Lustrzanka - EOS 350D?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • elmalier
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 33

Lustrzanka - EOS 350D?

Witam

Mam zamiar kupić sobie lustrzanke cyfrowa. Mój wybór padł na Canon EOS 350D ( wydaje
    mi się w tej chwili najlepsza propozycja na rynku w rozsadnej cenie choc nie ma
    antishake - ktory bardzo mi odpowiadal w minolcie). Oczywiscie jeszcze zakupu nie
    dokonałem więc proszę doświadczonych fotografów o opinie czy rzeczywiście to trafny
    wybór czy może lepiej wziąść coś innego? (prosilbym nie o texty w stylu wez aparat X
    bo jest the best!, tylko o rzeczywiste zalety)

Do tego aparaciku przeglądałem sobie obiektywy ale tyle tego jest ze ciezko wybrac,
    zwlaszcza nie bedac fachowcem.

Chciałbym kupić dwa obiektywy, jden standartowy do "wszystkich" zdjec, i jeden do
    trybu makro, generalnie chodzi mi o dosc duze zblizenia, oraz dobra jakosc z
    bliskiej odległości (fotografia owadów) i wysoką jakość oraz możliwość
    dostosowywania ostrosci.

Przeglądałem sobie troche tych obiektywów i za takie "bardziej godne uwagi" powziąłem:

Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie Aftermarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

prosiłbym o jakies propozycje ktore z tych mógłbym wziąść aby być zadowolonym
    (ewentualnie cos jeszcze innego).
    Nie chce wydać na to jakiejś fortuny ale jeśli obiektyw konkretnie LEPSZY ma
    kosztowac 200 -500 zł drożej to myślę , że taki wydatek się opłaca.
    www.bodurka.pl
  • TommyTheCat
    Bywalec
    • 2005
    • 222

sigma Sigma APO 70-300mm F4-5.6 MACRO SUPER II lub DG ma najlepsze w tej cenie opinie na forum wespol z niewymienionym przez ciebie canonem 100-300 (nie ma makro) ale jest szybszy
    masz o nim tone postow na forum

zamiast kita np sigma 18-50 2.8
    http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=4434
    albo tamron 28-75 (brak szerokiego kata), tez jest o nim sporo
    Canon 30D

Komentarz

• marcin001
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 32

Zamieszczone przez elmalier
      wydaje mi się w tej chwili najlepsza propozycja na rynku w rozsadnej cenie choc nie ma antishake - ktory bardzo mi odpowiadal w minolcie
      Tez sie nad nim zastanawialem, ale 350D wyglada tak troche zabawkowo (odczucie subiektywne) przy np. Minolcie czy Nikonie, no i najkrotszy czas to tylko 1/4000s, synchronizacja z lampa tylko 1/200s, maly wyswietlacz o niskiej rozdzielczosci, brak swiatelka wspomagajacego autofokus, brak lini kompozycyjnych w wizjerze, slaby obiektyw i problemy z nastawianiem ostrosci - to wszystko troche deprymuje. Minolta ma tutaj przewage w postaci ogromnego wyswietlacza, funkcji Anti-Shake i super latwej obslugi wszystkich parametrow, Nikon D70s tez wydaje mi sie lepszym rozwiazaniem, ma lepszy, cichy i szybki obiektyw, najkrotszy czas 1/8000s, synchronizacja z lampa przy 1/500s, wspomaganie autofokusa za pomocy swiatelka a nie salwy z lampy blyskowej jak w 350D, matrycowy pomiar swiatla.

Nie wydaje mi sie, zeny w tym segmencie 350D byl taka dobra oferta.

Komentarz

• Alzail
        Uzależniony
        • 2005
        • 574

ta.... ale z zewnetrzna lampa juz masz krotkie czasy synchronizacji... i znowu zacznie sie porownanie 350d/d70 bo minolta jest drozsza o 2.5k zl

co do tele to ta Sigma co ci polecil TommyTheCat ma bardzo dobre opinie i ma funkcje makro.
        350D

Komentarz

• elmalier
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 33

chciałbym uniknąć tutaj walki zwolenników nikona, canona czy minolty, po prostu chce kupic dobry aparat na dluzszy czas ktorym bede mogl robic zdjecia teraz a takze zeby byl odpowiednia maszyna kiedy moje umiejetnosci wzrosna do dobrego poziomu.

mam taką wątpliwość..
          Usłyszałem ze szumy na zdjęciach nie dotycza Canona (czy to jest glowny powod tego ze robi "mniej ostre" zdjecia?) jeśli tak to czy naprawde te różnice są znacznie zaważalne czy jest to jakaś mała różnica?

Nikon jest marka którą poważam (znam od dzieciństwa) i zawsze była to dobra firma, w wiekszosci testach/opini na necie czytam ze lepszy jest ten canon tylko teraz czy sa to roznice rzeczu kilku % czy zaledwie jak to sie przeważnie toczą największe batalie miedzy porównywaniem sprzetów różnice sięgają 0,02% ? W zasadzie wchodze z założenia ze słaby fotograf i dobrym aparatem zrobi zdjecia gorsze niz tanie kompakty, ja chcialbym kupic narzedzie ktore bedzie mialo duze mozliwosci (mimo ze na pewno przez pierwsze pol roku nei bede czesci wykorzystywal) ale chce wydajac taka sume miec pewnosc ze kiedy "dojrzeje" do niektorych opcji/umiejętności będe to mógł wykonać moim aparacikiem.

