[kaczy_grzmot] Jeszcze Stocznia...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaczy_grzmot
    • 2026

[kaczy_grzmot] Jeszcze Stocznia...

Witajcie!
    Poniżej moje pierwsze próby fotoreportażu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi - zwłaszcza odnoszące się do narracji, ale także inne - do kadrów itp.

Wydarzenie dotyczy ostatniego wodowania statku w stoczni szczecińskiej.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

Pozdrawiam!
  • BRS
    Bywalec
    • 2009
    • 116

podoba mi sie 5
    jak dla mnie typowa prasowka
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• Tanto
      Coś już napisał
      • 2007
      • 94

Pewnie za dużo już widziałem dobrych zdjęć z wodowań i dlatego te oceniam dość chłodno, zwłaszcza że nie widzę tu najlepszego (jeśli chodzi o dynamikę) momentu w trakcie wodowania - rozbryzgów w chwili gdy kotwice wpadają do wody.

Jeśli chodzi o inne zdjęcia:
      - co chciałeś pokazać na 7? Ścianę czy tłum który pojawił się na wodowaniu? Na tym zdjęciu widać spore niezdecydowanie.
      - 13 - nie widzę żadnego związku z wodowaniem, troje znajomych sobie rozmawia, a jeden z nich pracuje w stoczni. Jeśli dodasz do niego opis np. "Matka Chrzestna tuż po wodowaniu" to zacznie jakoś funkcjonować, bez tego jest to zwykły 'pstryk'.
      - 14 - aż błaga o wyretuszowanie tych rąk z aparatem
      - 15 - co chciałeś przekazać tym zdjęciem? Bo widzę tylko faceta na wózku akumulatorowym od d... strony.

Komentarz

• kuzi4
        Początki nałogu
        • 2008
        • 411

Tanto - popatrz jeszcze raz na 15... Jesteś trochę starszy ode mnie, na pewno załapiesz.
        WWW.RSMP.PL
        http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
        WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
        www.rallynews.pl

Komentarz

• BRS
          Bywalec
          • 2009
          • 116

15 traktuje jak kobiete - chwilo liczy sie wnetrze
          Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
          http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• Hellfire
            Początki nałogu
            • 2006
            • 414

Nudne.

Komentarz

• Rob.K
              • 2008
              • 13

Dziwi mnie że nikt jeszcze nie powiedział że prawie wszystkie zdjęcia są niedoświetlone/nieostre. Może lepiej byłoby dla autora gdyby najpierw skupił się na technice a później na narracji.

Komentarz

• kaczy_grzmot

Bardzo Wam dziękuję za uwagi! Już straciłem nadzieję, że ktokolwiek się odezwie.

Rob.K
                Odnośnie braku ostrości na niektórych zdjęciach - obrabiam je na monitorze CRT (swoją droga jestem na etapie kalibrowania) i rzeczywiście nie zawsze mam pewność czy są ostre. Natomiast wiem, które na pewno nie są i zdaję sobie sprawę, że to mój błąd techniczny, ale po prostu uznałem, że warto je pokazać ze względu na emocję, którą, IMHO, mogą ze sobą nieść.

Nieostre które widzę:
                1. - facet na 1. planie nieostry (ale chciałem mieć jakieś trochę ciekawsze zdjęcie idącego tłumu)
                8.,9. - za późno zobaczyłem czas w stos. do ogniskowej (ale uznałem, że zaduma, zwłaszcza na 8., jest warta pokazania)
                15. - j.w., (ale ważne jako podsumowanie, które jak widzę niektórzy odczytali)

Czy ktoś widzi jeszcze jakieś inne nieostre?

Zbyt ciemne. Dylemat j.w. np. 2. i mi wydaje się zbyt ciemne, jednak na odbitce wygląda ok (niewykluczone, że jaśniejsze byłoby jeszcze bardziej ok).

Czy oprócz 2. i 3. są jeszcze jakieś zbyt słabo naświetlone?

Tanto

Rzeczywiście, kotwice przegapiłem , czego zresztą żałowałem, bo miałem warunki, żeby zrobić zdjęcie.

7. - oczywiście chciałem pokazać tłum, jednocześnie uznałem, że w kontekście tej ściany wygląda dobrze - ściana uwypukla ścisk, który tam panował i po prostu, IMHO, ładnie ujmuje tłum w ramy. Przyznam, że robiłem to zdjęcie wg mojego osobistego gustu kadrowego i za bardzo nie wiem co można by zrobić z tym kadrem, żeby był lepszy - chętnie zobaczyłbym propozycję.

13. - usłyszałem, że to szef stoczni, więc go ustrzeliłem . Ale następnym razem pomyślę nad opisami.

14. - pełna zgoda. Kombinowałem z tym kadrem - pionowo, bez rąk, ale tak wygląda najlepiej. A moje zdolności retuszu nie są tak dobre. Jakoś sobie radzę przy jednolitym tle, ale tutaj miałbym problem.

15. - trochę jak Spartanie, którzy wracali na tarczy... A że nieostre i mogłoby być ostrzejsze, to jasne.

Jeszcze raz dzięki za uwagi!

Pozdrawiam!

Komentarz

• Tanto
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 94

Tak na szybko wyprodukowane:

W przypadku tłumu nadal nie pasuje mi duża jasna plama ściany która odwraca uwagę, o wiele ciekawiej by wyglądał mur z cegieł, można by było jeszcze przykadrować od góry ale wtedy wycinamy okienka które rozjaśniają ciemnobrązową plamę murów.
                  Era cyfrówek pozwala na zrobienie kilku/kilkunastu ujęć danego tematu, człowiek nie musi już liczyć ile klatek na slajdzie mu jeszcze zostało ;-) , pamiętaj o tym. Lepiej wykasować z dysku cztery zbędne zdjęcia, niż mieć jedno 'takie sobie'.

Drugie zdjęcie - tak ja bym to widział.
                  W takich sytuacjach mamy minimalną możliwość ustawiania sceny, dlatego retusz komputerowy jest bardzo przydatny (mimo że niektórzy bardzo się na niego oburzają) i pozwala 'uratować' ujęcie. Osobiście wiele razy robiąc zdjęcia ustawiam kadr tak żeby łatwiej było wyretuszować zbędne elementy.

Komentarz

• kaczy_grzmot

Podobają mi się Twoje kadry; i zachowałeś też wrażenie ścisku, które powodują ściany. Teraz bym inaczej zrobił to zdjęcie.

Rzeczywiście wygląda zdecydowanie lepiej.
                    Dzięki za uwagi i przykłady - pouczające! :-)

Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...