View Full Version : [Krakow] Ruiny, rudery i inne szkieletory

birez
25-07-2005, 01:20
Witam,

Kawalek na polnoc od Krakowa leza sobie Tonie (w zasadzie to granicza z Krakowem). Swego czasu postanowiono wybudowac tam piekna nowa baze dla MPK. Budowa ruszyla pelna para, zaczely pojawiac sie hangary i budynki... ale jak to bywa, budowy nie dokonczono. Wybudowane obiekty (lacznie z kanalizacja, itp) pozostawiono na pastwe losu i czasu.

Krakow stracil w ten sposob piekna baze ale zyskal za to obiekt fotograficzny, szegolnie dla milosnikow klimatow apokaliptycznych. Stoja tam wraki budynkow, jakies slupy, luzne sciany, studzienki kanalizacyjne - generalnie krajobraz po wojnie.

Z "nieba" wyglada to tak (http://maps.google.com/maps?q=krak%C3%B3w,+poland&ll=50.100322,19.920337&spn=0.002857,0.007359&t=k&hl=en), natomiast z ziemi mozemy ogladac m.in. takie widoki:

http://img322.imageshack.us/img322/231/normalimg26775so.jpg (http://canon-board.info/attachment.php?attachmentid=216&stc=1)

W srodku jest znacznie ciekawiej :)

Oczywiscie zdjecie bylo zrobione juz jakis czas temu - teraz, w lecie, wszystko jest tam zarosniete zielenia ale mysle ze to nawet dodaje uroku, a nawet rzeklbym, ze zmienia nieco wymowo miejsca. (aczkolwiek nie przedarlem sie jeszcze przez krzaczory zeby to obadac - jakos czasu malo...)

Gdyby ktos sie tam wybral, musze ostrzec, ze jak kazda ruina i ta sklada sie glownie z dziur i wystajacych pretow (sam nawet o malo co w jedna nie wpadlem) a wnetrza piwnic skladaja sie glownie z blota po kolana, wiec wysoka ostroznosc zalecana.

Zastanawiam sie tez, czy w samym Krakowie lub w okolicach znajduja sie podobne budowle, ktore by mozna spokojnie ofocic. Jezeli ktos cos takiego zna, to chetnie bym sie o tym dowiedzial. (o Szkieletorze wiem, zreszta kto nie wie ale jakos mnie nie pociaga)

Pozdrawiam,
Pawel

Tomasz Golinski
25-07-2005, 01:29
(o Szkieletorze wiem, zreszta kto nie wie ale jakos mnie nie pociaga)
To jeden z tych dwóch wieżowców śmiesznycH?

birez
25-07-2005, 01:36
Dwoch ? Hmmm...

Szkieletor to takie 90 metrowe ustrojstwo stojace przy rondzie Mogilskim (jedno warte drugiego)

Wyglada toto tak. (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Szkieleteor_in_krakow.JPG)

Natomiast nie wiem ktory, w tym ukladzie, bylby ten drugi.

Tomasz Golinski
25-07-2005, 01:43
Wlasnie o tym myslalem. Ale wydawalo mi sie, ze byl drugi taki, ale zostal ostatnio wykonczony. Myle sie?

birez
25-07-2005, 01:46
Wlasnie o tym myslalem. Ale wydawalo mi sie, ze byl drugi taki, ale zostal ostatnio wykonczony. Myle sie?
Wykonczony ? Nie to na pewno nie w Krakowie :D

U nas ostatnio to zaczynaja duzo ale koncza raczej niewiele. A tego to nawet nie wyburza, bo nikogo na to nie stac :-/
Zapewnie sam sie zawali i wlasnie dlatego nie mam zamiaru go atakowac z aparatem - te budynki Toniach wygladaja jednak stabilniej :)

tattoo
25-07-2005, 01:52
Witam

Chętnie zobaczył bym jeszcze kilka zdjęć tego miejsca ,jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu to podeślij mi kilka-kilkanaście fotek na tattoo@tenbit.pl .
Chyba że "wiszą" gdzieś na www

Pozdrawiam

Polaco
25-07-2005, 07:55
Fajne miejsce, szkoda ze mieszkam tak daleko od Krakowa bo juz bym tam dawno sie pojawil na sesje foto :D

birez
25-07-2005, 08:44
Witam

Chętnie zobaczył bym jeszcze kilka zdjęć tego miejsca ,jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu to podeślij mi kilka-kilkanaście fotek na tattoo@tenbit.pl .
Chyba że "wiszą" gdzieś na www

Pozdrawiam
Jak tylko odnajde miejsce gdzie bede mogl sobie zahostowac galerie, to dam namiar na www (warunuek - serwer musi sie nie zepsuc po wrzuceniu takiego badziewia jakie ja produkuje).

Obecnie sa na www ale dziala to strasznie i na dodatek zarzyna mi lacze ;) (128 kilo uploadu potega...) wiec nie polecam takiego ogladania

ripek
25-07-2005, 09:22
Można spróbować Fort na poligonie pasternik. W tygodniu wojsko może się strzępić o niezapowiedzianego fotografa ale w niedziele można wejść z grupą airsoftowców którzy się tam strzelają. Ciekawe klimaciki!

