Ustawienia C.fn w 50D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adi760303
    Początki nałogu
    • 2008
    • 317

Ustawienia C.fn w 50D

Mam pytanie.

Czy ktoś wprowadzał z was swoje ustawienia C.fn w 50D które spodowały polepszenie działania tego body, obróbki zdjęć, jakości zdjęc itp.

Jeżeli tak to jakie funkcje włączył a jakie wyłączył.

Będa wdzięczny za sugestie.

Ja posiadam takie ustawienia (pewno wiekszość ustawień standard:
    C.Fn I
    1 -> 0
    2 -> 0
    3 -> 1
    4 -> 0
    5 -> 0
    6 -> 1
    7 -> 0

C.Fn II
    1 -> 1
    2 -> 0
    3 -> 0
    4 -> 0

C. Fn III
    1 -> 0
    2 -> 0
    3 -> 0
    4 -> 0
    5 -> 0
    6 -> 0
    7 -> 0

C. Fn IV
    1 -> 0
    2 -> 0
    3 -> 0
    4 -> 0
    5 -> 0
    6 -> 0
    7 -> 0
  • krzysiek29
    Bywalec
    • 2007
    • 189

Oczywiście, że tak ale to jest tak indywidualne, że jednemu jest wygodniej zmieniać np ustawienie ISO co 1/3EV a innemu co 1EV. :-D
    pozdrawiam Krzysiek

Komentarz

• sitek
      Coś już napisał
      • 2006
      • 92

Jak ktoś Ci napisze jak ma ustawione to już nie będą nastawy indywidualne (czyt.Twoje);-)

Komentarz

• sirlukas
        Początki nałogu
        • 2009
        • 301

Czy ktoś ustawił sobie listę ulubionych kanałów w dekoderze cyfrowym? Jeśli tak, to podajcie zrobię sobie taką samą
        "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
        ... mój zestaw...

Komentarz

• adi760303
          Początki nałogu
          • 2008
          • 317

Zamieszczone przez sitek
          Jak ktoś Ci napisze jak ma ustawione to już nie będą nastawy indywidualne (czyt.Twoje);-)
          Nie ważne żeby były moje - ważne żeby były sprawdzone i stwierdzone że ułatwiają.

Komentarz

• adi760303
            Początki nałogu
            • 2008
            • 317

Zamieszczone przez sirlukas
            Czy ktoś ustawił sobie listę ulubionych kanałów w dekoderze cyfrowym? Jeśli tak, to podajcie zrobię sobie taką samą
            Lukasz. Nie wiem jak ty ale ja siedze w temacie SAT. I powiem ci ze bardzo często, listy kanałów były robione przez pasionatów które pozniej zostały zamieszczone np na Lakim. Kto chciał to pobierał i za pomoca odpowiednich programów wczytywał do dekodera (Ferguston, Philips itp)

Reasumując.
            Jeżeli ty nie chcesz (a napewno nie chcesz bo masz 40D) to nie zawracaj gitary

Komentarz

• zaitsev
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1660

Zamieszczone przez adi760303
              Nie ważne żeby były moje - ważne żeby były sprawdzone i stwierdzone że ułatwiają.
              Każdemu ułatwia co innego. Jeden lubi mieć blokadę ekspozycji pod kciukiem, a inny w spuście migawki. Wszystkie funkcje zostały wymyślone właśnie po to, żeby ułatwiały. Nie ma gotowych 'ustawień' funkcji indywidualnych, bo dla każdego inne ustawienie jest wygodniejsze. Wątek moim zdaniem bez sensu.

@Edit: Chyba, że faktycznie w 50D są takie funkcje, które niewątpliwie wyłączone powodują gorsze działanie body... w co mi się wierzyć nie chce.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Jeżeli liczysz że po zmianie ustawień c.fn zacznie robić lepsze zdjęcia i to w dodatku sam z siebie muszę Cię rozczarować...
                C.fn służą optymalizacji obsługi, adekwatnie do upodobań i potrzeb użytkownika. Jeśli się tego nie rozumie najlepiej nie ruszać ich wcale, bo konsekwencją będzie kolejny wątek na tym forum, zaczynający się od słów "Ratujcie, nie wiem co robić, mój aparat przestał robić zdjęcia".
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Dokładnie tak jak napisał MacGyver.

Trochę o tym jak sobie ułatwić życie jest tu: https://www.usa.canon.com/uploadedim...ings_Final.pdf - Co prawda dotyczy to jedynek ale to w sumie jest bardzo podobne.

