[basala] - koncertowy Poznań

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • basala
    Uzależniony
    • 2008
    • 615

[basala] - koncertowy Poznań

TSA - Poznań 01.03.2009

Niżej zaprezentowane zdjęcia pochodzą z koncertu TSA, który odbył się w zeszłą niedzielę w Poznaniu, w knajpie Sioux. Na koncert udałem się w towarzystwie Canona 40D, obiektywu Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM oraz lampy Canon Speedlite 580EX II. A że nie posiadałem akredytacji, pstrykałem jako zwykły widz-fan. Posiadanie aparatu zmobilizowało mnie do przepychania się jak najbliżej sceny. Pomagali mi w tym ludzie, którzy widząc człowieka z lufą wskazywali najdogodniejszą drogę. No dobrze, do adremu. Pierwsze trzy fotki wykonałem zanim dotarłem bezpośrednio pod scenę. Sposób wykonania: aparat na wyciągniętych do góry, momentami mdlejących, rękach. Kolejne: oparty o kolumnę (sic!), broniący się jednocześnie przed falującą publiką.

1.
    ISO: 1600; czas: 1/60; ogniskowa: 105mm x 1,6; przysłona: F4

2.
    ISO: 1600; czas: 1/60; ogniskowa: 105mm x 1,6; przysłona: F4

3.
    ISO: 1600; czas: 1/125; ogniskowa: 105mm x 1,6; przysłona: F4

4.
    ISO: 1600; czas: 1/125; ogniskowa: 60mm x 1,6; przysłona: F4

5.
    ISO: 1600; czas: 1/125; ogniskowa: 24mm x 1,6; przysłona: F4

6.
    ISO: 800; czas: 1/125; ogniskowa: 65mm x 1,6; przysłona: F4

7.
    ISO: 800; czas: 1/125; ogniskowa: 45mm x 1,6; przysłona: F4

8.
    ISO: 800; czas: 1/125; ogniskowa: 90mm x 1,6; przysłona: F4
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Wszystkie kadry na jedno kopyto.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• gunia1990
      Uzależniony
      • 2008
      • 550

zdecydowanie lepiej bez lampy
      galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• zeflik
        Coś już napisał
        • 2009
        • 52

Bez lampy uzyskałes KLIMAT , a to w fotkach też sie liczy .

A tak wogóle to lubie TSA
        20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + 50 1.8 + S8 + Nissin Di622

Komentarz

• basala
          Uzależniony
          • 2008
          • 615

To był pierwszy koncert na którym byłem z aparatem, a to oznacza, że duża część mojej pracy, mimo podstawowego przygotowania teoretycznego, odbywała się metodą prób i błędów. Jednak największą przeszkodą była... Publiczność. :-D Naprawdę trzeba było mocno napracować się łokciami, zapierać plecami i nogami, żeby podjąć próbę jako takiego kadrowania. Plecak i kurtka (w szatni zabrakło miejsca) też nie ułatwiały zadania. No dobrze, dosyć kombatanctwa. Każdemu początkującemu fotografikowi koncertowemu polecam bardziej kameralne imprezy, np. koncerty jazzowe. Najważniejsze, żeby można było się swobodnie poruszać po widowni, co pozwoli uniknąć kadrowania na jedno kopyto. Oczywiście wszystko to pod warunkiem możliwości wejścia z aparatem foto...

Komentarz

• gunia1990
            Uzależniony
            • 2008
            • 550

wiem jak to jest.. sama na dniach pyrlandii 2008 byłam z aparatem w tłumie... a uwierz, że przy muzyce kobranocki albo SNL nie było łatwo ustać.. fotografowie po drugiej stronie barierki patrzeli się na mnie jak na wariatkę kiedy próbowałam robić zdjęcia z owinięta wokół barierki nogą

moja dewiza do koncertowych - bez flasha, zawsze
            galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• basala
              Uzależniony
              • 2008
              • 615

Zamieszczone przez gunia1990
              [...]fotografowie po drugiej stronie barierki patrzeli się na mnie jak na wariatkę kiedy próbowałam robić zdjęcia z owinięta wokół barierki nogą
              Tak jest, przede wszystkim stabilizacja. Uczyli.

Komentarz

• TomekS
                Początki nałogu
                • 2005
                • 274

Zdjęcia bez lampy OK, z lampą NIE.
                5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
                Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• ElSor
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 504

Lampe lepiej zdjac lub skierowac na sufit / sciane i delikatnie tylko nia doswietlic scene
                  A490+SDK
                  Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• timo
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 125

pierwsze dosc ciekawe. reszta delikatnie mowiac cienka. wielkie NIE dla lampy na koncertach.
                    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
                    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

• pank
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1502

Dziwne że nie wyrzucili Cię za tą lampę. Zdjęcia strasznie słabe, 2 można by było uratować, gdyby chciało Ci się to porządnie przekadrować. Świecąc lampą zabiłeś cały klimat zdjęć koncertowych, wyszły płaskie, kiepsko skadrowane pstryki. 24-105 to chyba nie najszczęśliwszy wybór na koncert, następnym razem spróbuj z jakąś jasną stałką.
                      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

Pracuję...