portret w czasie zachodu słońca

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Clutch
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 35

portret w czasie zachodu słońca

Witam

Przeczytałem ostatnio w książce Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrza fotografii" o portrecie robionym podczas zachodu słońca.Chodzi o to żeby postać nie była tylko "czarnym konturem" -jeśli zrobimy zdjęcie bez lampy i żeby postać nie była przejaskrawiona "wyprana z naturalnych kolorów" jeśli tej uzyjemy.
    Co radzi Kelby?:
    1) wyłączyć lampe
    2)skierować obiektyw w tło (niebo)
    3)wcisnąć spust migawki do połowy (ewentualnie włączyć blokade ekspozycji-AE)
    4)właczyć lampe i wycelować w postać
    5) zrobić zdjęcie

Proste...ale
    Próbowałem zrobić to moim 450d ( nie w warunkach zachodzącego słońca).
    Zamknałem wbudowaną lampe,skierowałem obiektyw w inne tło,właczyłem przycisk "*"(w canonie AE),skierowałem obiektyw na inne tło i uruchomiłem przyciskiem wbudowaną lampe.W wizjerze pojawił sie znaczek "*"(czyli wydaje sie wszystko ok)Jednak tuż po tym jak wysunałem wbudowaną lampe automatycznie zmienił sie czas naświetlania...
    Czy to tak ma być?

Czy może ten tekst dotyczy tylko zewnetrznej lampy błyskowej?
    facebook:
    www.facebook.com/klaczkowski.fotografia
    folio:
    http://www.klaczkowski.com
  • optick
    Coś już napisał
    • 2008
    • 60

A w jakich trybach pracowałeś ? Rozumiem, że ostatni zabieg w MANUAL ?

W Trybie manualnym nic nie powinno sie Tobie przestawić

No i na koniec powinieneś ustawić też siłę błysku .. powiedzmy zmniejszyć o dwie działki i ustawić błysk na drugą kurtynę .. (tego z wbudowaną chyba nie zrobimy, chodź zmianę siły błysku chyba tak)
    Ostatnio edytowany przez optick; 21476.
    500D

Komentarz

• krzysztofr
      Bywalec
      • 2008
      • 233

Czas naświetlania może się zmienić jeżeli ustawiłeś krótszy niż 1/200.
      Spróbuj tak:
      Ustaw tryb manualny.
      Skieruj aparat na tło za obiektem i ustaw prawidłową ekspozycję.
      Otwórz lampę wbudowaną.
      Ustaw pomiar lampy wbudowanej na wielosegmentowy.
      Zrób zdjęcie.
      Jeżeli postać będzie przepalona/niedoświetlona - skoryguj ekspozycję lampy.
      Ostatnio edytowany przez krzysztofr; 18422.
      Krzysztof Rogoziński | fotografia
      http://krzysztofr.deviantart.com/

Komentarz

• Clutch
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 35

hmm robiłem to w trybie Av.teraz w manualu niestety nie włacza sie AE (tzn jak wciskam "*" nie wyswietla sie w wizjerze...:/ musze chyba doczytać jeszcze instrukcje...
        facebook:
        folio:

Komentarz

• krzysztofr
          Bywalec
          • 2008
          • 233

Bo w trybie manualnym wszystkie parametry ustawia się ręcznie (iso, przesłona, migawka)

Komentarz

• Clutch
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 35

Zamieszczone przez krzysztofr
            Bo w trybie manualnym wszystkie parametry ustawia się ręcznie (iso, przesłona, migawka)

tak o tym wiem

czyli rozumiem że dokonuje pomiaru powiedzmy w trybie Av (zapamietuje parametry) i przelaczam sie do manuala i ustawiam wczesniej zmierzone wartości.(tylko po co w tym wypadku blokada ekspozycji..)skoro i tak musze zmienic potem tryb fotografowania.(wartosci zapamietane w trybie półautomatycznym nie zostana zapamietane przesz aparat-jesli tuż po pomiarze przełacze sie na manuala?
            Rozumiem że w trybie M nie można ustawić AE za pomocą przycisku "*"?
            Sorry za te "trudne" (dla niektórych śmieszne) pytania dopero sie ucze :-D
            Ale kto nie pyta nie błądzi:-D
            facebook:
            folio:

Komentarz

• krzysztofr
              Bywalec
              • 2008
              • 233

Nie musisz przełączać do Av. W przypadku korzystania z lampy lepiej używać trybu manualnego, gdyż daje pełną kontrolę nad zdjęciem.
              Na dole wizjera masz drabinkę ekspozycji (od -2 do +2). Parametry ustawiasz tak aby migający wskaźnik wskazywał 0 (środek drabinki).
              Ogólnie zacznij od iso 100 i czasu naświetlania 1/200, przesłonę domknij tak żeby ekspozycja była prawidłowa.

