raynox, pierścienie czy soczewki?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grugrus

raynox, pierścienie czy soczewki?

Witam.
    Mam problem. Potrzebuję zrobić zdjęcia makro. Zależy mi na jakości i aby przedmiot fotografowany zajmował jak największą część kadru. Mam obiektywy 18-50 i 50-150 f2.8 - oba sigmy do canona.
    Zastanawiam się nad trzema opcjami - jak w tytule.
    Przedmioty którym chcę pstrykać zdjęcia to drobne kryształki, szkiełka o średnicy 1-5mm zależy mi aby uchwycić ich strukturę.
    Nie chcę wydawać kasy na drogi obiektyw bo sprawa jest raczej jednorazowa.
    Jednakże chciałbym uchwycić jak najwięcej szczegółów i jak najmniej zniekształceń.

Co najlepiej zakupić. Naczytałem się sporo i przyznam że już sam nie wiem. Fajnie byłoby pobróbować taki sprzęcik ale nie za bardzo jest to możliwe.

Czy jest szansa że dzięki tym tańszym rozwiązaniom mogę uzyskać zamierzony cel?

Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • sztajmes
    Coś już napisał
    • 2008
    • 89

Mozesz kupic bardzo tanie pierscienie posrednie z Chin jak to ma byc tylko jednorazowy wyczyn.
    Klopot w tym ze trzeba by do tego uzyc starego obiektywu z pierscieniem przyslon bo na autoamcie nie dziala.
    Troche klopotow z GO ale da sie uzywac.

sztajmes
    Ostatnio edytowany przez sztajmes; 16516.

Komentarz

• mkania
      Zablokowany
      • 2009
      • 17

raynox i soczewki pogorszą jakość obrazu (raynox troche mniej) ponieważ są jakimś tam elementem optycznym
      pierścienie zmniejszają odległość od fotografowanego obiektu bez ingerencji w optykę, jedynie zmniejsza się ilość światła padającego na matrycę ale można to obejść używając flesza a z drugiej strony w macro i tak musisz domknąć przysłonę.. niestety aby to zrobić musisz kupić pierścienie z przeniesieniem elektroniki (jakieś 300pln chyba)

pozdr

edit. pozostaje opcja przelotka eos/m42 obiektyw m42 np. pentacon 50/1.8 + pierścienie m42, to daje dobre rezultaty a zestaw do wyhaczenia za troche ponad 100zł

Komentarz

• grugrus

... no właśnie. W moich obiektywach nie mam możliwości doboru przysłony a prz f2.8 będzie pewnie mydełko.
        Z pierścieniami za 300 trochę ciężko. Znalazłem to: http://allegro.pl/item578005520_pier...d_50d_40d.html , ale póki co sprawa niepewna... reszta pozycji powyżej 500.

mkania, ale czy takim zestawikiem który podałeś(eos/m42), jestem w stanie zrobić fotę 1-5mm kryształkowi, tak żeby wypełnił min ponad 1/2kadru? - sorki jeśli pytanie wyda się głupie ale jeszcze nie robiłem takiego makro.

A może ma ktoś jakieś foty zrobione właśnie takim zestawikiem który zapodał mkania?

... wstępnie już rozglądam się za tym po giełdach i na allegro
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        ... sprawdziłem póki co na allegro i obiektyw około 120zł + adapterM42 30 + pierscienie 40... czyli komplecik warty bliżej 200zł, więc zastanawiam się nad raynoxem... chociaż kusi mnie pobróbować taki obiektyw w portretówce
        Ostatnio edytowany przez Gość; 16901. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mkania
          Zablokowany
          • 2009
          • 17

jedynka i trójka to pierścienie + helios 58mm
          dwójka pentacon + pierścienie (oczywiście on ma większe możliwości macro on heliosa z racji mniejszej odległości ostrzenia)
          czwórka to t55-200 z odwróconym heliosem (powiększenie daje kopa)

Komentarz

• grugrus

Dzięki, to robi wrażenie
            Na początek chciałbym kupić pierścienie bez styków do canona. Prawdopodobnie jest możliwość ustawienia przysłony na mojej sigmie potem ją zdjąć trzymając przycisk głębi ostrości - założyć pierścienie i potem znów obiektyw... czy ktoś tak może próbował i czy to działa i czy nie jest groźne dla sprzętu... słyszałem że nie powinno być problemu...

