Zdjęcia Makro

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zimi2k
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 18

Zdjęcia Makro

Witam,
    Mam maly problem - zastanawiam sie na jakims tanim i prostym rozwiazaniem by popstrykac zdjecia makro
    Do glowy przychodzi mi Raynox...
    I moje pytanie ktory Raynox DCR 250 czy MSM 202 zagral by najlpeiej z moim jak narazie jedynym szklem Canona 17-85. ??

Z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    --
  • Maćko_Pń
    Bywalec
    • 2006
    • 110

daj sobie spokój z raynoxem, mam to "cudo" (dcr 250) i po zrobieniu jednego zdjęcia wylądował z powrotem w pudełku. Dlaczego ? GO poniżej 1 mm, zapomnij o AF, tragiczna jakość, a tak w ogóle to zbieraj siano na C 100 2,8f macro :-D.
    Jak jesteś z okolic Poznania to Ci mogę do testów pożyczyć swojego raynoxa.
    pozdr
    5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Komentarz

• siudym
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2249

Tylko, ze nie kazdy ma zamiar wydac 1500zl na szklo macro aby porobic nieco fotek macro

W lustrach DCR najlepiej spisuje sie z obiektywami tele, jednak z tego co widze zimi2k posiadasz tylko 17-85, wiec efekt bedzie nieco mniej ciekawy. Moge pokazac ci sample z Tamrona 17-50 zrobione w 50mm F2.8 i drugie w F8 - robione z reki, AF celuje bezproblemowo.

50mm F2.8

50mm F8

Mysle, ze w 85mm bedziesz mial zdecydowanie wieksze przyblizenie.

Komentarz

• zimi2k
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 18

@Maćko_Pń - niestety nie jestem z Poznania i mam tam kawalek. O obiketywie narazie nie myslalem - szukam jakiegos tanszego roziwazania. A jak mnie makro wicagnie - moze wtedy skusze sie na porzadne szklo.

@siudym - wygladaja te fotki calkiem niezle szkoda ze nie wstawiles jeszcze fotki jak to wyglada bez Raynoxa. Patrzac na sygnaturke rozumie ze pstrykales to z dcr 250 ? :>

Z gory dzieki za info i podpowiedzi.
        pozdr
        --

Komentarz

• siudym
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2249

Hmm nie wiem dokladnie, bo nie pamietam z ilu cm ostrzy minimalnie T17-50 w 50mm, ale te sample byly robione z DCR w 50mm z odleglosci ok 12-15cm.

Komentarz

• Fatman_1
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 28

Maćko_Pń, ale ja jestem z Poznania i chętnie wypróbowałbym ten raynox.
            Widzę, że też masz "setkę" macro Canona. Jak grają razem ?
            5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez zimi2k
              Mam maly problem - zastanawiam sie na jakims tanim i prostym rozwiazaniem by popstrykac zdjecia makro
              Do glowy przychodzi mi Raynox...
              A nie przyszło ci do głowy, zgodnie z Pkt 3. Regulaminu, skorzystać z wyszukiwarki?
              Naprawdę myślisz że jesteś pierwszą i jedyną osobą, która w czasie pięciu lat istnienia tego forum pyta o makro/Raynoxa ?

http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

http://canon-board.info/showthread.php?t=13210
              http://canon-board.info/showthread.php?t=761

Komentarz

Pracuję...