Sigma 28-300 f/3.5-6.3 Compact Aspherical IF Hyperzoom

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xxl

Sigma 28-300 f/3.5-6.3 Compact Aspherical IF Hyperzoom

Witam...
    Co sądzicie o tym obiektywie, może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w pracy z nim ?
    Przymierzam się do zakupu wielozakresowego obiektywu, bo nie chce mi sie nosic dwóch szkieł, a ten jest w miarę tani. Czy warto? Ewentualnie prosiłbym o namiary na coś innego konkretnego. (ważne by współpracował z EOSem 300D, Sigmę 70-300 DL Super Macro musiałem przerabiać w serwisie)
    Thnx.
  • Carlos
    Coś już napisał
    • 2004
    • 63

A ile kosztowała Cię przeróbka tej 70-300? i czy tą nową wersję APO też trzeba przerabiać?
    kiedyś to było: D30, 10D, 350D, 40D, 70D

Komentarz

• xxl

109 PLN, czy wersje APO tego nie wiem.

Komentarz

• Carlos
        Coś już napisał
        • 2004
        • 63

a co do obiektywu o który pytasz to z tego co trochę poczytałem to praktycznie każdy wielozakresosy zoom 28-300 (10x) nie będzie zbyt pięknie ostrzył itp. ale przecież jak by to było totalne dno to by tego nie robili (Polonez też jeździ mimo że to gówniany samochód i wszędzie dojedzie)
        Myślę, że jeżeli nie masz w zamiarze robić wilkoformatowych odbitek, to nawet nie zauważysz tego małego mydełka, przy 10x15 czy nawet 13x18 nie będzie ono widoczne, po prostu przymykaj przysłonę jak się da i tyle i na pewno będziesz zadowolony z efektu, a laik któremu pokażesz fotki i tak będzie sie ślinił że jego Zorki 5 takich nie potrafi no i odpada problem z żąglowaniem szkłami - na wyjazdy rewelacja!
        kiedyś to było: D30, 10D, 350D, 40D, 70D

Komentarz

• koyot77
          Coś już napisał
          • 2005
          • 90

Sigma 28-300mm f/3.5-6.3 IF (Canon)

Pytanie brzmi: Czy warto sie takim obiektywem interesować?
          dodatkowe pytanie co jest lepszym pomysłem:
          TAMRON 70-300 AF/CANON F4-5.6 Macro VS Sigma 100-300mm f:4,5-6,7 DL (Canon)
          za opinie bądź komentarze bede wdzieczny.
          | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• esenpe
            Bywalec
            • 2005
            • 173

Co do pierwszego pytania, to duzy zakres i pewnie bardzo srednia jakosc, i ciemnosc na dluzszym koncu.

Co do drugiego bral bym Tamrona, lepsze swiatlo a praktycznie te same ogniskowe.

Pozdr.

Komentarz

• Semtex
              Początki nałogu
              • 2005
              • 347

Wiesz co ja bym jednak odrzucił wszystkie ponieważ sam kiedyś złapałem się na to i chcąc mieć dobry zoom kupiłem 28-200 do 350d. Wynik był taki że owszem zoom miałem ale był tak ciemny i kiepski że praktycznie nie byłem w stanie go wykorzystać.
              Miałem wcześniej sony 717 i 828 i po przesiadce dla mnie kupno jakiś 2 obiektywów było bez sensem bo skoro tam był jeden do wszystkiego to tutaj też wystarczy. Niestety okazało się iż 350d z takim obiektywem robi gorsze zdjęcia ( dla mnie ) niż sony a większośc zdjęć z zoomem była ruszona albo nie doświetlona niestety. Dlatego lepiej jednak kupić najpierw coś na dole w miarę dobre żeby już tego nie zmieniać i potem w przyszłości dokupić coś na górze - taka jest moja opinia.
              5d + plecak

Komentarz

• Grzdyll
                Bywalec
                • 2005
                • 135

Polecam w tym temacie rzucić okiem na wątek

http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=2507

dotyczący (przynajmniej w założeniach :wink: ) tej samej kwestii

Pozdrawiam
                Ostatnio edytowany przez Grzdyll; 1789.
                Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez koyot77
                  Pytanie brzmi: Czy warto sie takim obiektywem interesować?
                  Zalezy do jakiego body... ale lepiej celuj z wzoomy max trzykrotne, czyli kategorii 28-70/18-50 (dla dSLR).

dodatkowe pytanie co jest lepszym pomysłem:
                  TAMRON 70-300 AF/CANON F4-5.6 Macro VS Sigma 100-300mm f:4,5-6,7 DL (Canon)
                  Lepszym pomyslem byloby dorzucenie paru zlotych na Sigme 70-300 APO macro Super II albo Canona 100-300 USM

Komentarz

• koyot77
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 90

Dzięki za szybką odpowiedź, niestety klasa "L" tymczasem poza zasięgiem płytkiej kieszeni.
                    Zdecydowałem się na zakup Sigmy 70-300 APO macro Super II,
                    | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• valdoo
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 97

Sigma 28-300 mm 3.5-6,3 - czy zadziała z 40 d?

Tak jak w temacie, posiadam ten obiektyw, został mi jeszcze po analogu. Wiecie może czy będzie on wspópracowałe z eosem 40 d? Dodam ze nie jest to wersja DG. Pozdrawiam
                      EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

http://canon-board.info/search.php?q...99&showposts=1

http://canon-board.info/showthread.p...492#post451492
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...