20D i Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG HSM

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chase
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 41

20D i Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG HSM

Witam,
    niedawno nabylem sprzet jak w tytule. "Troszke" martwi mniej jednak jakosc uzyskiwanych zdjec. Konkretnie chodzi o ostrosc. Mam wrazenie ze aparat ostrzy ciut na chybil trafil.
    Tutaj zamiescilem cropy:

Sa to cropy ze srodka kadru. Wszystkie zdjecia na AF. Reszta podstawowych informacji pod kazdym cropem.
    I teraz pytanie:
    1. Czy gdzies ja popelniam blad?
    2. Czy ten sprzet tak ostrzy?
    3. Czy sprzet jest walniety?

Z gory dziekuje za zainteresowanie tematem.
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

Jestes pewien, ze dwa pierwsze zdjecia sa zrobione przy takiej samej przyslonie? Ekspozycja zdjecia mniej wiecej taka sama a roznica w czasie migawki cwierc sekundy...

Wez no zerknij do exifa, bo mi sie cos wydaje, ze to drugie zdjecie jest zrobione na f/3.2 i wyszla dokladnie taka sama roznica miedzy pelna dziura a lekkim przymknieciem, co w przypadku tego mercedesa

Anyway... jesli sie spodziewales, ze sigma 70-200/2.8 to super szklo i bedziesz mial na pelnej dziurze jakosc eLki, to... gratuluje optymizmu i wspolczuje rozczarowania ;-)

Komentarz

• chase
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 41

Zamieszczone przez kavoo
      Jestes pewien, ze dwa pierwsze zdjecia sa zrobione przy takiej samej przyslonie? Ekspozycja zdjecia mniej wiecej taka sama a roznica w czasie migawki cwierc sekundy...

Wez no zerknij do exifa, bo mi sie cos wydaje, ze to drugie zdjecie jest zrobione na f/3.2 i wyszla dokladnie taka sama roznica miedzy pelna dziura a lekkim przymknieciem, co w przypadku tego mercedesa
      Oba zdjecia zrobione na przyslonie f/2.8. Obie fotki dzieli 14 sekund. Dzien byl pochmurny, wiec zmienne warunki oswietleniowe stad pewnie taka roznica czasu. Exifa juz znam na pamiec ;-)

Zamieszczone przez kavoo
      Anyway... jesli sie spodziewales, ze sigma 70-200/2.8 to super szklo i bedziesz mial na pelnej dziurze jakosc eLki, to... gratuluje optymizmu i wspolczuje rozczarowania ;-)
      Akurat spodziewalem sie dokladnie tego co uzyskalem na drugiej fotce od gory, niczego mniej i niczego wiecej. Jednak takie mydlo (czasem ciut mniejsze) jak na pierwszym cropie pojawia mi sie stosunkowo czesto (i rowniez wystepuje przy przyslonie f/4.0, choc chyba znacznie rzadziej i w duzo mniejszym stopniu).

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

Zamieszczone przez kavoo
        o prosze Pana, to ja zaprotestuję :-P . Mimo wielu deklareacji na tym forum nie potrafiłem znaleźć żadnego zdjęcia z 70-200/2.8L, które w widoczny sposób różniłoby się jakością zdjęcia od mojej Sigmy. Ba pojawiły się nawet przykłady dające wręcz odwrotne dowody. Miłość do literki L potrafi być wielka, wiem :wink: , ale akurat w przypadku tego szkła się nie zgadzam.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Głupie pytanie: czy używasz filtra UV i jakiego?
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• chase
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 41

Zamieszczone przez muflon
            Głupie pytanie: czy używasz filtra UV i jakiego?
            Nie uzywam zadnego. Zwyczajnie jeszcze nie zdazylem kupic.

PS Przed chwila robilem testy na MF i efekty uzyskane w pelni mnie zadowalaja (jesli chodzi o ostrosc jak i wszelkie inne aspekty).

Tak wyglada u mnie AF:

A tak wyglada u mnie MF:

W obu przypadkach czas 1/2500, przyslona f/3.2. Od razu dodam ze wzrok mam slaby i na MF niekoniecznie musialem uzyskac najlepsze ostrzenie.
            Ostatnio edytowany przez chase; 2796.

