Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przeczytałem ostatnio w książce Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrza fotografii" o portrecie robionym podczas zachodu słońca.Chodzi o to żeby postać nie była tylko "czarnym konturem" -jeśli zrobimy zdjęcie bez lampy i żeby postać nie była przejaskrawiona "wyprana z naturalnych kolorów" jeśli tej uzyjemy.
Co radzi Kelby?:
1) wyłączyć lampe
2)skierować obiektyw w tło (niebo)
3)wcisnąć spust migawki do połowy (ewentualnie włączyć blokade ekspozycji-AE)
4)właczyć lampe i wycelować w postać
5) zrobić zdjęcie
Proste...ale
Próbowałem zrobić to moim 450d ( nie w warunkach zachodzącego słońca).
Zamknałem wbudowaną lampe,skierowałem obiektyw w inne tło,właczyłem przycisk "*"(w canonie AE),skierowałem obiektyw na inne tło i uruchomiłem przyciskiem wbudowaną lampe.W wizjerze pojawił sie znaczek "*"(czyli wydaje sie wszystko ok)Jednak tuż po tym jak wysunałem wbudowaną lampe automatycznie zmienił sie czas naświetlania...
Czy to tak ma być?
Czy może ten tekst dotyczy tylko zewnetrznej lampy błyskowej?
A w jakich trybach pracowałeś ? Rozumiem, że ostatni zabieg w MANUAL ?
W Trybie manualnym nic nie powinno sie Tobie przestawić
No i na koniec powinieneś ustawić też siłę błysku .. powiedzmy zmniejszyć o dwie działki i ustawić błysk na drugą kurtynę .. (tego z wbudowaną chyba nie zrobimy, chodź zmianę siły błysku chyba tak)
Czas naświetlania może się zmienić jeżeli ustawiłeś krótszy niż 1/200.
Spróbuj tak:
Ustaw tryb manualny.
Skieruj aparat na tło za obiektem i ustaw prawidłową ekspozycję.
Otwórz lampę wbudowaną.
Ustaw pomiar lampy wbudowanej na wielosegmentowy.
Zrób zdjęcie.
Jeżeli postać będzie przepalona/niedoświetlona - skoryguj ekspozycję lampy.
hmm robiłem to w trybie Av.teraz w manualu niestety nie włacza sie AE (tzn jak wciskam "*" nie wyswietla sie w wizjerze...:/ musze chyba doczytać jeszcze instrukcje...
Bo w trybie manualnym wszystkie parametry ustawia się ręcznie (iso, przesłona, migawka)
tak o tym wiem
czyli rozumiem że dokonuje pomiaru powiedzmy w trybie Av (zapamietuje parametry) i przelaczam sie do manuala i ustawiam wczesniej zmierzone wartości.(tylko po co w tym wypadku blokada ekspozycji..)skoro i tak musze zmienic potem tryb fotografowania.(wartosci zapamietane w trybie półautomatycznym nie zostana zapamietane przesz aparat-jesli tuż po pomiarze przełacze sie na manuala?
Rozumiem że w trybie M nie można ustawić AE za pomocą przycisku "*"?
Sorry za te "trudne" (dla niektórych śmieszne) pytania dopero sie ucze :-D
Ale kto nie pyta nie błądzi:-D
Nie musisz przełączać do Av. W przypadku korzystania z lampy lepiej używać trybu manualnego, gdyż daje pełną kontrolę nad zdjęciem.
Na dole wizjera masz drabinkę ekspozycji (od -2 do +2). Parametry ustawiasz tak aby migający wskaźnik wskazywał 0 (środek drabinki).
Ogólnie zacznij od iso 100 i czasu naświetlania 1/200, przesłonę domknij tak żeby ekspozycja była prawidłowa.
Chodzi o to żeby postać nie była tylko "czarnym konturem" -jeśli zrobimy zdjęcie bez lampy i żeby postać nie była przejaskrawiona "wyprana z naturalnych kolorów" jeśli tej uzyjemy.
Najprostszym rozwiązaniem problemu jest lampa z założonym filtrem CTO (lub jakąś słabszą wersją, np 1/4 lub 1/2).
Nie wiem co tam Pan Kelby napisał. W ostatnie wakacje robiłem podobne portrety w scenerii zachodzącego słońca. Generalnie tak jak wcześniej Koledzy radzili - zmierz ekspozycję dla tła, najlepiej w trybie manualnym; ustaw stosowną kombinację przysłony i czasu dla tej ekspozycji, pamiętając by czas nie był krótszy niż czas synchronizacji dla błysku w Twoim korpusie (może się okazać nawet przy ISO 100, że liczba przysłony będzie relatywnie duża rzędu 11, 13). Otwórz lampę, wprowadź ujemną korektę dla błysku, zaczynając od -2, wykadruj i zrób zdjęcie, a najlepiej całą serię, zmieniając wartości korekty dla błysku, a nawet korygując +/- wartości ekspozycji dla tła (światła zastanego). W serii kilku, kilkunastu zdjęć któreś na pewno okaże się optymalne.
Podobno jest jeszcze taka opcja. Trzeba podejść do fotografowanej osoby i zmierzyć światło tylko na twarzy, wcisnąć blokadę ekspozycji, przekadrować i powinno wyjść cacy. Tako rzecze Bryan Peterson.
A nie można tego zrobić na pomiarze punktowym? Mierzę na niebo - blokuję (pilnując czasu, żeby nie zejść poniżej 1/200, lampa zewnętrzna z HSS powala nam o tym zapomnieć) i wyzwalać z fleszem przy pomiarze punktowym ustawionym na twarz ? Oczywiście korekta błysku w razie potrzeby.
Co radzi Kelby?:
1) wyłączyć lampe
2)skierować obiektyw w tło (niebo)
3)wcisnąć spust migawki do połowy (ewentualnie włączyć blokade ekspozycji-AE)
4)właczyć lampe i wycelować w postać
5) zrobić zdjęcie
a nie prościej użyć trybu M?
no chyba, że tekst dotyczył kompaktów bez M...
Zamieszczone przez Clutch
Czy może ten tekst dotyczy tylko zewnetrznej lampy błyskowej?
w trybie M można to robić tak samo z zewnętrzną lampą jak i z wewnętrzną.
Zamieszczone przez Clutch
Rozumiem że w trybie M nie można ustawić AE za pomocą przycisku "*"?
nie można - bo w trybie M nie ma AE (bo jest M :wink
za to w trybie M przycisk "*" dotyczy blokady ekspozycji lampy błyskowej (FEL, gdy jest włączona) i to jest właśnie cały bajer takich zdjęć.
Zamieszczone przez Biperek
A nie można tego zrobić na pomiarze punktowym? Mierzę na niebo - blokuję (pilnując czasu, żeby nie zejść poniżej 1/200, lampa zewnętrzna z HSS powala nam o tym zapomnieć) i wyzwalać z fleszem przy pomiarze punktowym ustawionym na twarz ? Oczywiście korekta błysku w razie potrzeby.
oczywiście że punktowo, ale wyliczyłeś tu dwie blokady ekspozycji, a to se ne da pane havranek
najprościej, jak wszyscy radzą, użyć trybu M, który ustawiamy na tło (na niebo), a następnie użyć blokady FEL punktowo na twarz i oczywiście korekta lampy na 0...-1...-2 w zależności od upodobań i mamy jakiś efekt.
przykładowe zdjęcie, które właśnie wrzuciłem do wątku o dzieciach:
Komentarz