[Loome] Koncerty

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loome
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1008

[Loome] Koncerty

Zainspirowany kilkoma osobami z forum, ktorych koncertowki wpadly mi w oko wybralem się na koncert Comy z aparatem. Dylemat był ogromny - czy wczuc się w 1 raz na zywo ze swoim ulubionym zespolem, czy focić.. Wygrała milosc do muzyki. Jednak przez pol godziny aparat byl wlaczony..

Moje pierwsze zdjecia koncertowe - z checia uslysze wszelka krytyke, porady jak unikac bledow. Powiem tylko ze bylo mega ciemno i nawet USM w 85mm pudłował duuuzo. Albo to ja;]

Koniec gadania, oceniajcie! Nie obrabialem, bo stwierdzilem ze psuje tylko foty w PS

1.

2.

3.

4.

5.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dorzuce jeszcze druga seryjke

6.

7.

8.

9.

10.

Ostatnio edytowany przez Loome; 18670. Powód: Automerged Doublepost
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Z jakiegoś dziwnego powodu niektóre zdjęcia mi się w wątku nie wyświetlają. Jak wrzucę link w osobnym oknie to jest ok...

Jeśli chodzi o zdjęcia, to technicznie w porządku, ładne kolory itd., ale jakoś do mnie nie przemawiają. Nie do końca wiem, jaki klimat powinny oddawać, ciut brak im dynamiki (nie wiem, może to taki koncert był). Szczególnie nie łapię zdjęć 8-10.

Ogólnie jak na pierwszy raz, to nieźle, ale w swoim wątku masz o wiele lepsze zdjęcia, z pomysłem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• gunia1990
      Uzależniony
      • 2008
      • 550

gdzie byl koncert? wiadomo, ze coma lubi mroczne klimaty na koncertach
      ogólnie to fajnie, ale stać cie na więcej.. tak jak powiedział juz Tomasz, za mało dynamiki...
      galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• Loome
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1008

dzieki za komentarze.. musze przyznac ze o ile sam koncert dla mnie, fana, był świetny (w Pile, moje rodzinne miasto), to był właśnie mało dynamiczny.. nastawiłem się na troche rockowego krzyku, tymczasem Piotr oszczedza ostatnio swoj głos i wybierali w wiekszosci spokojne kawałki
        dodam tylko tyle ze spodobało mi sie to i pod koniec miesiaca zaczynam chodzic na koncerty

Gunia - Ty focisz z tego co pamietam 70-300 na koncertach? Na moim było tak ciemno, ze ledwo iso 1600 + przysłona 1.8 dawały rade.. albo masz mega stabilna reke, albo nie wiem

Komentarz

• gunia1990
          Uzależniony
          • 2008
          • 550

to zależy jakie koncerty... w klubach jak cos robie to z kitem, bo nic innego nie mam, ale 50tka byłaby fajna.. na plenerowych 75-300 i jakos daje rade, choc nie wiem jak to teraz będzie, z bf... a jak utrzymuje stabilność? jadę na bezdechu - pozostałość po strzelaniu z wiatrówki ^^

Komentarz

• Loome
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1008

50-tka niestety poszla sporo w gore;( wiec trzeba szukac alternatyw. ja szukam wlasnie jakiejs na m42
            kita mi brakuje do szerokich planow
            co do 75-300.. chyba musze wyjac z szafy moją wiatrowke

Komentarz

• gunia1990
              Uzależniony
              • 2008
              • 550

pancolar jest fajny, ale jak kupisz do tego przejsciówke z potwierdzeniem ostrości to wyjdzie na to samo..;/

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

No jesli to pierwszy raz, to daruje sobie ocene, tylko postaram sie nakierowac ;-)

Wg mnie, to wszystkim mozna ogolnie zarzucic jedno - mdłe kolory (czyt. malo kontrastowe).
                Po drugie, to na koncertach wazne jest swiatlo i nawet jak go malo, to istotnym jest gdzie swieci i czy oswietla to co chcemy. Tu praktycznie leci jak popadlo lacznie z rozblyskiem z ramienia (nr 3 - jakby obcy w nim siedzial )
                Po trzecie, to kadrowanie - nr 3 i 4 ok, ale reszta, to jakas pomylka
                Zwroc tez uwage na przechylenia - nie wszedzie one pasuja i zamiast dodawac czesto zle zastosowane niszcza zdjecie (nr 2 - wyglada jakby on zaraz mial na scene upasc albo jakbys Ty upadajac focil )

Ale walcz jak Ci ochota nie minie, bo to fajna zabawa - pozdrawiam :-P

Komentarz

• Loome
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1008

Gunia: przejsciowke mam od dawna, bez potwierdzenia. kiedys ludzie sobie radzili to i teraz ja sobie poradze, zwlaszcza ze akurat nie do akcji a do portretow chce

Pikczer: Twoje porady na pewno są pomocne. Dobrze jest uslyszec kogos krytyke
                  Tylko usprawiedliwie ze czasem przechylenia to byl jedyny sposob zeby ktos mi w kadr nie wlazł, albo zeby uniknac czegos z tła na malej scenie, kiedy indziej to moje braki techniczne w operowaniu juz dosc ciasna stałką
                  Swiatlo z nr 3 wlasnie mi sie podoba za ten efekt, nic nie zrobie

Najtrudniejsze (i najprzyjemniejsze..) dla mnie to odnalezienie dobrego miejsca do focenia, przepychanie sie pod scena no i trafienie w dobry moment. Swiatla błyskały tu ludziom po oczach, a niestety nie mozna przestawic piotra, ani gitarzysty nieco w bok..

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Przy kadrach pionowych próbuj celować tak by boczny (w tym kadrze będzie to górny) punkt AF był na wysokości twarzy, a nie na siłę centralnym w głowę i na większości masz zepsute kadry przez zbyt dużo miejsca nad głową.

Komentarz

• obserwator
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 137

Faktycznie mdłe kolory i brak emocji...Ale nie poddawaj się.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• BeatX
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1751

hehe tez bylem na koncercie comy w te niedziele
                        tyle, ze w Szczecinie a nie w Pile.
                        zaowazylem Twoj watek loomie, dopiero kiedy mialem zakladac swoj
                        co do zdjec to - jak rozumiem - sa to Twoje poczatki w fotografii koncertowej, wiec nie napisze duzo madrego wiecej, niz dotychczas juz napisano.
                        szczegolnie trafne sa uwagi pikczer.
                        ogolnie moj komentarz brzmi: masz zaciecie ku temu - czekam na wiecej!
                        Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                        Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Loome
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1008

dzieki wszystkim za komentarze
                          jako ze z checia przyjąłem wasze porady, to chciałbym się jeszcze dowiedzieć - czy na takich koncertach gdzie jest ciemno jak u murzyna po prostu czekacie az swiatlo padnie na członka zespołu, czy może wspomagacie się lampką? kilka razy próbowałem, ale zdjecia tracił cały urok
                          co do kadrowania - źle się ustawiłem widocznie jak na 85mm na cropie, bo mialem do wyboru albo duzo dołu, albo powietrze nad głową.
                          w wakacje na pewno wroce do tego

Komentarz

• obserwator
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 137

tylko światło które znajdziesz.... broń boże błyskowe..

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• Loome
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1008

uff no to chociaz to wiedzialem jak zrobic

Komentarz

Pracuję...