper matowy z izolacja

Wkrecasz przejsciowke w bagnet i masz gwint m42 w Eosie. Ja foce na M ustawiam przeslone na obiektywie i krece czasem tak by swiatlomierz dobrze pokazal... pomiar swiatla centralny... no i AF nie dziala Czasem ciezko wyostrzyc....
                      Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Komentarz

• Ramirez
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 335

Jeśli chodzi o pomiar światła, to światłomierz w 350D działa poprawnie z obiektywami manualnymi (nie robi takich numerów jak analogowy EOS 30).
                        Ja ustawiam na AV i ekspozycję reguluję przysłoną lub ISO.
                        Ja używam zwykłej przejściówki EOS-M42 (www producenta: www.redukcje.ataman.info ), ale myślę, że inne nie różnią się zbytnio.

U mnie Sonnar 180/2,8 robi całkiem spore aberrace chromatyczne o odcieniu rubinowym: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6004

Rozdzielczość szkieł uważam za całkiem dobrą.
                        Statyw raczej konieczy, bo z ręki na dłuższą metę będzie ciężko

Komentarz

• GaGacek
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 235

odnosnie przejsciowek http://canon-board.info/showthread.php?t=5974
                          Are you brave enough?

Komentarz

• popmart
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1721

jakie masz inne szkła może są tam perełki lepsze ?

Komentarz

• Andee
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 503

Ja fotografuje Sonnarami 2.8/200 i 3.5/135. Wg mnie to swietne obiektyw, aberracja chromatyczna naprawde znikoma. 2.8/180 jeszcze nie mialem w rece ale wydaje mi sie Ramirez ze masz jakas trefna sztuke, takich aberracji nigdy nie widzialem na swoich zdjeciach a zrobilem ich juz tymi obiektywami ponad 2000. Fotografuje tylko w trybie M.

Lubie oba obiektywy a 2.8/200 to moj podstawowy obiektyw, cenie go bardziej niz nowoczesne AF Canona i Sigmy. Robi poprostu swietne fotki.

Ponizej fotka z weekendu, Sonnar 2.8/200 tylko zmniejszona bez dodatkowej obrobki:

I crop 100%:

Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.
                              Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

Pracuję...