Zastanawiam się czy będzie później możliwe zastosowanie tych pierścieni(canon) na pierścienie adapterM42 i potem obiektyw.

... a jak jest z ustawianiem czasu migawki

Komentarz

• sztajmes
              Coś już napisał
              • 2008
              • 89

Do robienia zdjec elementow o wielkosci 1mm proponowal bym potrenowanie z odwroconym obiektywem.
              Jednorazowa sesje mozna zrobic uzywajac jakas tasme do sklejenia tego wszystkiego razem.
              Jak ci sie spodoba mozna dokupic pierscien posredni do laczenia tego bardziej solidnie.

sztajmes

Komentarz

• grugrus

Dzięki wszystkim.
                Zakupiłem i pierścienie pośr. i uchwyt odwrotnego mocowania - skusiło mnie experymentowanie. Bardzo fajne efekty uzyskuje się przy odwrotnym zamocowaniu obiektywu...
                Jeśli chodzi o ustawienie przysłony to jest niezły myk - doradził mi kolega z innego forum... Ustawiam sobie odpowiednią przysłonę(np f10) i przy wciśniętym przycisku ostrości zdejmuję obiektyw. Teraz wystarczy zamontować pierścienie i robić zdjęcia. U mnie w canonie działa... ale nie ponoszę odpowiedzialności za Wasze experymenty))

Komentarz

• mkania
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 17

Zamieszczone przez grugrus
                  Dzięki wszystkim.
                  Zakupiłem i pierścienie pośr. i uchwyt odwrotnego mocowania - skusiło mnie experymentowanie. Bardzo fajne efekty uzyskuje się przy odwrotnym zamocowaniu obiektywu...
                  Jeśli chodzi o ustawienie przysłony to jest niezły myk - doradził mi kolega z innego forum... Ustawiam sobie odpowiednią przysłonę(np f10) i przy wciśniętym przycisku ostrości zdejmuję obiektyw. Teraz wystarczy zamontować pierścienie i robić zdjęcia. U mnie w canonie działa... ale nie ponoszę odpowiedzialności za Wasze experymenty))
                  to jest akurat normalne ale jak możesz siedzieć non stop na jednej przysłonie? macro owadów to latania że masakra i różne zbliżenia więc dla mnie jest to mocno nie praktyczne..

Komentarz

• redi_74
                    • 2008
                    • 3

Jaki obiektyw macro do Canona 300 D

Witam , mam pytanie jakie stosuje sie rozwiązania do robienia zdjęć macro ?
                    Tzn czy obiektyw czy pierścienie ? Na allegro dużo przejściówek ,sprzedawcy zapewniają ze głowa muchy bedzie na cały kadr nie bardzo wiem czy im wierzyć !!

Poproszę o podpowiedź jeśli obiektyw to jaki

lub jeśli pierścienie to jakie

czy owe pierścienie dają naprawdę dobre macro ?

Czy będzie działał AF na pierścieniach ?

Słyszałem tez od kilku osób o jakichś metodach obracania obiektywu ?
                    Myślę sobie ze skoro kupiłem tego 300 D to dlaczego mam sięgać po kompakta do robienia macro , choć robie to zacnie !

Z góry dziękuje za odp !

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

Zamieszczone przez redi_74
                      Witam , mam pytanie jakie stosuje sie rozwiązania do robienia zdjęć macro ? ...
                      to się powtarza 2-3 razy w tygodniu!

wszystko co tu napisałem dotyczy w 100% również Ciebie:
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=45750
                      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...