Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Chce na dniach kupic aparat, myslalem o G6, dobre parametry, duzo ustawien recznych, nowy za 500$, pozniej widzialem SD500 o praktycznie tych samych parametrach, ale chyba nie ma mozliwosci takich utawien recznych jak G6 za 450$ SD500 jest duzo mniejszy i w metalowej obudowie, ale czy to jedyna roznica? Pomozcie mi przy wyborze, moze ktos z was juz uzywal tego SD500? A moze macie jakies inne propozycje? Zaznaczam ze ma to byc aparat za max 500$ Z gory dzieki
Seria G nad Seria IXUS ma same zalety poza: wymiary, ciezar, plastik.
Seria IXUS jest przeznaczona dla klientow wymagajacych malych, zgrabnych kompakcikow mieszczacych sie do kieszeni koszuli, dodatkowo w ladnej a trwalej obudowie.
Seria G to najbardziej zaawansowana, z najlepszym obiektywem i najwieksza funkcjonalnoscia (mozliwosc podpiecia konwerterow, zewnetrznej lampy blyskowej).
Jakosc zdjec wg mnie przechyla sie na korzysc G6 , mozliwosci tez, wyglad i wymiary - na korzysc IXUSA... ale to nie wyglad aparatu robi zdjecia .
Dzieki za rade! Juz zamowilem G6 :-) Jesli macie jakies wskazowki odnosnie uzytkowania G6 to piszcie. Teraz musze jeszcze dokupic pamiec, przymierzam sie do 512MB CF I, i przy tym mam pytanie: czy warto kupowac CF II i czy 512MB to wystarczajaca pojemnosc zeby popstrykac troche zdjec w NYC :-)? Ile zajmuja fotki RAW a ile JPG wiekszych rozdzielczosci?
Chodzilo mi o CompactFlash typu I i II, no teraz juz wiem ze karty sie roznia tylko gruboscia. Wiec jak radzicie? Starczy 512MB czy lepiej troche dolozyc i wziac 1GB? Polecacie jakiegos producenta? Te predkosci zapisu i odczytu maja duzy wplyw na wydajnosc aparatu?
Seria G nad Seria IXUS ma same zalety poza: wymiary, ciezar, plastik. Seria IXUS jest przeznaczona dla klientow wymagajacych malych, zgrabnych kompakcikow mieszczacych sie do kieszeni koszuli, dodatkowo w ladnej a trwalej obudowie.
i jeszcze uzupełnienie: IXUS to świetny drugi aparat ;-)
(G6 się do tego nie nadaje...)
i jeszcze uzupełnienie: IXUS to świetny drugi aparat ;-)
(G6 się do tego nie nadaje...)
Uzasadnij to co w nawiasie.
Sprobuje za ciebie - nie nadaje sie tylko jesli chodzi o wielkosc, o aparat "do kieszeni" . Ale jesli masz przy sobie jakiekolwiek wieksze nosidelko (torebka, torba, plecak, reklamowka, nabiodrowka, bagaznik ) - to w tym przypadku G6 jak najbardziej sie nadaje.
Uzasadnij to co w nawiasie. Sprobuje za ciebie - nie nadaje sie tylko jesli chodzi o wielkosc, o aparat "do kieszeni" . Ale jesli masz przy sobie jakiekolwiek wieksze nosidelko (torebka, torba, plecak, reklamowka, nabiodrowka, bagaznik ) - to w tym przypadku G6 jak najbardziej sie nadaje.
dokładnie, już zresztą wcześniej sam odpowiedziałeś: wymiary, ciezar, plastik.
drugi aparat to (wg mnie) taki, który można prawie zawsze mieć przy sobie: w kieszeni koszuli, spodni, kurtki, luzem (bez pokrowca) w schowku w samochodzie, w kieszonce aktówki... do tego też chodzi o to, żeby był w miarę dyskretny na jakichś wyjazdach, delegacjach, konferencjach niekoniecznie fotograficznych.
seria G to jednak cegła, seria A też cegła (do tego z 4xR6 NiMH). dlatego zastanawiam się już tylko nad serią IXUS, jeszcze tylko nie wiem, który najlepszy: i5, 30, 40, czy poczekać na jeszcze coś nowszego...