Do tego dąże przy wyborze któregoś z powyższych
          www.bodurka.pl

Komentarz

• chomsky
            Początki nałogu
            • 2005
            • 485

Marcin001-co by nie pisać o 350d to ten czas 1/4000 jest aż nadto wystarczający.gdzie chcesz użyć krótszego?Katalogowe dane porównujesz, jak dziecko.Jakość obrazu porownaj!Tym się robi zdjęcia!Nie czyta sie parametrów.Do czytania są książki o fotografowaniu.Owszem obiektyw jakos ma sie do rzeczy.Porownywałes kiedyś obydwa?
            cześć.Ch.
            Analog ma "dusze".

Komentarz

• Alzail
              Uzależniony
              • 2005
              • 574

ale obiektywy sie dokupuje
              350D

Komentarz

• marcin001
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 32

Zamieszczone przez Alzail
                ta.... ale z zewnetrzna lampa juz masz krotkie czasy synchronizacji... i znowu zacznie sie porownanie 350d/d70 bo minolta jest drozsza o 2.5k zl
                1. W D70 masz 1/500s z lampa wbudowana i z zewnetrzna

2. Minolta 5D nie jest drozsza.

Komentarz

• marcin001
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 32

Zamieszczone przez Alzail
                  ale obiektywy sie dokupuje
                  Ale to kosztuje. Wiec lepiej kupic optymalny kit.

Komentarz

• marcin001
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 32

Zamieszczone przez chomsky
                    Marcin001-co by nie pisać o 350d to ten czas 1/4000 jest aż nadto wystarczający.gdzie chcesz użyć krótszego?Katalogowe dane porównujesz, jak dziecko.Jakość obrazu porownaj!Tym się robi zdjęcia!Nie czyta sie parametrów.Do czytania są książki o fotografowaniu.Owszem obiektyw jakos ma sie do rzeczy.Porownywałes kiedyś obydwa?
                    cześć.Ch.
                    No ja w zimie nieraz uzywalem 1/8000s. Kitowe obiektywy Minolty i Nikona we wszystkich fachowych testach wypadaja znacznie lepiej od kitowych Canona.

Komentarz

• marcin001
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 32

Zamieszczone przez elmalier
                      Usłyszałem ze szumy na zdjęciach nie dotycza Canona (czy to jest glowny powod tego ze robi "mniej ostre" zdjecia?) jeśli tak to czy naprawde te różnice są znacznie zaważalne czy jest to jakaś mała różnica?
                      Wedlug niemieckiego Foto-Magazin z czerwca 2005 poziom szumow jest minimalnie wyzszy w 350D niz w Pentax istD czy Nikon D70.

Duzo bardziej szumi Olympus E-300. Minolty 5D jeszcze w tym tescie nie bylo.
                      Ostatnio edytowany przez marcin001; 2816.

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez marcin001
                        Wiec lepiej kupic optymalny kit.
                        albo optymalny albo kit zdecyduj sie :-)... poza tym ja widze ze Ty nie masz co sie zastanawiac nad wyborem aparatu bo juz dobrze wiesz jaki chcesz kupic, wiekszosc osob z tego forum (99%, ja tez) bedzie cie przekonywalo do Canona... D70 mozna porownywac z 300d natomiast 350D jest juz znacznie lepszy... poza tym trzeba sobie uzmysowic ze zakup body to jkaies 50% naszych poczatkowych wydatkow na budowe 'systemu' bo dopiero posiadajac odpowiednia ilosc obiektywow i innych ******* mozna robic zdjecia zgodnie z przeznaczeniem dSLR, jesli ktos nie ma zamiaru rozbudowywac swojego zestawu to niech kupi compakta - bedzie bardziej zadowolony
                        Instagram

Komentarz

• marcin001
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 32

Zamieszczone przez Jac
                          natomiast 350D jest juz znacznie lepszy...
                          W czym jest lepszy? Pytam powaznie, bo dopiero jestem na etapie podejmowania decyzji co kupic...

Zamieszczone przez Jac
                          albo optymalny albo kit zdecyduj sie
                          Jak sie nie ma za duzo kasy, to jakosc kitowego obiektywu ma bardzo duze znaczenie.

Komentarz

• sv

marcin001 - wiesz, kup sobie d70. bedziesz zadowolony. to naprawde znakomity aparat dla ciebie.

Komentarz

• marcin001
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 32

Zamieszczone przez sven
                              marcin001 - wiesz, kup sobie d70. bedziesz zadowolony. to naprawde znakomity aparat dla ciebie.
                              Nie wiem. Musze sie jeszcze zastanowic. Minolta D7D i Canon 20D bardzo mi sie podobaja, ale to juz inna cena...

Komentarz

Pracuję...