24-70L vs. 28-70L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Conik
    Bywalec
    • 2004
    • 174

24-70L vs. 28-70L

ja sie maja wzgledem siebie te dwa szkla...pomijam 24 i 28 mm na szerokim koncu...bardziej chodzi mi o kwestie jakosci przy uzyciu z eosem 10D...roznica w cenie dosc znaczna...
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Było... w skrócie: jeśli znajdziesz dobry egzemplarz 28-70, to bierz - różnica w jakości niewielka.
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez muflon
      Było... w skrócie: jeśli znajdziesz dobry egzemplarz 28-70, to bierz - różnica w jakości niewielka.
      Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami. Poszukaj dobrego egzemplarza 28-70/2.8L a będziesz zadowolony tak jak ja :grin:
      Żeby nie być gołosłownym to jest fotka przy f/2.8, pomniejszona i lekko skompresowana (ale jeżeli jesteś zainteresowany to wrzucę gdzieś full size):

A to jest porównanie z 50/1.4 przy f/2.8

Komentarz

• Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2063

Powiedzcie krótko dlaczego trudno kupić dobry egzemplarz 28-70 czy 24-70?
        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Semtex
          Początki nałogu
          • 2005
          • 347

Był kiedyś wątek w tym temacie - cześć obiektywów żle współpracuje z cyfrówkami - pomimo iż powinno dobrze - dlatego trzeba testować bo teoria teorią a praktyka i tak swoje. Z analogiem brak problemów
          5d + plecak

Komentarz

• Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2063

Pamiętam tę dyskusję nt 24-70 L i odsyłania do serwisu, to ponoć pomagało. Swoją drogą Canon mógłby poprawić tę serię szkieł.
            EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez mmsza
              Heh, 3k za szkło z odpryskiem na soczewce - ludzie to sumienia nie mają.
              Hmm, czy to nie Ty ostatnio broniłeś (przy okazji 70-200) tezy, że "sprzedaję za ile mam ochotę, jak komuś nie pasuje, to niech szuka gdzie indziej"?
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Zamieszczone przez mmsza
                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61710202
                Heh, 3k za szkło z odpryskiem na soczewce - ludzie to sumienia nie mają.
                Nic to, szukamy dalej
                A może 24-70 jednak? A nuż dobra sztuka... :-)
                http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5004

Komentarz

• Corwin
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 36

Zamieszczone przez mmsza
                  Taaa
                  Tak się składa że jest dobra Gdybym nie musiał to bym się nie pozbywał...

Corwin
                  2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

Zamieszczone przez Corwin

Corwin
                    Czy mógłbyś wrzucić mi sampla na arkan(wywal_to)@arkan.net.pl - unedited f2.8 przy 24 i 70mm? Bedę zobowiązany, bo jakoś nikt z włascicieli "dobrych" 24-70 nie chce pokazać sampla :-(
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• p13ka
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1013

Zamieszczone przez Corwin

Corwin
                      Ja również chętnie zobaczę przykładowe fotki przy f/2.8, bez obróbki, pełny rozmiar. Prosiłbym na [email protected].

Komentarz

• Amber
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 133

A ja je wyślę, zarówno Arkanowi jak i p13ce - bez JAKIEJKOLWIEK OBRÓBKI, PROSTO Z APARATU Mam nadzieję ze macie skrzynki bez ograniczeń. Bo jak widzę poszukiwanie ostrości staje się trochę chorobliwe...

Dodane - Arkan, outlook odrzuca mi podany przez Ciebie adres email:
                        arkan(wywal_to)@arkan.net.pl
                        Do p13ki fotki poszly.

Acha, w tych fotkach, punkt AF na cyfrze "4" pudełka.
                        Ostatnio edytowany przez Amber; 339.
                        Wind i ...ciągłe wydatki...

Komentarz

• Angmar
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 105

Zamieszczone przez p13ka
                          Poszukaj dobrego egzemplarza 28-70/2.8L a będziesz zadowolony tak jak ja :grin:
                          Ja szczerze mówiąc nie byłbym zadowolony tak jak ty - w tym porównaniu z zegarkiem piękna aberracja chromatyczna na zdjęciu z 28-70L wychodzi w blikach ;-) Jeśli miałbym mieć taką aberrację ze szkła za 3-4 tysiące złotych, to chyba wolałbym kupić sobie jakąś hybryde typu A200 - co prawda aberracje były by pewnie nie mniejsze, ale za to ile taniej ;-)

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Zamieszczone przez Amber
                            A ja je wyślę, zarówno Arkanowi jak i p13ce - bez JAKIEJKOLWIEK OBRÓBKI, PROSTO Z APARATU Mam nadzieję ze macie skrzynki bez ograniczeń. Bo jak widzę poszukiwanie ostrości staje się trochę chorobliwe...
                            Dzięki! Mam tak dużą skrzynkę, że nie powinno być problemu, a moja prośba o sample to raczej ciekawość, chęć porównania z moim naprawdę dobrym 28-70L. :-)

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

Zamieszczone przez Angmar
                              Ja szczerze mówiąc nie byłbym zadowolony tak jak ty - w tym porównaniu z zegarkiem piękna aberracja chromatyczna na zdjęciu z 28-70L wychodzi w blikach ;-) Jeśli miałbym mieć taką aberrację ze szkła za 3-4 tysiące złotych, to chyba wolałbym kupić sobie jakąś hybryde typu A200 - co prawda aberracje były by pewnie nie mniejsze, ale za to ile taniej ;-)
                              Oj bez przesady, w końcu to pełna dziura a z aberracją można sobie poradzić, gorzej z mydłem :wink:

Komentarz

Pracuję...