Prawie dwa lata nosilem G3 praktycznie CODZIENNIE ze soba. Jak sprzedawalem to nie mial zadnej ryski.
Potrafisz cos rownie merytorycznego powiedziec odnosnie zarzutu ze "plastik" ?
drugi aparat to (wg mnie) taki, który można prawie zawsze mieć przy sobie: w kieszeni koszuli, spodni, kurtki, luzem (bez pokrowca) w schowku w samochodzie, w kieszonce aktówki... do tego też chodzi o to, żeby był w miarę dyskretny na jakichś wyjazdach, delegacjach, konferencjach niekoniecznie fotograficznych.
Z wyjatkiem kieszeni to G6 wszystkie te zalozenia spelnia a jakosc zdjec oraz mozliwosci (funkcjonalnosc, rozbudowanie, RAW, lampa zewnetrzna) nieporownanie wieksze niz u IXUSOW.
seria G to jednak cegła
Albo nie trzymales G6 w reku albo masz wymagania "wymiary aparatu jak najbardziej zblizone do wymiarow karty kredytowej" .
Prawie dwa lata nosilem G3 praktycznie CODZIENNIE ze soba. Jak sprzedawalem to nie mial zadnej ryski. Potrafisz cos rownie merytorycznego powiedziec odnosnie zarzutu ze "plastik" ?
no nie wiem jak ty, ale ja chodzę najczęściej bez torebki
dlatego każdy przedmiot, którego nie mogę wsadzić do kieszeni już mi przeszkadza...
Zamieszczone przez Vitez
Z wyjatkiem kieszeni to G6 wszystkie te zalozenia spelnia a jakosc zdjec oraz mozliwosci (funkcjonalnosc, rozbudowanie, RAW, lampa zewnetrzna) nieporownanie wieksze niz u IXUSOW.
ale te wszystkie rzeczy nie są potrzebne w "drugim" aparacie: mam/masz je wszystkie w "pierwszej" lustrzance.
Zamieszczone przez Vitez
Albo nie trzymales G6 w reku albo masz wymagania "wymiary aparatu jak najbardziej zblizone do wymiarow karty kredytowej" .
trzymałem i właśnie karta kredytowa byłaby ideałem
no nie wiem jak ty, ale ja chodzę najczęściej bez torebki
Ja najczesciej chodze z plecakiem .
ale te wszystkie rzeczy nie są potrzebne w "drugim" aparacie: mam/masz je wszystkie w "pierwszej" lustrzance.
Dla mnie drugi aparat to cos lzejszego, mniejszego od lustrzanki co moge nosic ze soba zawsze ZAMIAST lustrzanki, wiec musi miec na tyle dobra funkcjonalnosc by nie wkurzal na zasadzie "co za badziew, szkoda ze nie wzialem lustrzanki" .
trzymałem i właśnie karta kredytowa byłaby ideałem
Dla mnie drugi aparat to cos lzejszego, mniejszego od lustrzanki co moge nosic ze soba zawsze ZAMIAST lustrzanki, wiec musi miec na tyle dobra funkcjonalnosc by nie wkurzal na zasadzie "co za badziew, szkoda ze nie wzialem lustrzanki" .
ja bym połozył nacisk na słowo "ZAWSZE" a nie "zamiast", a wkurza mnie raczej moja komórka "boszzze, co za badziew, szkoda ze nie wzialem ixusa"
wyobraź sobie taką sytuację: spotkanie businessowe, klimatyzowana sala konferencyjna, wszyscy w strojach oficjalnych - tu nie ma miejsca na lustra, plecaki, torby czy nawet serię G czy A - no chyba, że negocjujesz z japońcami - a czasami trzeba zrobić jakieś foto na pamiątkę (he, he, jakby co to na obrady komisji będzie potem jak znalazł )
jakość fotek z ixusa (miałem "40") w warunkach "stacjonarnych" nie odbiega tak bardzo od G6 czy nawet lustra, więc raczej nie pomyślę "co za badziew", tylko "uff, jak fajnie że jest taki mały i zgrabny, bo mam fotki, a tak bym ich nie miał" :smile:
oki, kończmy ten OT, po prostu każdy ma inne potrzeby co do "drugiego"....
Komentarz