Komentarz

• asterix
              Uzależniony
              • 2005
              • 793

podzielam zdanie Kubaman`a, porownywalem zdjecia Elżbiet przy 2.8 i jakos nie widze roznicy z moja sigma..
              Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Wygląda to średnio. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3820 - przeczytać pierwszego posta, wykonać, ewentualnie udać się do serwisu.
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez chase
                  Oba zdjecia zrobione na przyslonie f/2.8. Obie fotki dzieli 14 sekund. Dzien byl pochmurny, wiec zmienne warunki oswietleniowe stad pewnie taka roznica czasu. Exifa juz znam na pamiec ;-)
                  Skoro tak twierdzisz... nie ma podstaw by nie wierzyc ;-)

Zaryzykowalem taki wniosek, bo - jak piszesz i jak widac - byl dzien pochmurny, a jeszcze nie widzialem pelnego zachmurzenia, przy ktorym natezenie swiatla by sie zmienialo ;-)
                  Tym bardziej, ze roznica miedzy f/2.8 a f/3.2 to dokladnie tyle samo, co roznica miedzy 1/1250s a 1/1000s - czyli 1/3 EV. No i tak mi sie wlasnie skojarzylo ;-)

Komentarz

• Semtex
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 347

Z tymi szkłami z tego co wiem jest różnie - duże róznice pomiędzy egzemplarzami. Jeżeli reszta szkieł na tym body dobrze Ci działa to nie ma powodu żeby podejrzewać iż z body jest coś nie tak w takim razie może podepnij to szkło do innego body i zobacz + zdecyduj. PS czy to nowe szkło i gdzie je kupiłeś ??? pytam bo na allegro krążą ostatnio skopane sigmy
                    5d + plecak

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

no to trochę bez sensu , przecież pokazał, że na MF jest lepiej niż dobrze więc ewidentnie jest to sprawa body i AF. Praktyka pokazuje, że aparaty nie ostrzą dokładnie tak samo z różnymi szkłami - może niektórzy pamiętają moje potyczki z tamronem ze stopki? Miałem identyczny problem i pomogła (choć nie w 100%) zmiana przycisku AF na "*". (Swoją drogą jest to lepsze rozwiązanie IMHO :cool: )
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Tylko jedna drobna kwestia - zdjęcie z AF nie jest ostre nigdzie. IMHO jest poruszone a nie źle wyostrzone...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Krzychu, to jest crop 100%.

Poza tym to nie mówimy tutaj o FF/BF tylko o innej wadzie AF - braku łapania fokusa w ogóle, mimo potwierdzenia w wizjerze. Miałem to samo z Tamronem ze stopki.
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• chase
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 41

Semtex, Krzychu - jeżeli na 10 prób z MF jest 10 ostrych zdjęć i w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach czasu i przysłony z AF na 10 zdjęć jedno jest ostre to raczej nie możemy tutaj mówić o poruszeniu. Z tego też samego powodu wykluczam wade szkla (bo szkło raczej nie psuje się na 10 zdjęć żeby potem się nagle na jedno naprawić - no przynajmniej mi ciężko sobie wyobrazić taki przypadek). Na razie miejsca zakupu nie będę podawał póki nie wyjaśnie sprawy do końca (nie ma co siać paniki i robić jakiejś antyreklamy). Sprzęt było kupowany jako nowy (a jak z tym nowym jest to też różnie bywa - sam tutaj na forum czytałem na ten temat).

Kubaman chyba ma racje. Raz czy dwa na 10 zdjęć mi dobrze wyostrzy (a przynajmniej tak żeby mi odpowiadalo). Jutro przy dobrym świetle sprawdze jaki będzie efekt zastosowania "*".

Komentarz

• Semtex
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 347

Ja nie mówiłem o poruszeniu tylko o sprawdzeniu z innym body - może po prostu szkło tzn. ten egzemplarz jest walnięty - potestuj i daj znać
                              5d + plecak

Komentarz

Pracuję...