Komentarz

• Krismar72
                Bywalec
                • 2008
                • 124

Zamieszczone przez optick
                i ustawić błysk na drugą kurtynę ..
                A to niby w jakim celu przy portrecie? Chyba, że fotografujemy przy użyciu lampy obiekt (osobę) w ruchu.

Komentarz

• robgr85
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1719

Chodzi o to żeby postać nie była tylko "czarnym konturem" -jeśli zrobimy zdjęcie bez lampy i żeby postać nie była przejaskrawiona "wyprana z naturalnych kolorów" jeśli tej uzyjemy.
                  Najprostszym rozwiązaniem problemu jest lampa z założonym filtrem CTO (lub jakąś słabszą wersją, np 1/4 lub 1/2).

Pozdrawiam,
                  Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Krismar72
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 124

Nie wiem co tam Pan Kelby napisał. W ostatnie wakacje robiłem podobne portrety w scenerii zachodzącego słońca. Generalnie tak jak wcześniej Koledzy radzili - zmierz ekspozycję dla tła, najlepiej w trybie manualnym; ustaw stosowną kombinację przysłony i czasu dla tej ekspozycji, pamiętając by czas nie był krótszy niż czas synchronizacji dla błysku w Twoim korpusie (może się okazać nawet przy ISO 100, że liczba przysłony będzie relatywnie duża rzędu 11, 13). Otwórz lampę, wprowadź ujemną korektę dla błysku, zaczynając od -2, wykadruj i zrób zdjęcie, a najlepiej całą serię, zmieniając wartości korekty dla błysku, a nawet korygując +/- wartości ekspozycji dla tła (światła zastanego). W serii kilku, kilkunastu zdjęć któreś na pewno okaże się optymalne.

Komentarz

• Clutch
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 35

Zrobie taj jak radziliście.Dzieki wszystkim za odpowiedzi
                      facebook:
                      folio:

Komentarz

• aleks
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 163

I pochwal się efektami
                        --------------------

Komentarz

• anzelm-74
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 49

Podobno jest jeszcze taka opcja. Trzeba podejść do fotografowanej osoby i zmierzyć światło tylko na twarzy, wcisnąć blokadę ekspozycji, przekadrować i powinno wyjść cacy. Tako rzecze Bryan Peterson.

Komentarz

• Biperek
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 593

A nie można tego zrobić na pomiarze punktowym? Mierzę na niebo - blokuję (pilnując czasu, żeby nie zejść poniżej 1/200, lampa zewnętrzna z HSS powala nam o tym zapomnieć) i wyzwalać z fleszem przy pomiarze punktowym ustawionym na twarz ? Oczywiście korekta błysku w razie potrzeby.
                            Pozdrawiam
                            Marek/Biperek

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

Zamieszczone przez Clutch
                              Co radzi Kelby?:
                              1) wyłączyć lampe
                              2)skierować obiektyw w tło (niebo)
                              3)wcisnąć spust migawki do połowy (ewentualnie włączyć blokade ekspozycji-AE)
                              4)właczyć lampe i wycelować w postać
                              5) zrobić zdjęcie
                              a nie prościej użyć trybu M?
                              no chyba, że tekst dotyczył kompaktów bez M...

Czy może ten tekst dotyczy tylko zewnetrznej lampy błyskowej?
                              w trybie M można to robić tak samo z zewnętrzną lampą jak i z wewnętrzną.

Rozumiem że w trybie M nie można ustawić AE za pomocą przycisku "*"?
                              nie można - bo w trybie M nie ma AE (bo jest M :wink

za to w trybie M przycisk "*" dotyczy blokady ekspozycji lampy błyskowej (FEL, gdy jest włączona) i to jest właśnie cały bajer takich zdjęć.

Zamieszczone przez Biperek
                              A nie można tego zrobić na pomiarze punktowym? Mierzę na niebo - blokuję (pilnując czasu, żeby nie zejść poniżej 1/200, lampa zewnętrzna z HSS powala nam o tym zapomnieć) i wyzwalać z fleszem przy pomiarze punktowym ustawionym na twarz ? Oczywiście korekta błysku w razie potrzeby.
                              oczywiście że punktowo, ale wyliczyłeś tu dwie blokady ekspozycji, a to se ne da pane havranek

najprościej, jak wszyscy radzą, użyć trybu M, który ustawiamy na tło (na niebo), a następnie użyć blokady FEL punktowo na twarz i oczywiście korekta lampy na 0...-1...-2 w zależności od upodobań i mamy jakiś efekt.

przykładowe zdjęcie, które właśnie wrzuciłem do wątku o dzieciach:

1/4000 (HSS) f/4.0 iso100 lampa zewnętrzna + stofen (chyba -2ev) szkło: EF 28mm f/1.8

pozdro.,
                              m.

Komentarz

Pracuję...