Capture One i Sharpening

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinmarg
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 27

Capture One i Sharpening

Mam pytanie do użytkowników CO. Nigdy nie używam przy wywoływaniu RAW-a Sharpeningu w tym programie, ale z ciekawości postanowiłem spróbować i przy wywołaniu i eksporcie do Psa fotka jest nie wyostrzona (od razu zaznaczę że Sharpenin nie mam zaznaczone Disable). Myślałem że mam problem ze wzrokiem, ale przeostrzyłem ją na maksa w CO i po eksporcie idzie do PS-a ze wszystkimi korektami ale bez ostrzenia. Zauważył ktoś z was coś takiego, czy tylko u mnie się tak dzieje? Dotyczy to zarówno Tiff-a jak i JPG-a.
  • ptrk
    Bywalec
    • 2005
    • 116

U mnie nic takiego sie nie dzieje.

Komentarz

• quail
      Początki nałogu
      • 2008
      • 400

Moje C1 ostrzy. Wersja 4.

Komentarz

• marcinmarg
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 27

.

Może gdzieś coś w samym programie jest do ustawienia?

Komentarz

• Ergo5218
          Coś już napisał
          • 2008
          • 65

mam dokładnie ten sam problem, właśnie chciałem założyć podobny wątek.
          Czy ktoś może nam pomóc w temacie.
          W wersji 3,7 nie było tego problemu, natomiast pojawił się w 4.5
          7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
          Moje fotki www.gasin.pl

Komentarz

• 2marekm
            Początki nałogu
            • 2007
            • 419

Spróbujcie wersji 4.6.1. Ja w poprzedniej co prawda miałem inne problemy, które teraz nie pojawiają się w najnowszej.

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez quail
              Moje C1 ostrzy. Wersja 4.
              Nie ostrzy a masakruje.
              Jeśli masz licencję, to zerknij z ciekawości jak może wyglądać wyostrzanie w C1 v. 3.7.6
              Jest zdecydowanie lepiej, nie ma porównania. Niestety starsza wersja nie wspiera nowych aparatów.
              A jak już jesteśmy przy C1 v.4xx. Skomplikowany plik z 5dII eksportuje ok.20s., to samo w LR dzieje się w 10-11s.
              Jarek

Komentarz

• quail
                Początki nałogu
                • 2008
                • 400

Zamieszczone przez oskarkowy
                Jeśli masz licencję, to zerknij z ciekawości jak może wyglądać wyostrzanie w C1 v. 3.7.6
                Jest zdecydowanie lepiej, nie ma porównania. Niestety starsza wersja nie wspiera nowych aparatów.
                Mam licencję wersji nie-Pro. Dawno temu używałem 3.7 i szczerze mówiąc jestem bardziej zadowolony z ostrzenia czwórki - widać więcej detali.

Komentarz

• marcinmarg
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 27

.

To jest fakt zauważyłem bardzo długi eksport w porównaniu do L.

Komentarz

• Pirx
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 485

Ja nie narzekam na ostrzenie w C1 4.1.
                    Standardowo mam ustawione tak jak na obrazku i dopiero od ISO 800 zaglądam do tej zakładki. Do oglądania na monitorze (zwykle do oglądania używam FastStone) jest dla mnie o.k.

Jeśli ktoś ma inne sugestie chętnie sprawdzę u siebie.
                    Pozdrawiam,
                    Pirx

Komentarz

• Ergo5218
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 65

Temat nie dotyczy ostrzenia w samym C1, tam wszystko jest ok, natomiast po zapisie zdjęcie wychodzi jakby nie było ostrzone
                      7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
                      Moje fotki www.gasin.pl

Komentarz

• Barthek1983
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 25

Mam pytanie dotyczące właśnie ostrzenia RAW-ów...
                        W DPP jest suwak sharpness, którym można ustawić ostrość tak jak w aparacie od 1-10.
                        Gdzie znajduje się ten suwak w Capture One?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        EDIT - dodatkowo gdzie jest opcja, aby program wyświetlał zdjęcia z ustawieniami jakie zrobił aparat? Na przykład mam zdjęcie zrobione Canon 5D MK II z saturation ustawione +1 a Capture One wyświetla na 0 - ciekawe co jeszcze wyświetla "po swojemu". Dodatkowo zdjęcia robione w formacie innym niż pełny RAW nie mają opcji Lens Correction - Unsupperted file.
                        Ostatnio edytowany przez Barthek1983; 23018. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• dulak
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 268

Zamieszczone przez Barthek1983
                          Mam pytanie dotyczące właśnie ostrzenia RAW-ów...
                          W DPP jest suwak sharpness, którym można ustawić ostrość tak jak w aparacie od 1-10.
                          Gdzie znajduje się ten suwak w Capture One?
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          EDIT - dodatkowo gdzie jest opcja, aby program wyświetlał zdjęcia z ustawieniami jakie zrobił aparat? Na przykład mam zdjęcie zrobione Canon 5D MK II z saturation ustawione +1 a Capture One wyświetla na 0 - ciekawe co jeszcze wyświetla "po swojemu". Dodatkowo zdjęcia robione w formacie innym niż pełny RAW nie mają opcji Lens Correction - Unsupperted file.

Poczytaj w necie o podstawach RAW i o oprogramowaniu, a sam odpowiesz sobie na pytanie, bo zbyt długo by pisać o tym. Jak chcesz kopiować ustawienia JPGa do RAW to użyj DPP lub w ogóle nie używaj formatu RAW. C1 to "nieco" kreatwyniejszy soft niż DPP.

Komentarz

Pracuję...