EDIT: Link coś nie działa. Wpisz w google: "Tailoring the camera for different situations Canon" i pierwszy link jest do tego opracowania.
                  Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Grajam
                    • 2011
                    • 11

Odp: Ustawienia C.fn w 50D

Witam kolegów
                    Troszkę odświeżę temat.
                    Czy szanowni koledzy mogą się podzielić wiedzą, w jaki sposób ustawić opcje w C.Fn w 50D aby otrzymać najlepszą jakość zdjęć ?
                    Głownie chodzi mi tu o ustawienia C.FnII: Obraz, aby wycisnąć z body, jak najwięcej.

Pozdrawiam.
                    J.

Komentarz

• italy
                      Uzależniony
                      • 2011
                      • 507

Zamieszczone przez MacGyver
                      Jeżeli liczysz że po zmianie ustawień c.fn zacznie robić lepsze zdjęcia i to w dodatku sam z siebie muszę Cię rozczarować...
                      C.fn służą optymalizacji obsługi, adekwatnie do upodobań i potrzeb użytkownika. Jeśli się tego nie rozumie najlepiej nie ruszać ich wcale, bo konsekwencją będzie kolejny wątek na tym forum, zaczynający się od słów "Ratujcie, nie wiem co robić, mój aparat przestał robić zdjęcia".
                      Tu masz wyjasnienie.
                      pozdrawiam.

Komentarz

• five_fox
                        • 2005
                        • 4

Witam w temacie
                        Odnoszę wrażenie po odpowiedziach z 2009 roku, że ustawienia C.Fn dla niektórych to jak przepis na Coca-Colę jest ich najskrytszą tajemniczą recepturą na być może:
                        a) lepsze zdjęcia,
                        b) wygodniejszą obsługę aparatu.
                        Podpisując się pod prośbą Grajama może jednak inaczej postawię sprawę.
                        Jeżeli to nie jest recepta na Coca-Colę to kto ma czas i dobrą wolę nie poda swoje ustawienia z uzasadnieniem
                        czym się kierował wybierając takie a nie inne wielkości/parametr. Pozdrawiam FF

Komentarz

• cobalt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1513

Zamieszczone przez five_fox
                          Witam w temacie
                          Odnoszę wrażenie po odpowiedziach z 2009 roku, że ustawienia C.Fn dla niektórych to jak przepis na Coca-Colę jest ich najskrytszą tajemniczą recepturą na być może:
                          a) lepsze zdjęcia,
                          b) wygodniejszą obsługę aparatu.
                          Podpisując się pod prośbą Grajama może jednak inaczej postawię sprawę.
                          Jeżeli to nie jest recepta na Coca-Colę to kto ma czas i dobrą wolę nie poda swoje ustawienia z uzasadnieniem
                          czym się kierował wybierając takie a nie inne wielkości/parametr. Pozdrawiam FF
                          A z jakimi konkretnie ustawieniami masz wątpliwości?
                          C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• five_fox
                            • 2005
                            • 4

A z jakimi konkretnie ustawieniami masz wątpliwości?
                            Zaproponowałem wypowiedzi wg schematu: [...]moje ustawienia i uzasadnienie czym się kierował[...]; z uzyskanych odpowiedzi powstałaby jakaś statystyka być może wykorzystana w praktyce potem wnioski i wątpliwości. Bez wiedzy nie ma ostatnich.
                            Chyba, że moja metoda jest bez sensu. Wtedy proszę o wyjaśnienie dlaczego.

Komentarz

• jaś
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2601

Ja we wszystkich canonach rozdzielam AF od migawki i pomiaru światła gdybym miał 50D tez bym to zrobił na obrazek generowany przez korpus nie ma to wpływu, przy cropowym korpusie jeśli robisz zdjęcia na długich czasach (ale takich rzeczywiście długich 30 sek minuta czy więcej) warto włączyć odszumianie na długich czasach to ma wpływ na obrazek, na raw również wbrew temu co się często na forum czyta ale skutkuje dwukrotnym zwiększeniem czasu wykonania zdjęcia więc nie warto włączać na wszelki wypadek. CFn służy do dopasowania korpusu do swoich potrzeb - każdy ma trochę inne potrzeby - metoda statystycznie nie ma sensu - metoda jako omijanie przeczytania instrukcji ma odrobinę większy sens ale warto zacząć od instrukcji i zadać pytanie do konkretnego CFn .
                              Jestem szumofobem
                              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...