duży szum, czy to normalne?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • waka
    Bywalec
    • 2008
    • 127

duży szum, czy to normalne?

Wczoraj byłem pocykać zachód słońca. Moim zamysłem było żeby dół był jako sylweta czarna, a niebo i słońce w soczystych kolorach. Pomiar skierowałem więc w okolice słońca. czas wychodził róznie od około 1/2000 do 1/200 zależy skąd robiłem pomiar. na kompie jak zgrałem foty i rozjaśniłem rawa to wyszedł bardzo zaszumiony mimo że było iso 100 lub 200. czy jest to normalne czy nie powinno tak być? zdjęcia z canona 1000d
  • hardtmuth
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 21

Nie jestem zbyt doswiadczony jeszcze w wywolywaniu raw`ow, ale przy rozjasnianiu zawsze pojawiaja sie szumy i tu nie ma znaczenia iso, bo iso dorzuca Ci szumy juz do poczatkowego zdjecia. Potem po rozjasnianiu szumy dochodza ze wzgledu na proces obrobki zdjecia, tutaj rozjasniania.

Komentarz

• krzysztofr
      Bywalec
      • 2008
      • 233

Zależy jak bardzo zdjęcie było niedoświetlone. Jeżeli wyciągałeś 2EV to nie ma co się dziwić.
      Podstawa to prawidłowo naświetlić zdjęcie
      Krzysztof Rogoziński | fotografia
      http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• waka
        Bywalec
        • 2008
        • 127

no dól był bardzo niedoświetlony. można powiedzieć że albo był zupełnie czarny, lub ledwo było coś widać

Komentarz

• Slider
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1052

Zamieszczone przez waka
          no dól był bardzo niedoświetlony. można powiedzieć że albo był zupełnie czarny, lub ledwo było coś widać
          Hmm.. Myslę, że w takim przypadku mozna to tak zostawić. Rozpiętość tonalna takich scen jest na tyle duża że matryce sobie z nimi nie radzą, a jesli zalezy nam na szczegółach w ciemnych partiach nie wyciągając przy tym RAW'a o 2EV, to nie ma innej rady jak HDR:-) Rzecz w tym, że takie obrazki z przesadzonym HDR'em wyklądają dość kiczowato, dlatego napisałem, żeby zostawić niedoświetlone:-)

Komentarz

• waka
            Bywalec
            • 2008
            • 127

ok dzięki. zdjęcie z założenia miało być niedoświetlone co miało dać ciemny, sylwetowy dół. szum zobaczylem już przy zabawie i zastanowiło mnie czy tak ma być

Komentarz

Pracuję...