pomiar światła, a punkt AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dazz
    • 2026

pomiar światła, a punkt AF

Mamy aktywne wszystkie punkty AF. Blokujemy ekspozycję. Każde kolejne wciśnięcie "*" mierzy światło (np. w 300D pokrywając 9% kadru, ale załóżmy że punktowo). Lamerskie pytanie, ale którym punktem dokonywany jest pomiar ?
    Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez dazz
    Lamerskie pytanie, ale którym punktem dokonywany jest pomiar ?
    centralnym

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

jezeli chcesz zablokowac expozycje musisz przytrzymac spust migawki wcisniety do polowy - aparat zapamieta ostatni pomiar uwzgledniajac uzyty punkt AF
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Czacha
        jezeli chcesz zablokowac expozycje musisz przytrzymac spust migawki wcisniety do polowy - aparat zapamieta ostatni pomiar uwzgledniajac uzyty punkt AF
        Co jeśli aparat łapie ostrość dwoma skrajnymi punktami AF ?

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Wiec pomiar jest usredniony pomiedzy te dwa punkty - tak wskazuje logika. Pytanie tylko, po co uzywasz szerokiego pola AF?

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

Wiec pomiar jest usredniony pomiedzy te dwa punkty - tak wskazuje logika. Pytanie tylko, po co uzywasz szerokiego pola AF?
            logika logiką, ale wg mnie EOSy przy pomiarze punktowym (te 9% ) mierzą tylko w centrum...

innymi słowy aktywny/wybrany/włączony punkt AF nie ma wpływu na miejsce pomiaru światła - tak mi się wydaje, ale nie jestem tego pewien i z chęcią bym posłuchał, gdyby mnie ktoś skorygował...

inaczej jest z pomiarem światła lampy błyskowej. tu jest bardziej inteligentnie (E-TTL II).
            pozdro.,
            m.

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

AIM, czyli system pomiaru swiatla z uwzglednieniem aktywnego pola AF ma miejsce w Canonach... zwlaszcza podczas korzystania z wielu pol AF.. tak naprawde pomiar matrycowy nie jest matrycowy.. dopiero w zaawansowanych aparat typu EOS 3 mozna wylaczyc powiazanie pomiaru z aktywnym punktem AF..

nikon i minolta maja prawdziwa matryce.. canon imo przedobrzyl i przy przesiadce z innego systemu trzeba sie od nowa uczyc mierzyc ekspozycje, bo canon robi to inaczej niz reszta.. oczywiscie po opanowaniu dziala to w 100% skutecznie

Komentarz

• gawryl
                Uzależniony
                • 2004
                • 810

chyba jednak Czacha sie myli...

zajrzalem do swojej instrukcji, i tam stoi jak wol:
                1)
                w trybach basic AE blokuje ekspozycje i nie ma nic wspolnego z pomiarem skupionym
                2)
                w trybach kreatywnych AE mierzy ze srodka 9% (w przybl) widocznego pola (s. 84) i blokuje.
                350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

to znaczy ze nie masz AIM'a

Komentarz

• hekselman
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 568

Na tym właśnie polega "inteligentny" system poniary światła Canona...

Komentarz

• dazz

Pytanie było czysto teorertyczne, prawie zawsze używam centralnego punktu AF.

Zamieszczone przez mxw
                      logika logiką, ale wg mnie EOSy przy pomiarze punktowym (te 9% ) mierzą tylko w centrum...

innymi słowy aktywny/wybrany/włączony punkt AF nie ma wpływu na miejsce pomiaru światła - tak mi się wydaje, ale nie jestem tego pewien i z chęcią bym posłuchał, gdyby mnie ktoś skorygował...
                      Zajrzałem do instrukcji od 300D i rzeczywiście (chociaż nie jest to wprost napisane) nie ma zależności między aktywnym punktem AF i miejscem pomiaru światła, zawsze brany jest punkt centralny.

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

w zasadzie najlatwiej przekonac sie o tym jak mierzy swiatlo usatwiajac kadr tak aby czesc czujnikow ustawiala ostrosc na jasne, a czesc na ciemne...

u mnie w eosie 3 przy deafultowych nastawach aparat bierze pod uwage czujnik AF ktorym jest ustawiona ostrosc..

w 10D matrycy nazwac matryca sie nie dalo.. zreszta w 300D jest podobnie.. polecam po prostu wczuc sie w aparat

Komentarz

Pracuję...