40d - glupie pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukas890
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 16

40d - glupie pytanie

Witam
    Mam pewne pytanie, bowiem osoba niepożądana bawiła się aparatem i coś poprzestawiała, nie mogę dojść jak to zrobiła, mimo restartowania C.Fn ustawien indywidualnych i resetowania ogolnych ustawien aparatu. Mianowicie dotyczach na trybie TV z preselekcja migawki ustalałem czas naswietlania typu 1/80 etc i przy takim czasie przy mojej portretówce 1.8 przysłona właśnie tyle wynosiła, 1/80 - 1.8 czym dłuży czas naswietlania tym mniejsza przysłona, teraz coś jest poprzestawiane bowiem w zaleznosci od punktu jaki złapię przysłona sama sie zmienia odwrotnie proporcjonalnie, punkty ciemne sam aparat rozjasnia, zas na jasnych obszarach daje przyslone 4.0 6.0 itp typu 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0, im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.

Moze to durne pytanie, ale nie moge dojsc.
  • grzegorzki
    Początki nałogu
    • 2009
    • 369

Priorytet jasnych partii obr. lub Autom. optymalizator jasnosci - tak sie nazywaja te opcje w 450D.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Slider
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1052

Zamieszczone przez lukas890
      w zaleznosci od punktu jaki złapię przysłona sama sie zmienia odwrotnie proporcjonalnie, punkty ciemne sam aparat rozjasnia, zas na jasnych obszarach daje przyslone 4.0 6.0 itp typu 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0
      Hmm.. Jesli mówimy tu o przypadku, kiedy nie zmieniamy czasu naświetlania, to wygląda mi to na zmiane pomiaru światła (np z martycowego na punktowy) W tym poprzednim takie zmiany też zachodziły, tylko nie były pewnie tak widoczne.

Natomiast tego:

im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.
      To Ci racjonalnie nie wytłumaczę:grin:

Pozdrawiam

Komentarz

• lukas890
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 16

Zamieszczone przez Slider
        Hmm.. Jesli mówimy tu o przypadku, kiedy nie zmieniamy czasu naświetlania, to wygląda mi to na zmiane pomiaru światła (np z martycowego na punktowy) W tym poprzednim takie zmiany też zachodziły, tylko nie były pewnie tak widoczne.

Natomiast tego:

To Ci racjonalnie nie wytłumaczę:grin:

Pozdrawiam
        OOO wlasnie to chyba to. Gdzie sięzmienia tą opcję, bo ja już zdrowie sobie popsulem siedząc i grzebiąc w tych opcjach. Pierwszy post i zastosowanie tej funkcji nic nie dało.

Komentarz

• Slider
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1052

OOO wlasnie to chyba to. Gdzie sięzmienia tą opcję, bo ja już zdrowie sobie popsulem siedząc i grzebiąc w tych opcjach.
          A to ma Ci powiedzieć użytkownik, który tego aparatu nie ma..:-)
          Na górnej ściance drugi przycisk od lewej licząc od lampy błyskowej (pomiędzy przyciskiem podświetlającym górny ekran, a wyboru trybu AF)

Pierwszy post i zastosowanie tej funkcji nic nie dało.
          Co masz przez to na mysli?

Komentarz

• lukas890
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 16

jest przejscie z punktowego na wielosegmentowy i na skupiony, ale zaden z tych trybów rowniez nic nie daje :/

Priorytet jasnych partii obrazu też nie pomógł. Hmm a moze gdzies w zaawansowanych opcjach jest coś dot. tego pomiaru światła ?

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

jest przejscie z punktowego na wielosegmentowy i na skupiony, ale zaden z tych trybów rowniez nic nie daje :/
              Daje, daje, tylko trzeba o tym więcej poczytac, żeby zrozumieć na jakiej zasadzie to działa..;-)

Takich linków jest mnóstwo, poszukaj w google'arce..

Jesli nie to, to opisz dokładniej problem, bo możliwe, że szukamy nie w tym kierunku..:-)

Komentarz

• lukas890
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 16

dam przykład zeby zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 musze ustawic czas naswietlania 1/8000, nie wiem o co chodzi ://

Komentarz

• ExploRa
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 336

Sprawdz co masz ustawione w C.Fn I -6 - Bezpieczne przesuwanie ekspozycji (Tv/Av) ... Tu moze masz wlaczone i tak sie dzieje... C. Fn IV-4 - kierunek obracania nastaw... Bo jezeli to nie to co powyzej i nie Priorytet jasnych partii... Wyjmij baterie podtrzymujaca ustawienia i tyle...
                  www.explora.pl

Komentarz

• wodzu99
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 35

moze nie jest to odpowiedz na twoje pytanie, lecz sugestia, iż moze jest czas by zacząć fotografować z manualnymi ustawieniami... i wtedy ustawiasz wszystko tak jak chcesz...
                    http://www.postrozny.eu || http://www.volley24.pl
                    Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

........ 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0, im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.
                      Pewny jestes?
                      Zeby zdjecie wyszlo to w okreslonym czasie na matryce musi wleciec odpowiednia ilosc swiatla.
                      Dla 1/80 widac f4.0 bylo wystarczajace. Zmniejszyles czas (skrociles) to i przeyslona sie zwiekszyla (zwiekszyl sie otwor) zeby poprawnie naswietlic.

Moze teraz masz "wiecej swiatla - wczesniej robiles w nocy a dzisiaj w dzien. Masz wiecej zastanego zwiatla?

Komentarz

• lukas890
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 16

Wszystkie nastawy są na warto 0 poustawiane.

wlasnie ja wyjalem, ustawilem ponownie date i ...

wychodząc na balkon z obiektywem ef 50 1.8 nie jestem w stanie zrobic na sloncu zdjecia z taka przyslona bo mi max 2.0 pokazuje i 1/8000

zaden error sie nie wyswietla, co to moze byc ? ;/

Komentarz

• mor_feusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1370

masz wlaczone Higlight Tone Priority? (czy jakos tak sie to nazywa)

Komentarz

• lukas890
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 16

Ja już zbaraniałem...

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

1.8 musze ustawic czas naswietlania 1/8000, nie wiem o co chodzi ://
                              Hmm.. Jesli robisz zdjęcie w słoneczny dzień na dworze w południe, to jest to jak najbardziej możliwe. Teraz jeśli zwiększysz wartośc przysłony, czas otwarcia powinien Ci się wydłużyć.

Dalej: jesli jesteś na dworze, masz tryb AV, lub TV i parametry j.w i wejdziesz od pomieszczenia, lub skierujesz aparat w miejsce cienia, to czas też Ci się wydłuży "sam z siebie".

Jesli jest tak jak mówię, to wszystko działa i jest ok:-)

PS: Dobra, inaczej: Poczytaj sobie artykuły w necie o zależności czasu ekspozycji, przysłony i czułości. Poczytaj też o pomiarze światła, bo sypanie konkretnymi przykładami nic nie da, a tym bardziej nie zrozumiesz w ten sposób, na czym to wszystko polega

Miłej lektury!:wink:
                              Ostatnio edytowany przez Slider; 19413.

Komentarz

Pracuję...