Witam!!! Mam pytanko ... Zastanawiam się nad zakupem soczewek MAKRO ... I zastanawiam sie jaką firme wybrać? Czy zakup soczewek Canona to dobry wybór czy polecacie coś innego? Mile widziane jakieś linki :] Pozdro!
Soczewki MAKRO
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
myślę że zamiast close up'a lepiej zainwestować w popularnego Raynoxa DCR-250. Efekty - wejdz na plfoto i poszukaj makr Tomasza Urbanowicza (foci G5 i raynoxem) -
zastanów się lepiej nad pierścienami - efekt jest całkiem niezły. znam kilka osób które robią na manualnych szkłach (made in DDR, USSR) z założonymi 2-3 pierścieniami. i wyniki są całkiem, całkiem. minus taki, że nie masz AF :wink:Zamieszczone przez PatriXWitam!!! Mam pytanko ... Zastanawiam się nad zakupem soczewek MAKRO ...D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)Komentarz
-
akurat brak AF nie jest zbyt uciazliwy przy makro. Ale koniecznosc pracy przy przyslonie roboczej juz niestety tak. To jest moim zdaniem glowna wada takiego rozwiazania.Komentarz
-
Pozwole sie nie zgodzic :-)Zamieszczone przez CYNIGakurat brak AF nie jest zbyt uciazliwy przy makro.
Dla mnie wlasnie brak AF jest najwieksza trudnoscia. Zazwyczaj wale seriami z nadzieja ze cos trafie.Komentarz
-
odświerze topic z przed roku
Znalazłem tanie soczewki makro, fox close-up ( 1+, +2, +4, +10) 58mm
+10 to pewnie do szafy schowam, bo raczej sie nie przyda.
A czy jest sens kupować taki zestaw? I uzywac go w zestawienu ze sprzętem takim jaki mam w sygnaturze?
Jestem poczatkujacy, więc moze jednak kupić i sprawdzić czy "to jest to"?Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
Komentarz
-
Jeżeli są naprawdę tanie (<100PLN) to można się nimi pobawić, ale skoro są tanie to nie liczyłbym na dobrą jakość.Komentarz
-
Szkoda kasy, to pieniądz wyrzucony w błoto. Za 100 złotych można skompletować już jakiś sensowny zestaw na M42 (przejściówka, komplet pierścieni, obiektyw) albo kupić jeden pierścień z automatyką.Komentarz
-
Ja też uważam że o wiele bardziej się opłaca kupić M42. Jakbyś nadal był zainteresowany zakupem jakichś soczewek to mam do sprzedania komplecik +1D, +2D i +4D w stanie idealnym razem z etui. Szczegóły na prv
W sumie leżą sobie u mnie i sie kurzą :wink:
Komentarz
-
-
To ja dorzuce swoje Matin 62mm
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.plKomentarz
-
Soczewski do macro
Chcialbym sie zapytac jakiej srednicy polecilibyscie soczewki do macro? Na objektyw niestety nie bede mial kasy w najblizszym czasie i zamierzam na razie soczewki zakupic. Tylko, ze nie wiem ktore
Komentarz
-
wszystko zależy jaka średnica obiektywu...
Oczywiście nie iwem czy się rozumiemy
aby kupić soczewki-muszisz mieć obiektyw... do body ich nie podłączysz bezpośrednio
pozatym jaki masz sprzęt?/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolioKomentarz
-
Oczywiscie ze sie rozumiemy. Poproswtu na razie nie ma kasy na kolejne szklo, a w soczewkach na szkla srednio sie wyznje. Soczewki na Lki sa mi potrzebne czyli srednica 77mmKomentarz
-
Pożenienie L-ki z soczewką (zwłaszcza 77mm) wydaje się problematyczne. Nie brałeś pod uwagę pierścieni ew. zestawu mieszka M42 z przejściówką EOS/M42? Chyba porównywalny wydatek a możliwości i efekt lepsze.Komentarz
Komentarz