Soczewki MAKRO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PatriX
    Bywalec
    • 2005
    • 150

Soczewki MAKRO

Witam!!! Mam pytanko ... Zastanawiam się nad zakupem soczewek MAKRO ... I zastanawiam sie jaką firme wybrać? Czy zakup soczewek Canona to dobry wybór czy polecacie coś innego? Mile widziane jakieś linki :] Pozdro!

www.SIERAQ.digart.pl
    ..::SieraQ::..
  • Flanel
    Początki nałogu
    • 2005
    • 300

myślę że zamiast close up'a lepiej zainwestować w popularnego Raynoxa DCR-250. Efekty - wejdz na plfoto i poszukaj makr Tomasza Urbanowicza (foci G5 i raynoxem)

Komentarz

• K2_verti
      Bywalec
      • 2005
      • 214

Zamieszczone przez PatriX
      Witam!!! Mam pytanko ... Zastanawiam się nad zakupem soczewek MAKRO ...
      zastanów się lepiej nad pierścienami - efekt jest całkiem niezły. znam kilka osób które robią na manualnych szkłach (made in DDR, USSR) z założonymi 2-3 pierścieniami. i wyniki są całkiem, całkiem. minus taki, że nie masz AF :wink:
      D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Komentarz

• CYNIG
        Uzależniony
        • 2005
        • 694

akurat brak AF nie jest zbyt uciazliwy przy makro. Ale koniecznosc pracy przy przyslonie roboczej juz niestety tak. To jest moim zdaniem glowna wada takiego rozwiazania.
        https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• gonzo44
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1304

Zamieszczone przez CYNIG
          akurat brak AF nie jest zbyt uciazliwy przy makro.
          Pozwole sie nie zgodzic :-)
          Dla mnie wlasnie brak AF jest najwieksza trudnoscia. Zazwyczaj wale seriami z nadzieja ze cos trafie.
          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• firley
            Bywalec
            • 2006
            • 135

odświerze topic z przed roku

Znalazłem tanie soczewki makro, fox close-up ( 1+, +2, +4, +10) 58mm
            +10 to pewnie do szafy schowam, bo raczej sie nie przyda.
            A czy jest sens kupować taki zestaw? I uzywac go w zestawienu ze sprzętem takim jaki mam w sygnaturze?
            Jestem poczatkujacy, więc moze jednak kupić i sprawdzić czy "to jest to"?
            Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...

Komentarz

• gonzo44
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1304

Jeżeli są naprawdę tanie (<100PLN) to można się nimi pobawić, ale skoro są tanie to nie liczyłbym na dobrą jakość.
              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• jotes25
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3609

Szkoda kasy, to pieniądz wyrzucony w błoto. Za 100 złotych można skompletować już jakiś sensowny zestaw na M42 (przejściówka, komplet pierścieni, obiektyw) albo kupić jeden pierścień z automatyką.

Komentarz

• snow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1145

Ja też uważam że o wiele bardziej się opłaca kupić M42. Jakbyś nadal był zainteresowany zakupem jakichś soczewek to mam do sprzedania komplecik +1D, +2D i +4D w stanie idealnym razem z etui. Szczegóły na prv W sumie leżą sobie u mnie i sie kurzą :wink:

Komentarz

• Routlaw
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 983

w sumie po kupieniu Raynoxa też mam do sprzedania taki komplet soczewek firmy Hama
                    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• szycho
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 350

To ja dorzuce swoje Matin 62mm
                      EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                      www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• milo80

Soczewski do macro

Chcialbym sie zapytac jakiej srednicy polecilibyscie soczewki do macro? Na objektyw niestety nie bede mial kasy w najblizszym czasie i zamierzam na razie soczewki zakupic. Tylko, ze nie wiem ktore

Komentarz

• Amok
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 256

wszystko zależy jaka średnica obiektywu...

Oczywiście nie iwem czy się rozumiemy
                          aby kupić soczewki-muszisz mieć obiektyw... do body ich nie podłączysz bezpośrednio

pozatym jaki masz sprzęt?
                          / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
                          http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
                          http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

• milo80

Zamieszczone przez Amok
                            wszystko zależy jaka średnica obiektywu...

Oczywiście nie iwem czy się rozumiemy
                            aby kupić soczewki-muszisz mieć obiektyw... do body ich nie podłączysz bezpośrednio

pozatym jaki masz sprzęt?
                            Oczywiscie ze sie rozumiemy. Poproswtu na razie nie ma kasy na kolejne szklo, a w soczewkach na szkla srednio sie wyznje. Soczewki na Lki sa mi potrzebne czyli srednica 77mm

Komentarz

• chopinx
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 38

Zamieszczone przez milo80
                              Oczywiscie ze sie rozumiemy. Poproswtu na razie nie ma kasy na kolejne szklo, a w soczewkach na szkla srednio sie wyznje. Soczewki na Lki sa mi potrzebne czyli srednica 77mm
                              Pożenienie L-ki z soczewką (zwłaszcza 77mm) wydaje się problematyczne. Nie brałeś pod uwagę pierścieni ew. zestawu mieszka M42 z przejściówką EOS/M42? Chyba porównywalny wydatek a możliwości i efekt lepsze.

Komentarz

Pracuję...