Yooreck
25-07-2005, 10:14

Nie mylisz się. Ten drugi stoi przy Rondzi eKotlarskim i jest siedziba, ze tak powiem, jednego z banków :)

birez
25-07-2005, 11:33
Nie mylisz się. Ten drugi stoi przy Rondzi eKotlarskim i jest siedziba, ze tak powiem, jednego z banków :)
AAAA..... to o nim mowa, no jasne.
Chociaz jakos mi sie jeden z drugim nie kojazy :)

Yooreck
25-07-2005, 15:31
AAAA..... to o nim mowa, no jasne.
Chociaz jakos mi sie jeden z drugim nie kojazy :)

Straszyl kilka lat, niedawno dopiero, jakies 2-4 lata temu go skrocili i wykonczyli.

Semtex
25-07-2005, 16:43
tego przy rondzie też wykończą spokojnie - canon musi mieć gdzieś siedzibę na europę wschodnią - na samej górze będzie piętro dla członków canon board. :-D

Barakum
23-05-2008, 21:57
Witam,

Troche pozno znalazlem ten watek na forum ;), ale mam nadzieje, ze nigdy nie jest za pozno, by go odświeżyć ;) Na stronie opuszczone.com w galerii zdjec, malopolskie - mozna znalezc zdjecia szpitalu, ktorego budowa nie zostala ukonczona.

Moglby ktos napisac, gdzie to dokladnie jest, chociaz w jakich okolicach ? :)

pozdrawiam, nowy uzytkownik Tomek

canis_lupus
26-05-2008, 23:15
Można spróbować Fort na poligonie pasternik. W tygodniu wojsko może się strzępić o niezapowiedzianego fotografa ale w niedziele można wejść z grupą airsoftowców którzy się tam strzelają. Ciekawe klimaciki!
Potwierdzam, w soboty i niedziele nie ma problemu. Brachol sie tam strzela. Maja oficjalną zgode na wejście na teren.

wmac
01-06-2008, 13:24
Witam,
Na stronie opuszczone.com w galerii zdjec, malopolskie - mozna znalezc zdjecia szpitalu, ktorego budowa nie zostala ukonczona.

Moglby ktos napisac, gdzie to dokladnie jest, chociaz w jakich okolicach ? :)

W okolicy ulicy łużyckiej, problem w tym że teraz teren został ogrodzony i cieć postawiony na wejsciu. Zabierają się bodajże do jego wyburzenia...

ararek
13-10-2008, 11:35
W okolicy ulicy łużyckiej, problem w tym że teraz teren został ogrodzony i cieć postawiony na wejsciu. Zabierają się bodajże do jego wyburzenia...

Fakt, teren został ogrodzony ale jak to w płocie ... lubi być dziura... wejść się da tylko na ciecia trzeba uważać, tzn zachowywać się cicho, w miarę nie na oczach i będzie wszystko OK. Miejsce ciekawe, rozbudowane piwnice z wpadającym światłem przez liczne otwory i oczywiście chyba 6cio piętrowy szkielet budynku:) ...... ciekawie jest na samej górze przy mocnym wietrze :lol:

madallenka
13-10-2008, 20:15
Fakt, teren został ogrodzony ale jak to w płocie ... lubi być dziura... wejść się da tylko na ciecia trzeba uważać, tzn zachowywać się cicho, w miarę nie na oczach i będzie wszystko OK. Miejsce ciekawe, rozbudowane piwnice z wpadającym światłem przez liczne otwory i oczywiście chyba 6cio piętrowy szkielet budynku:) ...... ciekawie jest na samej górze przy mocnym wietrze :lol:

Troche nieświerze te informacje. Ja meiszkam na rzeciwko, teraz zwiększość już wyburzona a to co nie zburzone jest odnawiane/remontowane. No mniejsza z tym, płot nowy postawiony i ochrona łazi non stop, nawet nocą (z latarami). Więc już można zapomniec o foceniu tego miejsca chyba, że zza płotu.

ararek
13-10-2008, 21:22
Troche nieświerze te informacje. Ja meiszkam na rzeciwko, teraz zwiększość już wyburzona a to co nie zburzone jest odnawiane/remontowane. No mniejsza z tym, płot nowy postawiony i ochrona łazi non stop, nawet nocą (z latarami). Więc już można zapomniec o foceniu tego miejsca chyba, że zza płotu.

dla chcącego nic trudnego. Mogą być nie świerze, z rok temu tam bylem :p

Yoshitaka
13-10-2008, 21:47
dla chcącego nic trudnego. Mogą być nie świerze, z rok temu tam bylem :p

Chciałbym Cię widzieć jak z tym ekwipunkiem ze stopki zmykasz przez rządnymi krwi ochroniarzami spod wiaty z deskami :mrgreen::mrgreen:

ararek
15-10-2008, 18:02
Chciałbym Cię widzieć jak z tym ekwipunkiem ze stopki zmykasz przez rządnymi krwi ochroniarzami spod wiaty z deskami :mrgreen::mrgreen:

Hehe dałem radę ;) a propos...

Podobno ochrona za 50zl puszcza po cichu na szkieletora... prawda to? wie ktoś coś?