Bufor w 5d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mariusz_C
    Uzależniony
    • 2007
    • 577

Bufor w 5d

Fociłem sobie dzisiaj sikorki na balkonie i niestety przekonałem się o jednej dokuczliwej wadzie mojego 5d, jest za wolny. Szybko zapełnia się bufor, a zapis na kartę trwa dość długo. Mam karte 8GB PQI hi speed 120X (jak wsadziłem starszą było jeszcze gorzej). Powiedzcie czy jeszcze szybsza karta poprawi trochę zapis z bufora?? Jaką wybrać, żeby wykorzystać maksymalne możliwości zapisu w body?? Sorki za lamerskie pytanie ale wyszukiwarka mi nie służy dzisiaj.
    Ostatnio edytowany przez Mariusz_C; 9775.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
  • 5pirit
    Początki nałogu
    • 2009
    • 433

To chyba nie zależy od szybkości karty a raczej od szybkości samej "piątki" która ma 3kl/s.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• Mariusz_C
      Uzależniony
      • 2007
      • 577

Zamieszczone przez 5pirit
      To chyba nie zależy od szybkości karty a raczej od szybkości samej "piątki" która ma 3kl/s.
      To że ma 3 klatki na sekundę to ja wiem ale nie o to mi chodzi. Po strzeleniu kilku klatek (bodajże 9) w rawach bufor się zapycha i mimo że spust mam wciśnięty nie mogę robić zdjęć. Dopiero jak odczekam, aż zrobione foty zostaną zapisane z bufora na kartę i miejsce w buforze się zwolni mogę dalej strzelać. I tu właśnie się zastanawiam czy karta z szybszym zapisem pomoże.

Komentarz

• krzysztofr
        Bywalec
        • 2008
        • 233

http://www.dpreview.com/reviews/spec...anon_eos5d.asp
        Według dpreview w serii powinieneś mieć 17 klatek.
        Zobacz czy masz włączone odszumianie.

Co do szybszej karty to 5D wyciąga 7.7MB/s więc dużej różnicy nie będzie.

W ostateczności możesz robić w jpg
        Krzysztof Rogoziński | fotografia
        http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

lepsza karta moze Ci zwiekszyc serie do max 13-15 zdjec

pytanie jednak brzmi na cholere robic jakies siokorki w RAWie? masz jakies klopoty z balansem bieli na dworze czy jak?
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mkania
            Zablokowany
            • 2009
            • 17

zmień z RAW na JPEG to będziesz miał więcej zdjęć w serii, ot problem

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez Mariusz_C
              Fociłem sobie dzisiaj sikorki na balkonie i niestety przekonałem się o jednej dokuczliwej wadzie mojego 5d, jest za wolny. Szybko zapełnia się bufor, a zapis na kartę trwa dość długo. Mam karte 8GB PQI hi speed 120X
              Ta karta jest bardzo wolna. Jeśli robisz serię to zdecydowanie polecam coś szybszego. Odczujesz zdecydowaną poprawę. Taki sandisk extreme przy tej PQI to rakieta.

Komentarz

• Mariusz_C
                Uzależniony
                • 2007
                • 577

Zamieszczone przez aptur
                Ta karta jest bardzo wolna. Jeśli robisz serię to zdecydowanie polecam coś szybszego. Odczujesz zdecydowaną poprawę. Taki sandisk extreme przy tej PQI to rakieta.
                No wlasnie o sandisku myslalem.

W sumie moge robic w jpgach ale jakos do rawow przywykłem i tak mam zawsze body ustawione dlatego i dzis w rawach robilem.

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Zamieszczone przez mkania
                  zmień z RAW na JPEG to będziesz miał więcej zdjęć w serii, ot problem
                  Toś poradził zawodowo - prawie jak zmienić w przepisie na ciasto jajka na wydmuszki.
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• mkania
                    Zablokowany
                    • 2009
                    • 17

Zamieszczone przez wojkij
                    Toś poradził zawodowo - prawie jak zmienić w przepisie na ciasto jajka na wydmuszki.
                    widzisz inne rozwiązanie prócz wymiany karty na szybszą co i tak nic nie da zważając na szybkość 5d? bufora to nie powiększy...

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Ja bym jednak pogrzebał w ustawieniach - 9 raw to za mało nawet na wolnej karcie. Powinno być w okolicach tych 17. A czy kolega próbował użyć innej karty - też jest tak samo? Bo czasem się zdarza, że karta wskutek starzenia, uszkodzenia bardzo mocno spowalania zapis. Wtedy może to dawać podobny efekt. Przerabiałem coś takiego z kingstonem.
                      Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Sama szybkość karty w niewielkim stopniu (szczególnie przy współczesnych karatach) przekłada się na ilość zdjęć w serii.
                        a wrecz nie moze sie przekladac, bo tam jest bufor (z pobieznego rachunku okolo 200MB) pamieci SDRAM, do ktorego zapisywane sa dane zanim w ogole zostana skierowane do karty pamieci. ilosc zdjec w serii determinuje wlasnie pojemnosc tego bufora, a nie predkosc karty pamieci. ta zaczyna ogrywac role dopiero w momencie zapelnienia bufora...
                        www albo tez flickr

Komentarz

• preinwher
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 458

Może są włączone sekwencje zdjęć z korektą balansu bieli i wtedy w serii też będzie mniej zdjęć.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Zamieszczone przez akustyk
                            a wrecz nie moze sie przekladac, bo tam jest bufor (z pobieznego rachunku okolo 200MB) pamieci SDRAM, do ktorego zapisywane sa dane zanim w ogole zostana skierowane do karty pamieci. ilosc zdjec w serii determinuje wlasnie pojemnosc tego bufora, a nie predkosc karty pamieci. ta zaczyna ogrywac role dopiero w momencie zapelnienia bufora...

nie do konca, przeciez w trakcie kolejnych zdjec w serii, poprzednie juz sa zapisywane na karcie robiac miejsce na kolejne w buforze

jak widać na tych przykladach:
                            http://www.dpreview.com/reviews/cano...iii/page13.asp
                            http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page14.asp

ilosc zdjec RAW w serii moze sie roznic o 3-5 zdjec w zaleznosci od szybkosci karty
                            Moje wątki na forum: sport | fashion
                            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez sebcio80
                              nie do konca, przeciez w trakcie kolejnych zdjec w serii, poprzednie juz sa zapisywane na karcie robiac miejsce na kolejne w buforze
                              moge sie mylic, ale we wczesniejszych EOS-ach nic nie bylo zapisywane na karte kiedy nacisniety byl spust. jak bede robil jakies zdjecia seryjne to zerkne na diodke, bo nie jestem tego 100% pewny. ale jesli tak jest, to akurat dla tych maksymalnie 17 zdjec w serii (tak szybkosci wykonania jak i ilosci) karta CF nie robi najmniejszej roznicy.

Zamieszczone przez sebcio80
                              jak widać na tych przykladach:
                              http://www.dpreview.com/reviews/cano...iii/page13.asp
                              http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page14.asp
                              ilosc zdjec RAW w serii moze sie roznic o 3-5 zdjec w zaleznosci od szybkosci karty
                              tutaj tak, bo sa w miedzyczasie zapisywane na karte (inaczej byc nie moze gdy seria jest potencjalnie nieskonczona).

natomiast na pewno w 10D, 30D i 5D mkI ilosc klatek jest niezalezna od karty. nie jestem pewien na 100% tego ostatniego (sprawdze) ale 10D i 30D na pewno nie zapisuja gdy nacisniety jest spust
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...